Kereső toggle

Az örök fiatalság titka?

Az eperszezon margójára

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bár a különböző áruházakban szinte egész évben kapható, a szabadföldben termett eper sokkal finomabb, mint a fóliás társa, amelynek nincs igazi zamata. Ráadásul az eperszezon kellős közepén azért is érdemes hazai termést fogyasztani, mivel a külföldről származó földieper esetében keveset tudunk a pontos eredetről, illetve a vegyszeres kezelésről, ellenőrzésről.

Több népies elnevezése is létezik: folyton érő eper, földieper, szamóca, bár ez utóbbi nevet gyakran az erdei szamóca megkülönböztetésére használják. A szamócát kiváló éghajlati alkalmazkodóképessége és földrajzi elterjedése miatt szinte a világ minden országában ismerik és termesztik. Évelő, tőrózsát fejlesztő növény.

A földieper rendkívül alak- és formagazdag növény, ma már szinte minden felhasználási célra találunk speciális fajtákat. A friss fogyasztásra alkalmas változatoknál különösen fontos a gyümölcs alakja, mérete, színe, íze, zamata, érési ideje, szállíthatósága és tárolhatósága. A hazai eper leszedés után – a magasabb nedvességtartalom miatt – 1-2 nappal már nem élvezhető ugyanabban a minőségben, ezért érdemes frissen fogyasztani.

A konzerv- és hűtőipar a közepes nagyságú, egyenletes felületű, tömör húsú, világosvörös színű gyümölcsöt igényli, amely mélyfagyasztás után is megőrzi kedvező tulajdonságait. Gyümölcsét nyersen natúran, enyhén cukrozva, vagy tejszínhabbal tálalva, eperhabként elkészítve leginkább a gyerekek szeretik. De igen közkedvelt alapanyaga az ízesített-savanyított tejtermékeknek, joghurtoknak, túrókrémeknek, fagylaltoknak, jégkrémeknek is. Az eperízt úgynevezett klasszikus íznek is tekintjük.

Kiváló alapanyaga süteményeknek, gyümölcstortáknak, szörpöknek, dzsemeknek, lekvároknak, bóléknak és gyümölcsboroknak is. A fogyókúrás étrendekben és energiaszegény desszertjavaslatokban is időről időre feltűnik. Népszerűségét kiváló üdítő és étvágygerjesztő hatásának, gazdag rosttartalmának (apró magvak), nagy víz-, ugyanakkor kis cukor- és energiatartalmának köszönheti. Antioxidáns C-, és E-vitamin-tartalma hozzájárul szervezetünk természetes védekező funkciójához. A földieper 35 kcal-t, 0,9 g fehérjét, 0,6 g szerves savat, 7,2 g szénhidrátot, 0,7 g ásványi sót, 1,7 g rostanyagot tartalmaz 10 dkg-onként.

A népi gyógyászatban az eperkúrát igen eredményesen alkalmazták idült bőrbetegségek (psoriasis), ekcémák esetében. Bőséges fogyasztását javasolták a lábadozóknak; húgyhólyag-, vese-, májgyulladásban szenvedőknek. Szívesen ajánlották továbbá a melankóliában szenvedőknek is. A mindennapjainkban szinte bármely évszakban beszerezhető, mert folyamatosan igény mutatkozik erre a zamatos gyümölcsre. Sajnos az arra érzékenyeknél ételallergiát, csalánkiütést is okozhatnak a gyümölcs apró magvacskái. Talán nem meglepő, hogy a kozmetikumok világában épp olyan közkedvelt, mint a gasztronómiában – sokan az örök fiatalság titkát sejtik benne. (A szerző dietetikus)

 

Eperrel töltött túrógombóc

Hozzávalók: 1 kg sovány túró, 60 dkg liszt, 20 dkg margarin, 4 tojás, 4 tojássárgája, 2 db citrom reszelt héja, egy csipetnyi só, 25 dkg friss eper.
A prézlihez: 5 dkg vaj, 10 dkg zsemlemorzsa.
A tetejére: 50 g porcukor + 10 g vaníliás cukor.
Elkészítés: a túrót áttörjük, majd az olvasztott margarinnal, a tojással és a tojássárgájával összekeverjük, ezután belekeverjük a reszelt citromhéjat, egy csipetnyi sót és a lisztet. Egy órát pihentetjük a hűtőben. Közben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, aztán belekeverjük a vaníliás cukrot. Az epret kicsumázzuk és alaposan megmossuk. A tésztából tenyérnyi lepényeket formálunk, és 1-1 epret teszünk rájuk, majd gombócokat formálunk, és enyhén sós, forrásban lévő vízben készre főzzük őket. Kivesszük a gombócokat, majd az előre elkészített pirított morzsába forgatjuk, vaníliacukros porcukorral meghintve tálaljuk.

Olvasson tovább: