Kereső toggle

Szemünk fénye 3. rész

Egyéni igényekhez személyre szabott szemüveglencse

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Computerizált világunkban a látással kapcsolatos igények, elvárások megnőttek. Egyre több a szemet igénybe vevő tevékenység, és a munkaképes kor is kitolódott. Szemüvegválasztás alkalmával sokszor felmerül a kérdés, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb lencse. Milyen választási lehetőségeink vannak?

Lencsetípusok

Ha csak távolra látáshoz van szükségünk szemüvegre, a vizsgált adatok alapján többféle lencséből tudunk választani. Bizonyos dioptria fölött indokolt lehet a vékonyított lencse, különböző felületkezelésekkel ellátva, amelyek megvédik a lencse felszínét, továbbá kioltják a tükröződéseket, ezzel kontrasztosabb látást biztosítva. De léteznek portaszító és tisztítást segítő rétegek is.

Egy másik opció a fényre sötétedő lencse, amely tökéletesen véd a káros UV-sugárzással szemben, és folyamatosan alkalmazkodik a fényviszonyokhoz. A napszemüveget sem kell elfelejteniük a szemüveget viselőknek, ugyanis dioptriázható, UV- és polárszűrős lencsék is elérhetők számukra.

Az Optiron Optika (információ és bejelentkezés Budapesten: 06 (1) 794-8235) várja egy személyes tanácsadásra, hogy ne csak beszéljünk a szemünkről, hanem tegyünk is érte!

Munkaszemüveg

Ha csak olvasószemüvegre van szükségünk, a legegyszerűbb megoldás az egyfókuszú lencse, amely 30-40 cm-es olvasótávolságra ad éles látást. Sokszor nem gondolunk rá, hogy munkánk során ez nem megfelelő, mert a monitorhoz és kicsit távolabb eső munkálatokhoz nem nyújt teljes komfortot. Ezért manapság sokkal elterjedtebbek az úgynevezett munka-szemüveglencsék. Ezekről azt kell tudnunk, hogy kiterjesztettebb távolságra is éles látást biztosítanak. Mivel ezek személyre szabott lencsék, minden esetben kérje szakembereink segítségét a megfelelő munkaszemüveg kiválasztásához.

Közel s távol

Ha pedig minden távolságra szükségünk van szemüvegre, vagyis ha külön használunk olvasó- és a távolra látást segítő szemüveget, és ezekkel mindkét távolságra (30-40 cm-re és távolra) megfelelő az éles látás, zavaró lehet a mindennapi tevékenységeink során a szemüvegek állandó cserélgetése. Megoldást jelenthet, ha bifokális lencsét választunk, amellyel a fent említett távolságokra egy szemüvegen belül találunk dioptriát, azonban zavaró lehet a két dioptria között az éles választóvonal, és hiányozni fog a számítógép-monitor olvasásához szükséges közbenső látómező.

A legkomplexebb megoldás a progresszív vagy más néven multifokális szemüveglencse, amely tökéletes látást biztosít minden távolságra. Egyénre szabott látáskomfortot jelent a személyes igényeknek megfelelően. A multifokális szemüveglencsék is többféle gyártástechnológiával készülnek, ezért szükséges az egyéni igények felmérése az Optiron Optika szakemberei által, forduljon hozzánk bizalommal!

Olvasson tovább: