hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Michelle Obamától a kendermagos tyúkokig
A háztáji dicsérete

2010. 04. 16.
Amerikai polgárok százezrei kezdtek hobbikertészkedésbe, amikor Michelle Obama frissen beköltözve a Fehér Házba, annak pompás parkjában lekerítette saját konyhakertjét. Olyan felmérésekről is hallani, hogy ha Nagy-Britannia lakossága konyhakertet üzemeltetne, szinte egyáltalán nem lenne szükségük zöldségbehozatalra, az ország ezen a téren gyakorlatilag önellátó lehetne. Európai polgárok sokasága kezdte el a tudatos élelmiszer-vásárlást: inkább lemondanak a csillogó-villogó, valójában injekciózott chilei vagy dél-afrikai gyümölcsökről télvíz idején, és megvárják, hogy a tavasz-nyár meghozza a helyben termő idénygyümölcsöket.

Hazánknak mind adottságai, mind hagyományai lehetővé teszik a „kicsiben” történő, azaz háztáji gazdálkodást. Akik belekezdtek, nem-igen bánták meg, hiszen a mérleg egyik oldalán egy kis plusz idő és fizikai munka van, a másikon viszont az a jóleső érzés, hogy az asztalukon illatozó finomságok nem adalék-, színezék- és tartósító anyagok összjátékaként jöttek létre, hanem saját munkájuk eredményeképpen.

„Olcsó húsnak híg a leve”

A városi életforma kevésbé teszi lehetővé a gazdálkodást, bevásárláskor azonban érdemes odafigyelni, hogy jó minőségű élelmiszert vegyünk, hiszen „olcsó húsnak híg a leve”. Egy pulykatelepen dolgozó biztonsági őr elmondta, hogy manapság már olyan hozamnövelőkkel turbósítják az amúgy sem szelíd természetükről híres baromfikat, hogy azok akár emberre is veszélyesek lehetnek. Őket külön oktatásban részesítették, hogy ha probléma esetén a pulykák közé kell menniük, hogyan iszkoljanak cikcakkban haladva, ha ép bőrrel meg akarják úszni. Ezek az agressziót okozó vegyi anyagok sajnos nem távoznak el „simán” a húsból, melynek minősége alapvetően attól függ, hogy milyen körülmények között élt az állat, mivel táplálkozott. A magyar szürkemarha legeltetése például komolyabb földterületet, legelőt kíván, de mivel a szabályok szerint semmilyen állati eredetű táppal nem szabad etetni, húsa garantáltan kergemarhakór-mentes, egészséges és különlegesen finom.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!