Kereső toggle

A vándormadarak visszatérnek?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több mint egy évszázada indult el Magyarországon a lakosság önkéntes madáretetési mozgalma. Idén 127. alkalommal kezdődött az országos madár-etetési szezon. Az itthon maradó és Eurázsia északi térségeiből telelni hozzánk érkező énekesmadarak számára nagy könnyebbséget jelent a madárbarátok által működtetett sok tíz-ezernyi etető. Az ötvennél is több potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése ugyanakkor egyedülálló élményt kínál számunkra nemcsak a kertekben és a parkokban, de a belvárosokban és a sokadik emelet magasságában is. Orbán Zoltán ornitológus szakembert kérdeztük, miért fontos odafigyelni az égen repkedő teremtményekre, és hogyan tudunk segítségükre lenni a téli időszakban.

– Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a téli madáretetés, sőt, alapvetően a települési énekesmadár-védelem (itatás, odúzás) elsősorban rólunk, emberekről, nem pedig a madarakról szól. Ez azt jelenti, hogy az etetéssel, itatással, odúkihelyezéssel segített fajok állományai a legnagyobb létszámúak, legstabilabbak Magyarországon (és Európában) – azaz a segítségünk nélkül is jól megvannak. Más olvasatban: ha egyetlen példányuk sem tudna megélni a lakott területeken, az országos állományuk akkor is stabil és nagy egyedszámú lenne. Ez alól csak néhány, szélsőségesen emberkövető madárfaj esetében van kivétel. A fehér gólya, a gyöngybagoly, a füsti és a molnárfecske gyakorlatilag csak az ember közelében, a lakott területeken fészkel, ezért e fajok esetében a védelmi feladatok jelentős része az urbánus területeken jelentkezik. Az egész éves itatás, a mesterséges odúk kihelyezése és a téli etetés természetesen nagy könnyebbséget jelent a madaraknak, amit ők azzal hálálnak meg – és itt következik a lényeg –, hogy egész éves jelenlétükkel madármegfigyelési élményt nyújtanak a természettől mindinkább eltávolodó városi embernek. Mindezekből az is következik, hogy a nekik nyújtott segítség kapcsán – mivel ez alapvetően a mi szórakoztatásunkat szolgálja – még inkább oda kell figyelni arra, hogy csakis jót és jókor tegyünk. Azaz felesleges dolgokkal (például nyári etetés), nem megfelelő eszközökkel (rossz minőségű, mesterséges odúk) vagy eleséggel (az etetőben megpenészedő kenyér) ne kockáztassuk tollas barátaink életét, egészségét.

Milyen etetőt készíthetünk, és hol célszerű elhelyezni őket?

– Ha tehetjük, több szinten, tehát a talajon és magasan (fák, bokrok ágain, függő etetőben) is etessünk. Így több fajra számíthatunk, mivel a madarak is jobban érzik magukat az etetőhelyen. Fontos, hogy az etetést alapvetően az itató „körül” végezzük – azaz lehetőleg ne az etetőt egészítsük ki az itatóval, hanem az egész évben működő itató mellett kezdjünk el ősszel etetni.

Milyen időközönként és mennyi élelmet érdemes az etetőkbe elhelyezni?

– A víz mellett három eleségcsoportot lehet és érdemes párhuzamosan kínálni: napraforgót (amibe ha tudunk, keverjünk aprómagot [kölest]), állati zsiradékot (cinkegolyó, kacsa- vagy libaháj, faggyú), almát.

Nagyobb tereken látni, hogy kenyérrel etetik a galambokat.

Ez helyes? Így jót teszünk a madarakkal?

– A kelt tészta természetesen nem szerepel az állatok alapvető tápláléka között, ezért ez nagy mennyiségben semmiképpen sem jó. Az énekesmadarak esetében a legfőbb problémát az jelenti, hogy az etetőbe tett kenyeret a madarak nem eszik meg azonnal, ez hetekig ott marad, eközben a nedvesség hatására megpenészedik, bomlásnak indul, ami emésztőszervi gyulladást, akár a madarak elhullását okozhatja. Emlékezzünk a fentiekben említett alapelvre – a szórakozásunk nem okozhat kárt a madaraknak!

Ivóvízről is gondoskodjunk számukra?

– A teleink egyre szárazabbak – ezért sem hó, sem zúzmara nem áll a madarak rendelkezésére. Ezen segít az egész évben végzett, tehát télen is folytatott itatás. Télen a víz természetesen megfagyhat, ilyenkor elég, ha napközben, lehetőleg reggel vagy a délelőtt folyamán a jeget langyos csapvízre cseréljük. Ez legalább néhány órán át nem fagy meg, így a madaraknak van idejük inni, fürödni.

Melyek azok a madarak, amelyek telelőek? Melyiket miről ismerhetjük fel?

– A hazai madáretetőkön több mint ötven madárfaj képviselői jelenhetnek meg, a harkályoktól a cinegéken át a pinty- és sármányféle magevőkig. Ezeknek a madaraknak egy része messzi északról, akár több ezer kilométeres távolságból érkezik Magyarországra. Van, amelyik csak átvonul, de vannak fajok, egyedek, melyek számára mi vagyunk a telelési célország.

A költési időszakban lehet látni ablakokat, autókat „támadó” madarakat. Hogyan kezelhető a probléma, ha egyáltalán kezelhető?

– Elsősorban a hím madarak támadják a saját tükörképüket tavasszal, amit rivális fajtársnak hisznek. A jelenség hátterében a modern tükrözőfelületek állnak, amit egyfajta civilizációs, vizuális környezetszennyezésnek is tekinthetünk. Ha ilyet tapasztalunk, a megoldást a tükröződő felület (ablak, autó külső visszapillantó tükre) néhány óráig, egy-két napig tartó letakarása jelenti.

Ingyenesen letölthető okostelefonos madárhatározó alkalmazást készített a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület…

– Az alkalmazás célja, hogy az okostelefonján bárki magával hordhasson egy ingyenesen letölthető madárhatározót, melynek segítségével meg tudják határozni az itatón, az etetőn, a kiránduláson látott madarakat. Európa egyik leglátványosabb természeti csodája a madárvonulás. Madarászok, természetbarátok tízezrei járják hazánk élőhelyeit, hogy szemtől szembe kerüljenek ezzel a fantasztikus látványossággal.

A Tavaszi madárles (SpringAlive) programot a madárvédelmi szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította 2006-ban. Mi a célja a programnak, kik és hogyan vehetnek részt benne?

– A tavaszi madárvonulás nyomon követése Afrikából Európába. Ezért az akció február elsejétől május végéig tart. A programhoz Európa, majd Közép-Ázsia is csatlakozott. 2012-ben már Afrika gyermekei is segítettek a madárvonulás követésében. A vonulási térkép készítése mellett a program során gyermekek milliói tanulhatnak a madarak vándorlásának lenyűgöző csodájáról, és aktívan részt vállalhatnak a természetvédelemben. Akit részletesen érdekel a program, a www.springalive.net/ honlap magyar nyelvű felületén minden szükséges információt megtalál.

 

Hogyan csatlakozhatsz A madárles programhoz?

Semmi mást nem kell tenni, csak figyelni, hátha sikerül észrevenni valamelyiket a Tavaszi madárles öt madara közül. Ha megpillantod vagy meghallod a madarat, jegyezd fel a megfigyelés napját és helyszínét a honlapon. A BirdLife kutatói hálásak a megfigyeléseidért, hiszen ezek segítségével nyomon követhetik a tavasz évről évre történő megújhodását, illetve térképeket és elemzéseket készíthetnek a vonuló madarak európai útjáról.
Az adatbevitel nagyon egyszerű. Kövesd az alábbi pontokat:
1. Ismerd meg a Tavaszi madárles madarait – a kakukkot, a füsti fecskét, a sarlósfecskét, a fehér gólyát és a gyurgyalagot – és tudd meg, hogy mikorra várhatod első hazai megjelenésüket. Ebben segít neked a honlap fajokról készített fejezete, és meglátogathatod a helyi BirdLife-partner, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapját is.
2. Gondosan figyeld meg a környékedet, és amint meglátod vagy meghallod az öt madárfaj egyikét az idén először, lépj be a Tavaszi madárles honlapjára. Emlékezz! Az adott fajról csak a legelső megfigyelésedet jegyezd be!
3. Lépj az adatközlő lapra, és töltsd ki a mezőket. Tudnod kell azt is, hogy mikor és hol figyelted meg a madarat. Miután végeztél a mezők kitöltésével, küldd el nekünk az adatközlő lapot.
4. Ugorj a térképre, és ellenőrizd, hogy beköszöntött-e már a tavasz.
5. Meséld el barátaidnak, hogy ők is részesei lehessenek ennek a programnak.
Végezd a Tavaszi madárles megfigyeléseidet lakóhelyed környékén, az iskoládnál vagy akár egy séta alkalmával. Legsikeresebben vidéken tudod megfigyelni ezeket a madarakat, mert az ötből négy madárfaj ilyen környezetben él: a fehér gólya, a kakukk, a gyurgyalag és a füsti fecske. Ha városban laksz, akkor leginkább sarlósfecskékkel fogsz találkozni, főleg lakótelepek és templomok környékén, mert ilyen helyeken költenek. Ezután már csak hozzá kell adnod a megfigyelés körülményeit, amikor a madarat láttad, és készen is vagy. Minél több régióból küldesz be adatokat, annál jobban fognak látszódni a megfigyelések a térképen.

Olvasson tovább: