hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szerelem papírrepülőn
Zsidó élettörténetek az első világháború idején

2016. 12. 08.
Szerelem papírrepülőn – Szerelemben, háborúban címmel zsidó élettörténeteket bemutató fotó- és filmdokumentációs kiállítás nyílt Budapesten, a Ráday utca 47. szám alatti 2B Galériában. A Centropa Alapítvány gyűjteménye családtörténeteken és régi családi fotókon keresztül mutatja be az Osztrák–Magyar Monarchia területén élt zsidóságnak az I. világháborúban betöltött szerepét és életmódját. A tárlat kurátorát – aki egyben a Centropa Alapítvány egyik alapító tagja is –, Dr. Czingel Szilviát kérdeztük.

„Egy becsületes kiállítás, amely nem hazudik, s például egy kicsit sem iparkodik kurzusszolgálatba szegődni. És eszébe sem jut történelmet hamisítani – nagy dolog ez manapság!” – mondta Závada Pál író megnyitó beszédében. Miért fontos a hiteles emlékezés?

– Nem tudjuk az órát visszaállítani. Nem tudunk 1912-ben bemenni Szegeden Keglovits Emil fotóműtermébe, ahol Braun Zsigmond és Buchhalter Aranka pózol esküvője alkalmával. Abbáziában sem lehetünk együtt 1916-ban egy jómódú nyaraló családdal. Ugyanúgy, ahogy nem léphetünk be abba a mészárszékbe, ahol Goldgruber Simon pálfai (Tolna megyei) mészáros első világháborús emlékeit mesélte. Nem vehetünk részt Klein Henrik és Wagschal Rózsa esküvőjén sem, amely 1910-ben Máramarosszigeten egy igazi hagyományos zsidó lakodalom volt, és nem kérdezhetjük meg Feith Paulát sem, aki az első világháború idején ápolónőként dolgozott egy katonai kórházban. Azt azonban megtehetjük, hogy megkérünk idős zsidókat, meséljenek nekünk. Hogy osszák meg velünk régi családi képeiket, és a képeken látható személyekhez és helyekhez kötődő emlékeiket.

Miért rendhagyó ez a kiállítás, és mi a célja?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!