Kereső toggle

A magyar Provence

A Káli-medence gyöngyszeme

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A levendula egyre nagyobb népszerűségre tesz szert Magyarországon. Ha hungarikum soha nem is lesz belőle, de az egyre szaporodó levendulások biztosan új színfoltjai az országnak. A legnépszerűbb esemény még mindig a Tihanyi Levendula Fesztivál, de ha valaki családiasabb hangulatban szeretne levendulát szedni vagy csak a látványban gyönyörködni, akkor bátran keresgéljen a gombamódra szaporodó levendulafarmok között. A mi választásunk a Balaton-felvidéki Monoszlóra esett. Annak próbáltunk utánajárni, hogy létezik-e magyar Provence?

Földúton beérkezve, kicsit felverve az út porát, csodás látvány fogad bennünket. Az az érzésünk, hogy egy magánházba törünk be, de a tulajdonos kedvessége gyorsan eloszlat minden szorongást. A ház bejáratánál egy térkép igazít útba, hogy merre vannak a levendulások a domboldalakon, merre van kilátó. Erősen kell koncentrálni, hogy mire odaér az ember, el ne felejtse, most éppen angol vagy francia levendulásban jár.

A földek felett átrepülő gólya csak megerő-síti az idilli érzést, hogy itt valami más dimenzióba érkeztünk. Kiderül, hogy a csokoládéhoz hasonlóan, a levendula is sokfajta és nemcsak lila, létezik rózsaszín, sőt fehér változatban is. A háznál működő kisboltban pedig megláthatjuk mi mindent készítenek ma már ebből a bájos növényből. Ha itt vásárolunk illóolajat, biztosan az eredetit fogjuk ki.

Lehet még fokozni az „élet szép” életérzést, ha a ház teraszán elfogyasztunk egy kávét házi készítésű levendulaszörp kíséretében, közben pedig gyönyörködünk az előttünk elterülő tájban. Ha mindent összeadunk, a tájat, a levendulásokat, és a ház hangulatát, kétség nem fér hozzá, hogy itt megvalósult a magyar Provence.

A tulajdonos, Szentkirályi-Szász Krisztina elmesélte, hogy a 2000-es évek elején egy kiküldetés során Londonban véletlenül betévedt a Királynő Levendula Boltjába (tudniillik őfelségének is ez a kedvenc virága), és ott azonnal érezte, hogy egyszer neki is kell egy ilyen. Az élethelyzete később úgy hozta, hogy új vidéki pihenőhelyet keresett magának, és 2006-ban dobta ki a gép (szó szerint) a monoszlói területet, ahol akkor még csak szőlő és bozótos fogta körül a kis présházat. Az elmúlt 10 év alatt folyamatosan fejlesztették a birtokot újabb és újabb területek hozzávásárlásával és az épület felújításával, illetve elkezdték a levenduladűlők ültetését. Három éve nyilvánosan látogatható a birtok és évről-évre szépül, fejlődik. Ezért aztán minden évben érdemes idelátogatni. A levendulabirtok előzetes bejelentkezés és belépődíj nélkül látogatható. A „Szedd magad” akció július 15-éig tart.

Monoszlót ne hagyjuk el úgy, hogy nem nézzük meg a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyet. Autóval megközelíthető a sorompóval elzárt parkoló, ahol meg tudjuk vásárolni a belépőjegyet. Zárás után ingyen felmehetünk, ha esetleg lentebb meg tudjuk oldani a parkolást. A Hegyestű bizonyíték arra, hogy régen vulkánok működtek a térségben. Ha felmászunk a tetőre és körbetekintünk, el is képzelhetjük a hajdanán működő és az éjszakát megvilágító vulkánokat. Most viszont érjük be annyival, hogy a Balaton-felvidéki táj szinte teljes panorámája tárul elénk, ha körbenézünk.

Olvasson tovább: