Kereső toggle

A hatmillió forintos pizzafutár

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az amerikai Domino’s pizzahálózat hosszabb ideje kísérletezik azzal, hogyan tudná az emberi munkaerőt lecsökkenteni és a pizzarendelési és -kiszállítási munkafolyamatokat automatizálni. Néhány éve a franchise nagy-britanniai csoportja megpróbálta a drónnal történő kézbesítést, ám a tapasztalatok alapján úgy tűnik, egyelőre ott sem repül még a sült galamb – vagyis a pizza – az emberek szájába.

Most az ausztráliai Domino’s teszteli a robotokkal történő házhoz szállítást, kiváltva ezzel az ember és az autó munkáját. A terv megvalósítása érdekében már hosszabb ideje fejlesztéseket, teszteléseket végeznek az alkotók. Egy ilyen eszköz segítségével naponta akár több ezer utat lehetne gépesíteni, emellett igen nagy felelősség hárulna a robotokra (szállítás, kézbesítés, fizetés lebonyolítása, visszatérés).

A Domino’s Robotic Unit (DRU), körülbelül egyméteres, 190 kilós, akkumulátorral működő robotfutár, ami járdákon, bicikliutakon közlekedve szállítja a megrendelőkhöz az ételt, de emellett a földutakra is bemerészkedik, hiszen arra van beprogramozva, hogy lehetőség szerint a küszöbig szállítsa a pizzát. Maximum 20 kilométer per órás sebességgel tud haladni, autóutakra, autópályákra nem megy fel. A DRU egy beépített szenzornak köszönhetően érzékeli az akadályokat az úton, és szükség esetén a legrövidebb, leggyorsabb útvonalat is megtalálja a beszerelt GPS és Google Maps használatával. Kerekeiből fakadó sajátossága, hogy emeleti címekre nem tudja kézbesíteni az ételeket. Elképzelhető, hogy felépítése miatt járműnek számít majd, ezért a gyártása során figyelembe kell venni, hogy a közlekedési szabályoknak is megfeleljen.

Az elektromos futár a pizzákat az ideális hőmérsékleten tartja, és van hűtőfiókja az italok, desszertek számára. Egyszerre legfeljebb tíz pizzával tud útra kelni. A kézbesítéskor az éhes pizzázni vágyók egy kód segítségével tudják kivenni a dobozt a robotból, melyet a megrendeléskor küld el a gyorsétterem.

A DRU „munkába állásának” időpontját még számos tényező befolyásolja. Kérdéses, hogy négy keréken közlekedve az útja során felmerülő akadályokkal hogyan fog megbirkózni, illetve a 22 ezer dollár értékű robotot a bűnözőkkel szemben is megfelelően védetté kell tenni. Az IP kamerával felszerelt eszköz minden eseményt (rongálás, lopás) rögzít és kézbesít a központ felé, hogy az elkövetőt ezek alapján lehessen számon kérni.

Az 1960-ban alapított Domino’s Pizzérialánc – mely 1967 óta franchise rendszerben üzemel, és mostanra több mint tízezer franchise és saját üzletével az Egyesült Államokban, valamint több mint hatvan ország piacán van jelen – szeretné pár éven belül több országba bevezetni a robotfutárt. Hazánkba a gyorsétterem hálózat még nem tette be a lábát, de ütemes terjeszkedéséből fakadóan nem kizárt, hogy pár éven belül Magyarországon is egy DRU hozza majd a pizzát, ami annyi előnnyel járhat, hogy nem számít majd borravalóra.

Olvasson tovább: