hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Életrevalók
Hogyan érjük el, hogy gyermekünk a jég hátán is megéljen?

2013. 02. 14.
Mitől képes valaki a felme­rü­lő problémákra úgy válaszolni, hogy a lehetséges meg­oldásokat keresi ahelyett, hogy leblokkolna magától a problémától? Több, pénzügyi neveléssel foglalkozó szakemberrel arra kerestük a választ, vajon hogyan tudjuk a gyerekeinket megtanítani az életrevalóságra?

Alkér Orsolya gyereknevelési tanácsadó, gyerekpénzügyi szakértő szerint arra kell nevelni a gyereket, hogy képes legyen önállóan és szabadon gondolkodni – amit kitartással ötvözve tud igazán sikerre vinni. Sokszor öntudatlanul is az idomítás irányába nevelünk – mondja az Életrevaló Gyerek magazin alapító főszerkesztőjeként is ismert szakember. Sokszor túlontúl irányítottan tanítjuk a gyerekeinket, olyasmit sugallva, hogy általában egy helyes válasz van. Olyasmire gondolok, hogy egy virágot egyféleképpen szabad rajzolni, a szirmai adott módon nézzenek ki, pedig a nyilvánvaló, egzakt dolgokon túl, mint például a számtan, szerintem sok-sok helyes válasz lehet. Ennek következtében sokukban már gyerekkorban le lett fojtva, hogy a szokásostól eltérően is merjenek gondolkozni vagy egy problémát újszerűen merjenek megoldani, mert megszokták az „egy kérdésre egy válasz” elvet.

Az így kialakult félelmein a legtöbb ember nagyon nehezen kerekedik felül, így később is könnyebb nemet mondani és megmaradni abban a biztonságban, amelyet megszoktunk, még akkor is, ha az sok rosszal jár együtt. Mentségeket könnyen találunk, hogy miért nem tudunk valamit megtenni, ám ha úgy kezdjük, hogy „rendben, úgy látszik, ezen az úton nem lehet ezt megoldani, de akkor próbáljuk meg máshogy”, máris óriásit léptünk előre. Sőt, a legtöbb igazi siker így kezdődött: egy feladatot szokatlanul oldottak meg. Ez maga az életrevalóság.

Akár pénzügyi, akár bármilyen más nevelésről van szó, a gyerek az alapokat a szülőktől kapja meg. – mondja Himer Csilla játékos pénzügyi neveléssel foglalkozó szakember. Ahhoz, hogy egy gyerek életrevaló legyen, három dolognak kell szinkronban lennie egymással: az értelmi intelligenciának, az érzelmi intelligenciának – azaz hogyan bánunk másokkal meg a saját érzelmeinkkel –, illetve a pénzügyi intelligenciának. Bizonyos mértékig átjárhatóság is van ezek között az intelligenciák között, de kölcsönhatások biztosan. Így például a kapcsolati tőke vagy a tudástőke, illetve a személyes pénzügyi képességekben rejlő tőke közül bármelyik alkalmas arra, hogy sikeres jövőt, akár vagyont lehessen építeni belőle.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!