hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Síelésre fel!

2015. 03. 05.
Bár nálunk az idei nagyobb hó még várat magára, hazánk legnagyobb és legismertebb síközpontjai most is felkészülve várják a havas sportok szerelmeseit.

A világon minden századik ember síel. Magyarország tekintetében ez az arány némileg magasabb, itthon ugyanis közel 500 ezer ember űzi ezt a téli sportot, ami a lakosság 5 százalékát jelenti – írja a sielok.hu. Összehasonlításképpen: Ausztriában ez az arány 36, Szlovákiában, Csehországban és Németországban 18-20 százalék, Szlovéniában 15, Lengyelországban pedig 13 százalék. Európai viszonylatban ugyan alulmaradunk ezzel az adattal az északi és nyugati szomszédainkkal szemben, viszont hazánk domborzata megfelelőnek bizonyult több sítelep létrejöttéhez. Igaz ugyan, hogy a hazai pályák nem összehasonlíthatóak az Alpokban található osztrák vagy svájci sípályákkal, ettől függetlenül érdemes kipróbálni őket, mivel amellett hogy lenyűgözően szép tájon találhatóak, rendkívül jól kiépültek.

A Veszprémhez közeli Eplénynél található Nordica Síaréna története egészen az 1970-es évekig nyúlik vissza, ugyanis már ekkor voltak síelők az eplényi hegyekben. A jelenlegi Nordica Síaréna 2006-ban alakult ki. Az azóta eltelt évek mindegyikében folyamatos fejlesztések valósultak meg, ezek közül is kiemelkedik a 2009-ben felavatott Szent Sólyom, ami egy négyüléses felvonó, és hazánkban a mai napig egyedülálló.

A Síarénában 16 különböző síútvonal található közel 8 km hosszan, amelyek snowboardozásra is kiválóak, megspékelve egy szánkóútvonallal, sebességmérő és sífutó pályával is. Emellett kialakítottak egy Freeski és Funparkot, ahol a freestyle-t magukénak vallók is kipróbálhatják magukat. A park területén több vendéglátó egység is helyet kap: többek között egy Kemencés Büfé, ahol egyszerűbb ételek fogyaszthatók, vagy a Holle Anyó Étterem, ahol egy elkülönített babasarok is található a kisgyermekes családok számára, és amelynek oldalában a nagyobb forgalmú napokon Jégbüfé üzemel. Ezenkívül az Ámos-hegy tetején kialakítottak egy Das Weltauto Körvár névre hallgató vendéglátóhelyet, amely egy kilátóterasszal is rendelkezik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!