Kereső toggle

Biztonságban a nyári szünetben is

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A kulturált, tudatos közlekedésre felkészítést már gyerekkorban érdemes elkezdeni. A szünidő elérkeztével a gyerekek egy része többet van felnőtt felügyelete nélkül vagy számára idegen helyen, ezért életbevágóan fontos, hogy ismerjék az alapvető közlekedési szabályokat.

Érdemes már az iskolai időszak végén, nyár elején megtervezni a vakációs programokat, valamint átbeszélni csemetéinkkel a nyár kockázatait, az önálló közlekedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az elmúlt években átlagosan 600 fő vesztette életét hazánkban közúti közlekedési balesetben, gyermekek körében a közlekedési és háztartási balesetek vezető halálokként szerepelnek.  De nem csak a szomorú statisztikák javítása a cél, ha a közlekedésről van szó.

„Sok forgalomban résztvevő bírálja a közlekedési morált, viszont tenni kevesen hajlandók annak fejlődéséért. A megkérdezettek jelentős hányada csak a többi közlekedő hozzáállásában látja a problémát. Egyesületünk célja a hazai közlekedési kultúra fejlesztése. Hiszünk benne, hogy a nyugati országok útjain tapasztalható tolerancia itthon is nagyobb teret nyerhet, csökkentve ezzel a baleseti sérültek számát, illetve a közlekedési stressz másodlagos hatásait. Ez úgy lehetséges, ha már gyerekkorban formáljuk a közlekedési morált” – mondja Varga Róbert, a Tudatos Közlekedők Egyesületének (TUKE) titkára.

Nyáron a közösen töltött idő alkalmat adhat arra, hogy észrevétlenül, játékos formában neveljük gyermekeinket a biztonságos közlekedésre. Kisebbek számára rendelkezésre áll hangoskönyv mesékkel és dalokkal, valamint kifestő is a TUKE kiadásában. Tóbiás és Balambér, a két kutyakölyök segít elsajátítani a tudnivalókat a gyermekek szintjének megfelelően, például, hogy milyen kerékpáros kiegészítőket szükséges viselni, vagy hogyan lehet felkészülni az önálló bringázásra. A foglalkoztató füzet adta alap mellett természetesen egy KRESZ-parkban is megtárgyalhatjuk gyermekünkkel a táblák és útburkolati jelek jelentését, miközben a kerékpárjával ügyességi játékokat játszik. „Erősen ajánljuk a gyerekeknek a sisak használatát, a legjobb, ha a legkisebbek megszokják már a kismotoron, illetve a futóbiciklin. Én még gyermekülésben is mindig ráadtam a kislányomra és egy idő után, amikor mondta, hogy »Apa menjünk bicajozni«, már hozta is a sisakot. Neki teljesen magától értetődő lesz, hogy biciklizéshez sisakot kell húzni” – meséli Róbert. Nagyon hasznos kiegészítő még a készletben kapható térdvédő, csuklóvédő, könyökvédő hármas. Ez görkorizásnál is jól jöhet!

Nagyobbakkal érdemes bejárnunk a nyári programok helyszínéhez vezető útvonalat otthonról, és „élesben” átbeszélni, hol mire kell figyelni. „Ahol lehet, a gyermekek a járdán közlekedjenek, a kijelölt gyalogátkelőhelyeken keresztezzék az utat, figyeljenek a közlekedés többi résztvevőjére. Érdemes a nyári napközis programok beiratkozásánál vagy az első napon egy társat találni, aki közel lakik hozzánk, így a gyermekek nem egyedül, hanem párban indulhatnak útnak nap mint nap. Még szerencsésebb, ha több szülő  tudja koordinálni a gyermekek szállítását, hazakísérését” – sorolja a szakember. Ha a nyári közlekedés során a gyermek önállóan buszozik vagy villamosozik, készítsük fel buszjeggyel vagy vegyünk neki bérletet. Tanítsuk meg a menetrend értelmezését, tanuljuk meg együtt azt az idősávot, amikor jellemzően útnak indul. Fontos, hogy a gyermek tisztában legyen a járat számával és a kapcsolódó jelölésekkel. Érdemes elnavigálni a BKK, illetve saját városunk közlekedési szolgáltatójának honlapjára, és ott sorra venni a számokat, betűjelzéseket, színeket és menetrendi jelöléseket.

Mi Az a tuke?

A Tudatos Közlekedők Egyesülete (TUKE) az elmúlt két évben több mint 50 iskolában több mint 20 ezer gyermeket ért el a biztonságos közlekedés üzenetével. Az interaktív programok során a gyermekek játszva tanulják meg a legfontosabb közlekedési szabályokat. Az egyesület minden korosztálynak megfelelő programokat biztosít, kicsiktől a jogosítvány megszerzését tervező fiatalokig. Nyáron a MINIMAX hajón várják a gyermekeket KRESZ-élményparkjukban.

Olvasson tovább: