Kereső toggle

Szappanfőzés otthon?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Miközben a kozmetikai cégek egymással versengve fejlesztik csúcstechnológiás termékeiket, szépen lassan a fürdőszobát is eléri a „vissza a természetbe” mozgalom. Csikós Verát, a Házikence Tanoda volt társalapítóját, elkötelezett házikozmetikum-készítőt kértük, ossza meg tapasztalatait.

Milyen érvek szólnak a természetes kozmetikumok mellett?

– Egyik legfontosabb érv, hogy gyengédek, nem terhelik a bőrt olyan összetevőkkel, amikre nincs szüksége. A bolti kozmetikumok eltarthatóság és eladhatóság miatt sok tartósítószert, szintetikus illatanyagot, állagmódosítót tartalmaznak, amik allergizálhatnak, és hosszú távon mindenképpen többletterhet jelentenek a szervezetnek.

A natúrkozmetikumok nem terhelik olyan mértékben a környezetet sem, mint az ipari körülmények között előállított termékek. Kevesebb a szállítással, gyártással kapcsolatos levegő- és vízszennyezés, energiafelhasználás.

Ezen túlmenően pedig óriási előnyük, hogy személyre szabhatóak. Egy tapasztaltabb kozmetikumkészítő már jó eséllyel készít a bőrtípusának tökéletesen megfelelő krémet, szappant. Nálunk a családban évek óta megvan a kedvenc alaprecept szap-panra, krémre, ajakápolóra.

Érdemes magunknak, hobbiszinten készíteni a saját tisztálkodási és kozmetikai szereinket? Nem jár túl nagy ráfordítással az alapanyagok és eszközök beszerzése?

– Tény, hogy befektetést igényel. Eszközök terén talán nem is annyira, mert egy digitális konyhamérleg, fertőtleníthető edénykék és egy robotgép az, ami feltétlenül szükséges. Ezek általában minden háztartásban vannak, nem okoz gondot ugyanazt használni kozmetikum készítésére, csak arra kell figyelni, hogy minden alaposan el legyen mosva, fertőtlenítve.

Az alapanyagokból valóban egy teljes kiszerelést kell megvásárolni, ami akár 3-4000 Ft is lehet, viszont sokáig kitart. Ha elosztjuk ezt az összeget a szokásos, kereskedelemben kapható kiszerelésre, egy 150 ml-es krém alapanyagigénye például nagyjából 5-600 forintra jön ki.

A harmadik tényező, amivel számolni kell, az idő. Nem mindenki szeret vagy van ideje ezzel babrálni, de egy-egy jó recepttel pár óra alatt hónapokra elegendő szappant, krémet el lehet készíteni.

Lehet az alapanyagok minőségében különbség attól függően, hol vásároljuk meg? Mi az, ami alapján megbízhatónak tekinthetünk egy üzletet vagy terméket?

– Elég sok bioboltban vehetünk már személyesen is kencekészítéshez szükséges anyagokat, de webáruházból is rengeteg van. Én olyan forrást javasolnék, ahol a lehető legtöbb alapanyagot egy helyről be lehet szerezni. Mindig olyan webáruházból vásároljunk, amely leellenőrizhető, megfelelő engedélyekkel rendelkezik.

A termékek minőségében lehet különbség, főként az olajoknál. Ezek adják a krémek ápoló tulajdonságait és a termék „élvezeti értékét” is, ami alatt az állagot, kenhetőséget értjük. Jó szempont, ha étkezési minőségű termékeket veszünk, a hidegen sajtolt és organikus/bio minősítésű olajokat keressük. A krémekhez szükséges egyéb segédanyagok (emulgeátor, tartósítószer, gélesítő) iparban előállított dolgok, ezeknél a minőség, összetétel állandó.

Léteznek ma már különböző hosszúságú és tematikájú tanfolyamok, változatos árakon. Érdemes ilyen jellegű tanfolyamra beruházni azoknak, akik csak saját szükségleteikre szeretnének kozmetikumokat készíteni?

– Azt gondolom, hogy ha hosszú távon szeretnénk berendezkedni a házi kozmetikum készítésére, akkor érdemes tanfolyamra beruházni. Rengeteg plusz információ és gyakorlati tudás szerezhető meg így, illetve rengeteg, az esetleges kísérletezéssel járó frusztrációtól és kidobott alapanyagtól kíméljük meg magunkat.

Ezenkívül vannak olyan dolgok, amikkel kárt okozhatunk. Nem megfelelő tartósítással komoly fertőzésveszélynek tesszük ki magunkat, nem megfelelő illóolajokkal vagy túladagolással allergiás reakciókat válthatunk ki, főként a gyerekeknél. Egy rossz receptúrával elkészített szappan rettentően tud szárítani, és még sorolhatnánk!

Ha valaki tanulásra adja a fejét, mindenképpen nagyobb múltú iskolát keressen, a művelődési házakban rendezett workshop jó időtöltés lehet, de nem ez a kategória.

Mindig vannak népszerű alapanyagok, manapság talán a sheavaj, argánolaj a legfelkapottabb. Minden bőrtípusra megfelelőek? Hogyan érdemes választani?

– Nem, nem minden alapanyag jó minden bőrre. Egyrészt a természetes alapanyagokra is lehetünk allergiások, akár a sheavajra is; másrészt minden bőrtípus a neki megfelelő állagú és összetételű kozmetikumot tolerálja jól. A zsíros bőr például nagyon nehezen veszi a szilárd testápolókat, amiket általában nehezebben felszívódó olajokból, vajakból rakunk össze, viszont ugyanezt a terméket a száraz bőr nagyon szereti.

Amennyiben valaki nem szeretne vagy nincs ideje kenceficék készítésével foglalkozni, hol érdemes beszereznie a kész termékeket?

– Elég sok forrás van, már drogériákban is kaphatóak hasonló jellegű készítmények. Sajnos nem minden arany, ami fénylik: mindig érdemes elolvasni az összetevők listáját. Ha kísértetiesen hasonlít egy nagyüzemben gyártott termék összetevőlistájára, akkor érdemes tovább keresgélni.

 

Masszázstömb kezdőknek

Hozzávalók: 30 g méhviasz, 30 g kókuszolaj, 20 g sheavaj, 20 g kakaóvaj, 20 csepp levendula illóolaj
A sheavaj kivételével mérjük a hozzávalókat egy tűzálló edénybe, majd vízfürdőn olvasszuk össze. Vegyük le a tűzről, és pár perc után adjuk hozzá a sheavajat, folyamatosan kevergetve várjuk meg, amíg ez is elolvad. Erre azért van szükség, mert a sheát könnyű túlmelegíteni, amitől a kész termék szemcsés lesz. Legvégül adjuk hozzá az illóolajat is. A keveréket muffin- vagy egyéb rugalmas formába öntjük, szilárdulás után óvatosan kiborítjuk. Nagyon jót tesz a téli időben kiszáradt, megfáradt bőrnek.

Olvasson tovább: