Kereső toggle

A nagydobosi sütőtök mítosza

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A nagydobosi sütőtök nemcsak jó vitaminforrás, de évszázados történelmi múltra is visszatekint: egykor még a New York-i árutőzsdén is jegyezték. Filepné Pivoda Piroska és Filep László hagyományőrző nagydobosi töktermesztőkkel beszélgettünk arról, miért is olyan híres ez a tökfajta.

Hogyan kezd manapság valaki töktermesztésbe?

– Nem nagydobosi születésűek vagyunk, de életünk nagy részét Nagydoboson éltük le, itt ismerkedtünk meg a nagydobosi sütőtök mítoszával. Jelenleg Mátészalkán lakunk, de Nagydoboson 10 hektár területen termesztjük a nagydobosi sütőtököt. Nem ez a fő tevékenységünk, de mindketten agrárdiplomával rendelkezünk. Életünk és eddigi tevékenységünk kapcsolódik a vidékhez és az agráriumhoz.

Mit lehet tudni a nagydobosi sütőtökről?

– A nagydobosi legendárium szerint az itteni sütőtököt az 1920-30-as években jegyezték a New York-i tőzsdén. A háború után népélelmezési cikk volt, és vasúti irányvonatokkal szállították Budapestre. Fennmaradtak anekdoták, hogy a szomszédos települések nagydobosi sütőtökként próbálták eladni az általuk termelt árut. Amit azonban tényként kezelhetünk az az, hogy az ötvenes évek közepén a nagydobosi sütőtököt az óvári és a kis-zombori fajtákkal majdnem egy időben állami fajtanyilvántartásba vették. A nyilvántartásba vétel előtt jellemzően úri töknek, bécsi töknek nevezték a sütőtököt. Ezek a fajták egymástól csak minimálisan különböztek, gömbölyded alakú, 4-15 kg súlyú, a világostól a sötétszürkéig terjedő színárnyalatúak voltak. A nagydobosi sütőtök azzal emelkedett ki közülük, hogy a községi vezetés a termelést felügyelte és garantálta, hogy védjegyzett, jó minőségű tök kerüljön a piacra.

Ezt hogyan képzeljük el, hogy egy magyar sütőtök szerepelt a New York-i árutőzsdén?

– Erre a kérdésre a válasz Nagydobos község múltjában keresendő. Előre kell azonban bocsátani, hogy ahhoz, hogy egy áru a tőzsdén szerepeljen, nem szükséges, hogy a valóságban is ott legyen. Mint ahogyan ma is, a tőzsde egy másodlagos spekulációs kereskedelem terepe, illetve bizonyos szempontból termelésfinanszírozási tényező is. Nagydobos községben az 1920-as években több nemesi család rendelkezett komoly mezőgazdasági területekkel. Kastélya volt a faluban a Perényi (ez még ma is megtalálható), a Jármi és Péchy családoknak. Feltételezhetően ők termeltek olyan nagyságrendben nagydobosi sütőtököt, amelyet már tőzsdére lehetett vinni, és valamiféle egzotikus termékként a New York-i tőzsdén is lehetett vele kereskedni.

  Akkor el lehet mondani, hogy a nagydobosi sütőtök történelmet írt?

– Nagydobos történelme a huszadik század elején összefonódott az ott termelt sütőtök történelmével. Ebben az időben a község vezetőségének felügyelete alatt, szabályozott termeléstechnológiával, szigorú minőségellenőrzés mellett került piacra a védjegyzett „nagydobosi sütőtök”. Ennek a munkának az eredménye lett az itteni sütőtök mítosza.

Hogy fest a jelen?

– A nagydobosi sütőtök régi múltjából ma már semmi sem található meg. Mint nyilvántartásban lévő sütőtökfajta, bárhol termeszthető az országban, és nagydobosi sütőtökként értékesíthető, mivel nincs eredetvédelmi bejegyzése, ami zárttá tehetné a termőhelyet. A mai termelők nem tartják be azokat a termelési, minőségellenőrzési követelményeket, ami a múltban az itteni sütőtököt kiemelte a többi közül. A mai fogyasztók közül a 60-70 év feletti korosztály az, amely emlékszik az igazi nagydobosi sütőtökíz élményére.

Családunk, megismerve a nagydobosi sütőtök mítoszát, jövedelemkiegészítésként kezdett foglalkozni a termelésével. Az idősebb nagydobosi emberek még emlékeztek a régi idők termelési technológiájára, a piacra történő felkészítés fogásaira. Így indultunk. Ma az általunk termelt sütőtököt minőségileg ellenőrizzük (ami az élelmiszerbiztonsági megfelelőségen túl gasztronómiai értékekre is vonatkozik). A velünk együttműködő kereskedőktől megköveteljük, hogy csak ezt a minőséget árulhatják. Honlapot működtetünk, ahol lehet rendelni a termékünkből.

Hogyan ismerjük fel, hogy a tök jó minőségű és nagydobosi? Mikor érett a tök?

– A nagydobosi sütőtök jellemzően 5-10 kg nagyságú, szürke héjú, vastag, narancssárga húsú, rövid, zömök kocsányú, 6-10 részben cikkelyezett. Mindez fontos, de nem elégséges ahhoz, hogy az igazi értékét megismerjük. Ez ugyanis a beltartalomban rejlik. Ha csak külső jegyek alapján választunk tököt, könnyen úgy járhatunk, mint amikor külsőre hibátlan dinnyét vásárolunk, de a belseje rózsaszín, ízetlen, vagyis a dinnye éretlen. Sajnos, ma a kereskedelmi forgalomban jelentős részben éretlen, takarmánynak való tököt árulnak „nagydobosi tök” néven. Célszerű a kocsányt megvizsgálni: az érett tök kocsánya száraz, a tökhöz közelebbi része kézzel szétmorzsolható, míg az éretlen tök kocsánya erős, zöld eres, ami jelzi, hogy a kocsány még betakarításkor tápanyagot szállított, nem fejeződött be az érés. Egyszerű módja az ellenőrzésnek, ha körmünket a tök héjába próbáljuk belenyomni. Ha ez könnyen sikerül, a tök éretlen. Ha a tököt szeletelve vesszük, árulkodó a hús vastagsága, keménysége és színe. A vékony, halványsárga színű, laza szerkezetű, szinte szivacsos tök éretlen.

A szeptember közepi betakarítás idején könnyen szétválasztható az érett tök a gyenge, éretlentől, ha augusztus közepén a már kifejlődött, de még éretlen tököket megkarcoljuk, megjelöljük. Ezt a jelet az érés során a tök kiforrja, behegesíti, ebből láthatjuk betakarításkor, hogy érett tökkel van dolgunk. Nagyon mély sebet ne ejtsünk, mert könnyen romlásnak indulhat innen a tök. Az általunk termelt, a beltartalmi értéket messzemenően figyelembe vevő termeléstechnológiával előállított sütőtök megvásárlásával megismerheti az igazi nagydobosi sütőtököt. Ez a gasztronómiai különlegesség a nagydobosi sütőtök mítoszának alapja. Ennek ismerete szükséges ahhoz, hogy összehasonlítható legyen az egyéb fajtákkal.

A sütőtököt mennyire szeretik a nagydobosi gyerekek?

– Családunkban és környezetünkben a gyerekek nagy sütőtökfogyasztók, ehhez elsődlegesen jó minőségű, finom sütőtök szükséges. Sokat segít a megszerettetésben, ha bevonjuk őket a sütőtökös ételek elkészítésébe. Nálunk a sütőtök golyócskákat nagyrészt a gyerekek készítik, és szívesen el is fogyasztják ezt a desszertet.

 

Sütőtöklepény
Hozzávalók: A tésztához: 4 dl finomliszt, 1 evőkanál porcukor, 20 dkg margarin, 1 tojás sárgája, csipetnyi só, 2 evőkanál víz.
A töltelékhez: 4 dl nagydobosi sütőtökből készült sütőtökpép, 2 dl barna cukor, 1 kiskanál méz 2 kiskanál vízzel elkeverve, 1 kiskanál őrölt szegfűszeg, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg mazsola, 1/2 dl ribiszke vagy egyéb gyümölcs, 2 evőkanál apróra vágott cukrozott narancshéj.

Sütőtökgolyók
Hozzávalók: 1 kg sült nagydobosi sütőtök (húsa héj nélkül), 0,5 kg darált háztartási keksz, 8 evőkanál méz, 10 dkg cukor, 2 evőkanál vaníliás cukor vagy két teáskanál aroma, 2 evőkanál rum vagy rumaroma, 1 csapott kávéskanál fahéj, 10 dkg kókuszreszelék.
Tepsiben megsütjük a sütőtököt, majd a sült tök húsát villával vagy botmixerrel összetörjük. Összekeverjük a darált háztartási keksszel, majd hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a rumot, és a fahéjat. Lágy masszává gyúrjuk. A masszából nedves kézzel kis gombócokat formálunk, majd kókuszreszelékbe forgatjuk őket.

Sütőtökleves
Hozzávalók: 1 kg szeletelt nagydobosi sütőtök, 1 teáskanál ételízesítő, só, 1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, pirított kenyérkocka, pirított tökmag.
A tököt meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. Annyi vízben, amennyi ellepi, föltesszük főni a fűszerekkel és az apróra vágott fokhagymával. Mikor már puha, botmixerrel pürésítjük, végül hozzáöntjük a tejszínt is, és hagyjuk, hogy majdnem újra fölforrjon. Lezárjuk a lángot, és készen is van. Pirított kenyérkockával, pirított tökmaggal tálaljuk.

Sütőtökös ivólé
Hozzávalók: 1 kg szeletelt nagydobosi sütőtök, 1 kg Idared alma, 1 citrom leve.
A sütőtököt meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, feltesszük főni annyi vízzel, hogy ellepje. Amíg fő, az almát is megtisztítjuk, negyedeljük. Amikor a sütőtök kezd puhulni, hozzáadjuk az almát, puhára főzzük. Ha kicsit kihűlt, leturmixoljuk, mézzel ízesítjük, hozzáadjuk a citrom levét.

 

Narancsszínű „aranybánya”

Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium-, cink-, mangán-, réz-, vas-, foszfor-, C-vitamin-, karotin-, biotin-, niacin-, pantoténsav-, A-, B1-, B2-, B6-vitaminok és folsavtartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamokat. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív- és koszorúér-problémák megelőzésé-ben, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális! (Forrás: www.sutotok.com)

Olvasson tovább: