Kereső toggle

Síelésre fel!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bár nálunk az idei nagyobb hó még várat magára, hazánk legnagyobb és legismertebb síközpontjai most is felkészülve várják a havas sportok szerelmeseit.

A világon minden századik ember síel. Magyarország tekintetében ez az arány némileg magasabb, itthon ugyanis közel 500 ezer ember űzi ezt a téli sportot, ami a lakosság 5 százalékát jelenti – írja a sielok.hu. Összehasonlításképpen: Ausztriában ez az arány 36, Szlovákiában, Csehországban és Németországban 18-20 százalék, Szlovéniában 15, Lengyelországban pedig 13 százalék. Európai viszonylatban ugyan alulmaradunk ezzel az adattal az északi és nyugati szomszédainkkal szemben, viszont hazánk domborzata megfelelőnek bizonyult több sítelep létrejöttéhez. Igaz ugyan, hogy a hazai pályák nem összehasonlíthatóak az Alpokban található osztrák vagy svájci sípályákkal, ettől függetlenül érdemes kipróbálni őket, mivel amellett hogy lenyűgözően szép tájon találhatóak, rendkívül jól kiépültek.

A Veszprémhez közeli Eplénynél található Nordica Síaréna története egészen az 1970-es évekig nyúlik vissza, ugyanis már ekkor voltak síelők az eplényi hegyekben. A jelenlegi Nordica Síaréna 2006-ban alakult ki. Az azóta eltelt évek mindegyikében folyamatos fejlesztések valósultak meg, ezek közül is kiemelkedik a 2009-ben felavatott Szent Sólyom, ami egy négyüléses felvonó, és hazánkban a mai napig egyedülálló.

A Síarénában 16 különböző síútvonal található közel 8 km hosszan, amelyek snowboardozásra is kiválóak, megspékelve egy szánkóútvonallal, sebességmérő és sífutó pályával is. Emellett kialakítottak egy Freeski és Funparkot, ahol a freestyle-t magukénak vallók is kipróbálhatják magukat. A park területén több vendéglátó egység is helyet kap: többek között egy Kemencés Büfé, ahol egyszerűbb ételek fogyaszthatók, vagy a Holle Anyó Étterem, ahol egy elkülönített babasarok is található a kisgyermekes családok számára, és amelynek oldalában a nagyobb forgalmú napokon Jégbüfé üzemel. Ezenkívül az Ámos-hegy tetején kialakítottak egy Das Weltauto Körvár névre hallgató vendéglátóhelyet, amely egy kilátóterasszal is rendelkezik.

Az Aréna felkészültségének köszönhetően akár száznapos szezont is végig tudnak vinni.

A klasszikus kölcsönzések mellett lehetőség van esti síelésre, valamint 70 perces síoktatást is biztosítanak 2500–9000 forint között, attól függően, hogy nagyobb csoportban vagy magánszemélyként kívánjuk azt igénybe venni. A vendéglátók az iskolai sítáborokra is be vannak rendezkedve. A Síaréna a tavaszi-nyári időszakban sem zárja be a kapuit, ugyanis Bringaréna néven tovább fut egy komplett pályarendszerrel, amely a hegytetőről indul. A pálya alján lehetőség van kerékpárokat és/vagy kiegészítőket kölcsönözni.

Hazánk második legnagyobb sícentruma a Mátraszentistváni Sípark, mely három település: Mátraszentistván, Mátraszentlászló és Mátraszentimre között terül el. A park a 2004-ben átadott hóágyúrendszerével kapta meg ma ismert formáját. A Sípark 1,7 km-es pályahosszal rendelkezik, amin 10 pálya található (közülük jelenleg 5 működik). A hóágyúrendszernek köszönhetően általában 25–45 cm-es hóvastagsággal bír. A sípályák mellett található egy Hócsúszdapark (snowtubing), valamint egy Saint Pista Funpark, ahol az Országos Snowboard Diákolimpia mellett több freeski- és snowboardesemény is megrendezésre kerül. A Sípark vendéglátásának szerves része a szibériai rönkfából készült körpanorámás rönkbár, valamint a Hóhatár Hütte, ahol a klasszikus gőzgombóc mellett a szlovák és a palóc konyha ízeit is megkóstolhatják az odalátogatók. A síbérlés, valamint a péntek és szombat esti síelés mellett lehetőség van sí-, és snowboardoktatásra is, csoportos, valamint egyéni szinten is (4000–10 000 forint).

A Sípark környéke tökéletes az üdülni vágyók számára, ahol több mint húsz szálláshely közül lehet választani. Köztük található a négycsillagos Hotel Narád & Park Mátraszentimrén, a Hungest Grandhotel Galya Galyatetőn, valamint a Lifestyle Hotel Mátra Mátraházán. A környéken továbbá számtalan természeti kincs is található. A Mátra hegység barlangjai közül az egyik legnagyobb az Ágasvár melletti Csörgő-lyuk.

A 8 méter mélységben lévő teremből három ág nyúlik ki, melyek közül az egyik 40 méter hosszú. A közelben van a 8 méter magasról lezúduló Ilona-völgyi vízesés is. Lévén, hogy a síszezon általában decembertől áprilisig tart, érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy mi mindent lehetne még kihozni a tél adta lehetőségekből, akár egy hosszabb hétvége, akár csak egy délutáni síelés kedvéért.

Olvasson tovább: