Kereső toggle

Vége lett a centrális erőtérnek?

EP választás tanulságai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mint ismert, a Fidesz-KDNP nyerte a vasárnapi európai parlamenti választást, a kormánypártok 13 mandátumot szereztek, míg az ellenzék összesen nyolc képviselőt küldhet majd Brüsszelbe: a Demokratikus Koalíció (DK) négyet, a Momentum kettőt, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik pedig egyet-egyet.

 

Orbán Viktor miniszterelnök korszakos győzelemnek nevezte a Fidesz-KDNP EP-választási eredményét. „Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk. Mindannyian tudjuk, hogy a népvándorlással és a migrációval egy új korszak kezdődött az európai politikában, tehát nyugodtan mondhatjuk: korszakos győzelmet arattunk” - jelentette ki a kormányfő. Szerinte a minden korábbinál magasabb EP-választási részvétellel Magyarország azt bizonyította, hogy európai nemzet, európai ország, „Európában van a helyünk, Európa a mi hazánk is, ezért meg is akarjuk változtatni”.

A Fidesz győzelme valóban meggyőző mértékű, de váratlannak nem nevezhető. A kormánypárt most szerezte a legtöbb szavazatot a magyar EP-választások történetében, és a leadott szavazatok arányát tekintve is csak egyszer, a Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki bukása után két hónappal megrendezett 2009-es EP-választáson szerepelt jobban. Akkor, tíz évvel ezelőtt, a baloldal teljes összeomlása közepette a Fidesz 56,36 százalékot kapott – és az akkor még radikális jobboldali Jobbik 14,77 százalékát ehhez hozzáadva azt látjuk, hogy a jobboldal elképesztő fölénnyel, több mint 70 százalékkal nyerte a 10 évvel ezelőtti EP-választást.

A centrális erőtér kialakulása

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: