hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Melyek ma a legkeresettebb szakmák?
Munkakeresőben

2014. 01. 16.
Amennyiben jól választunk szakmát, és jól is teljesítünk benne, viszonylag jól fizető állást kaphatunk. Ha pedig különböző okok miatt váltani vagyunk kénytelenek, akkor is van megoldás, hisz pályát módosítani sohasem késő.

A legkeresettebb szakma 2013-ban a gépészmérnök, a gépkezelő és a bolti eladó volt – ezekkel a végzettségekkel lehetett a leggyorsabban állást találni itthon. Országos átlagban legalább száz pályakezdő bolti eladó, termék-összeszerelő, húsfeldolgozó, lakatos és forgácsoló felvételét tervezték a vállalatok – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) felméréséből. Ugyanez a helyzet a pénztáros, a villamosipari technikus, a hegesztő, a fémmegmunkáló, a rakodómunkás, a pék, az ügyfélkapcsolati munkatárs és a szabó szakmáknál is. A frissdiplomások közül a villamos- és gépészmérnökök, illetve az elemző közgazdászok találtak a legkönnyebben állást. Nehezebb dolguk volt a cukrászoknak, a szoftver- és alkalmazásfejlesztőknek, az erdő- és építőmérnököknek, a rendszergazdáknak, a fa- és könnyűipari technikusoknak, az ápolóknak, az újságíróknak, a könyvelőknek – ezekben a szakmákban mindössze 10-19 pályakezdő felvételét tervezték a cégek.

A fejvadász cégek álláskeresési technikákat oktató szakemberei sokak számára megfizethetetlenek, így alternatív megoldást nyújthatnak a munkaügyi központok ingyenes szolgáltatásai (adatbázisok, pszichológusok tanácsadásai, tanfolyamok szervezése). Ide fordult Vera is, aki második gyermekének születése utáni gyesről szeretne visszatérni a munka világába. Két diplomával rendelkezik. A gyes hivatalos lejártát követően regisztrált a Munkaügyi Központ helyi kirendeltségébe, ahol elmondása szerint vegyes a kép, de többségben vannak az alacsonyabb végzettségűek.

Főként a fiatalabb és a nyugdíj előtt álló korosztály képviselteti magát. Itt – ha a jogszabályi feltételeknek megfelel valaki – 3 hónapig jogosult álláskeresési támogatásra, amelynek összege változó, a megelőző kereset függvénye. Korábban 9 hónapig járt ez a támogatás, amelyet a jelenlegi kormány lecsökkentett 3 hónapra. Elmondása szerint kisgyermekek mellett egyértelműen továbbra is hátrányból indul. A tapasztalata az, hogy 3 hónap kevés arra, hogy valaki a végzettségének és képességének megfelelő munkát találjon. Kéthavonta rendelik vissza a regisztráltakat, akik vállalják az együttműködést. Ha letelik a 3 hónap, továbbra is regisztráltként lehet kérni a nyilvántartást, de ellátásként már csak a szociális segély jár, ami mellett legalább a tb-ellátás is megmarad. Illetve jöhet a közmunka.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!