Kereső toggle

Egy „démonikus” diktatúra ellen

Budapesten is tüntettek az irániak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy tucat Magyarországon élő iráni ment ki az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetsége elé, és velük magyar támogatóik. A tüntetés békés volt, de radikális (s néhol kissé hibás magyarsággal fogalmazott) jelszavakkal. „Kriminális iszlám hatalmat nem akarunk! Iszlám diktátort nem akarunk!” – írták az egyik transzparensükön. A különböző korú, főleg férfiak az 1979 előtti iráni himnuszt játszották hangosan az épület előtt, miközben az „Elég Rohaniból! Elég a diktatúrából! Elég az Iszlám Köztársaságból!” szavakat skandálták. Az épület elé pedig kitették Irán utolsó sahja, Reza Pahlavi fiának fotóját, „Free Iran” jelszóval.

Hálásak Magyarországnak, ahol szabadon és békében élhetnek, de azt szeretnék, ha hazájuk is legalább annyira szabad lenne, mint Magyarország. Úgy gondolják, hogy országuk jelenleg nem demokratikus, hanem „démonikus” – ahogy ezt egy másik transzparensükön írják.

A tüntetés során készült videofelvétel kedvéért voltak perzsa nyelven is felszólalók. Egy fiatal férfi igen tüzes beszédet mondott, amelyet kérésünkre utólag lefordítottak a számunkra. Ennek segítségével jól megismerhető a tüntetők indíttatása:

„Különböző gondolkodású és felfogású emberek! Mindannyian álljunk ki egymás mellett, fogjunk kezet az iráni rezsim ellen! Legyen olyan országunk, amelyre büszkék lehetünk! Ne olyan ország, amit szégyellünk és még az útlevelünket sem merjük megmutatni. Átkozott az a rendszer, ami 40 éve tetteivel elpusztította a fiatalok becsületét.

Emberek! A mai nap egy olyan nap, amelyen egymás mellett kell állnunk! Meg tudjuk csinálni, és célba tudjuk vinni ezt a felkelést! Ez az a nap, amelyen a népünk vezető nélkül és egy karizmatikus ember nélkül is felkelt. Csakis egy akarattal tudjuk megszerezni az emberi jogokat és a szabadságot. Ez a mi népünk felkelése. Hosszú idő után újra történelmet írunk. Ma meg tudjuk mutatni, és meg tudjuk tenni ezt a lépést. Bárhogy is sikerül, ez az átkozott rezsim pusztulásra van ítélve. Azoknak a fiataloknak, akik az életüket vesztették, és annak a sok ezernyi fiatalnak, akiket a rezsim börtönbe záratott, a nevük és emlékük évtizedekig, sőt évszázadokig megmarad! Az alapvető jogaikért álltak ki és harcoltak. Arrol fognak beszélni a jövő nemzedékei, hogy ezekben a napokban volt egy olyan nép, aki nem akart fejet hajtani a gonosz diktatúrának, és a kriminális iszlám rezsimnek. Ellenálltak üres, csupasz kézzel. Mi ma itt vagyunk, és kimondjuk: veletek vagyunk! Irán, veletek vagyunk! Fiatalok, veletek vagyunk! Együtt érzünk azokkal a családokkal, akik elvesztették gyerekeiket! Veletek vagyunk, akiknek családtagjait, gyerekeiket börtönbe zárták! Ez az átkozott rezsim maga hirdette, hogy több mint 26 ember életét elvette. Ez a felkelés nem a 2009-es, hogy tömeges kivégzések legyenek, és tömegsírokban végezzék a fiatalok! Ez alkalommal nem engedjük! Az iszlám diktatúra hívei azt mondják, hogy ennek a felkelésnek külső erők beavatkozása az oka. Ez nem igaz! Mert az igazi ok a nép elégedetlensége politikai rendszerével, s ennek tetteivel szemben. Ennek az eredménye ez a felkelés. Támogassátok egymást! Éljen a szabad Irán!”

Olvasson tovább: