Kereső toggle

Lesz-e magyar baby-boom?

Reflektorfényben a családpolitika

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kiemelten kezeli a kormány a népesedés problémáját, amit a családtámogatási rendszer további bővítésével kíván megoldani. A gyermekvállalási kedv viszont csak részben múlik az anyagiakon, a népességfogyás megállításához más eszközökre is szükség van – mondják a szakemberek.

A Kossuth Rádióban jelentette be a miniszterelnök a kormány jövőbeli családpolitikai irányát: „Szeretnék a magyar nőkkel, a magyar hölgyekkel kötni egy megállapodást a magyar jövőről.” A demográfia és a családok ügyét az Orbán-kormány régóta prioritásnak tekinti. Egyedülálló volt abban, hogy az egész Európát sújtó demográfiai krízisre fókuszálva nem a melegházasság, hanem a tradicionális család védelmének elsődlegességét hangsúlyozta.

A miniszterelnök álláspontja évek óta az, hogy a népességfogyást kizárólag családpolitikai eszközökkel meg lehet állítani, és a termékenységi rátát (az egy szülőképes korú nőre jutó átlagos gyerekszámot) a jelenlegi 1,5-ről 2030-ra 2,1-re lehet megnövelni, miáltal biztosíthatóvá válik a társadalom természetes reprodukciója.

Ezt az elképzelést több okból is vitatják a demográfusok, egyrészt azért, mert a szülőképes (15–45 éves) korosztály létszáma folyamatosan apad, összetétele öregszik. Ezért, ha el is érnénk a 2,1-es arányszámot, azt egyre kevesebben teljesítenék, így a népességfogyást ez önmagában legfeljebb lassítani tudná. Másrészt a népességszám alakulásában a születésszám mellett egyéb tényezők is közrejátszanak, legfőképp a halandóság és a vándorlás. Átgondolt szakpolitikák – különösen az egészségügyre, a kivándorlásra, valamint a bevándorlásra kidolgozott koncepciók – nélkül a népességfogyást nem lehet lelassítani, pláne nem megállítani. A statisztikák fényében a népességfogyás folytatódása elkerülhetetlennek látszik, és a kérdés valójában az, hogyan lehetne minél inkább lefékezni annak ütemét, azaz a társadalom fenntarthatóságát biztosítani. (Ld. bővebben: Interjú Kapitány Balázzsal, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettesével – Hetek, 2017. 10. 06.)

Bár önálló demográfiai minisztérium végül nem lett, azaz a családpolitika továbbra is a humántárca része marad, a támogatások bővülnek: egyes elemek értéke nő, és újak is lesznek. Tudható például, hogy idén a családtámogatási rendszer alappillérének számító családi adókedvezmény a kétgyerekeseknél tovább emelkedik, bővülnek a CSOK lehetőségei, kiszélesítik a bölcsőde- és óvodahálózatot, kiterjesztik az egyszeri anyasági támogatást és a babakötvényt a külföldön élő magyarokra, valamint nő a gyed értékének felső határa, a diplomás gyed kétéves időtartamú lesz, és emelkedik az összege is, illetve emelnék a teljes jogú anyasági ellátást is. Továbbá minél több gyereket vállal valaki, annál jelentősebb adósságelengedésekre számíthat: 3 gyerek esetében a jelzáloghitel egymillióval csökken, továbbá elengedik az anya teljes diákhitelét, 2 gyereknél a diákhitel felét. Visszatérő javaslat a gyerekvállalás figyelembevétele a nyugdíjak meghatározásánál is. (Ld. Mérlegen a konzervatív családpolitika – Hetek, 2018. 01. 19.)

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: