Kereső toggle

Sneider Tamás néppártja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Jobbik „néppártosodásának” tartalma és őszintesége már a folyamat kezdetén is komoly vitákat váltott ki – nemcsak a rasszista szélsőjobboldali szubkultúrából érkező párton belül, de a Fidesztől balra álló pártokban és holdudvarukban is. Utóbbi körben a vita lényege az volt, hogy legitimálhatják-e ezek a pártok a többek között épp az őellenük létrejött Jobbikot valamiféle összefogással.

 

De vajon mivel szakított a Jobbik a „néppártosodás” során?

A Jobbik 2007 és 2010 közötti nagy menetelése nem jöhetett volna létre, ha az 1989-ben létrejött harmadik Magyar Köztársaság 2006 és 2010 között nem omlik össze. Az akkor már évek óta a megszűnés szélén szerencsétlenkedő Jobbik felemelkedése a rendszerváltás politikai rendszerének összeroppanása nyomán keletkezett társadalmi válságra adott válasz volt.

Ez a válság, pontosabban a rendszerváltó elittel szembeni gyanakvás az új jobboldali és baloldali politikai erőket hozott felszínre, a Jobbikot és az LMP-t – erre a (sok esetben megalapozott) gyanakvásra volt a válasz a Jobbik 2010-es, „húsz évet a húsz évért” szlogenje.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: