Kereső toggle

Meghívó a Futrinka utcába

Program a Bálint Ágnes Emlékházban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Első meseregényét 14 éves korában írta a Magyar Úriasszonyok lapjában. Felnőttkorában megalkotta minden idők legismertebb magyar rajzfilmfiguráit: Frakkot, Kukorit és Kotkodát, Vízipók csodapókot, Mazsolát és Tádét, csak hogy a legismertebbeket említsük. Vecsésen, a Bálint Ágnes Emlékházban jártunk.

Mielőtt valaki az emlékház szó hallatán egy unalmas múzeumra gondolna, nyugodtan fellélegezhet. Ha nem is a Futrinka utcában, de a vecsési Barcsai utcában található ugyanis a sokáig Bálint Ágnes otthonául szolgáló ház, amelybe az írónő lányai – a gyerekek nagy örömére – egy igazi mesés játszóházat alkottak nagy-nagy szeretettel. A kert közepén egy gyönyörű polgári ház áll, hatalmas terasszal, előtte óriási, virágzó jázminbokrokkal. A házat még gróf Andrássy Gyula építtette, abban az időben vadászkastélyként funkcionált. A legendák szerint talán még Sissi hercegnő is látogatta.

A házhoz vezető út egy ember nagyságú tökház mellett vezet el. A gyerekek bemehetnek a házikóba, elképzelhetik, milyen is lehetett Mazsola és Tádé élete. A háziakkal beszélgetve kiderül, hogy Mazsola és Tádé karakterét tulajdonképpen Bálint Ágnes lányai ihlették. Efféle kulisszatitkok lépten-nyomon kiderülnek. A tökházikó után egy ember nagyságú, kék alapon fehér pöttyös kancsó következik. Szintén „bebújható”. Ha színében nem is feltétlenül eredeti, de a Futrinka utcából „való”.

Természetesen Frakk sem hiányozhat a kertből: a kutyaólat nyugodtan meg lehet közelíteni, nincs benne harapós eb. A ház alsó szintjén a Bálint Ágnes életét bemutató kiállítás található, de akik szeretik a „kihívást”, akár be is öltözhetnek Károly bácsinak és Irma néninek. A házban tilos fotózni, de ez a hely kivétel, szóval szelfire fel!

A felső szinten régi játékok kiállítása található, illetve játszószoba van kialakítva.

A kertből a kisvasút sem hiányzik, de akad ott két nagy csúszda, trambulin és fakörhinta is, sok egyéb játékkal. A fűben itt-ott elrejtve kerámiafigurák, az ajtóban két nagy famacska. Feltehetően Lukréciát és a „viszonylag” okos Szerénkét mintázzák.

Az emlékházban ajándékbolt is működik: Mazsola-báb nélkül nem érdemes hazamenni. A „hozol-vihetsz” könyvcserélő rendszerre érdemes előre felkészülni. Ahány könyvet hoz az ember, annyit el is vihet.

A játszóház alkotóinak sikerült hidat verni a régi mesehősök és az új generáció között. Kicsit talán hadat is üzentek a felgyorsult robotvilágnak: Frakk és társai fel tudják venni a versenyt a mai szuperhősökkel – ha látványban alul is maradnak, de hitelességben verhetetlenek.

Bálint Ágnes 2016. május 25-én megkapta a Magyar Örökség-díjat.

Olvasson tovább: