Kereső toggle

Szél Bernadett: Együttérzek az MSZP-ben csalódott baloldaliakkal

Interjú az LMP miniszterelnök-jelöltjével

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az LMP kormányfőjelöltje szerint természetes, hogy a baloldali választók egyre kevésbé hisznek az MSZP-nek és DK-nak. Szélt a családról és életvédelemről, valamint az Ungár Péterrel szembeni etikai eljárásról is kérdeztük.

Szeptember utolsó napján eldőlt, hogy az LMP önálló listával és miniszterelnök-jelölttel vág neki a 2018-as választásnak. Egyértelmű volt, hogy így döntenek, vagy felmerültek más forgatókönyvek is?

– Most először állított az LMP miniszterelnök-jelöltet, 2018-ban pedig szövetségi rendszerben indulunk a választásokon. Az önálló miniszterelnökjelölt-állítás azt jelzi, hogy az LMP életében véget ért a gyerekkor. Ellenzékben megtanultunk nagyon sok mindent, amit tudtunk, meg is tettük ellenzékből.

Az LMP mára megérett arra, hogy kormányra kerüljön, és én is felkészültem a pozícióval járó kihívásokra.

Az önálló indulásból most nem volt olyanfajta látványos konfliktus, mint négy évvel ezelőtt. De az önálló miniszterelnökjelölt-állítással kapcsolatban volt más álláspont, mint az, hogy szükség van rá, és hogy ön legyen az?

– Mind az Új Kezdettel való közös indulásban, mind az önálló kormányfőjelölt kérdésében egységes volt a párt.

Ennek a közös indulásnak az LMP szempontjából mi haszna van?

– Nagyon sok. Már az együttműködés eddigi időszakában is nagyon sokat tanultam azoktól az emberektől, akikkel Gémesi György együtt dolgozik, és magától Gémesi Györgytől is. A napokban Borsod-Abaúj-Zemplénben voltunk, Tolcsván szüreteltem, majd Hernádszentandráson voltunk, amelynek polgármestere Üveges Gábor. Ezt a napot Köteles Lászlóval, Komlóska polgármesterével töltöttem el, aki 27 éve sikeres polgármesterként vezeti ökofaluját. Hernádszentandráson pedig a BioSzentandrás program működik. Ezeken a településeken járva bebizonyosodott számomra, hogy amit mi vidékfejlesztésben képviselünk, az a valóságban a lehető legjobb választás a kistelepülések szintjén.

Akkor a független polgármesterekből álló Új Kezdet pótolná az LMP hiányzó vidéki beágyazottságát?

– Részben igen, részben viszont megerősített minket abban, hogy az az ökopolitikai irány, amelyet az LMP megalakulása óta képvisel, nagyon sokat tudna a magyar vidéknek adni, hiszen ez az ország továbbra is alapvetően mezőgazdasági ország, és ahol van értelme egy jó zöldpártot csinálni, az egy agrárország – ez nyilván nem megy feldolgozóipar nélkül, de a BioSzentandrás program sikere éppen azt bizonyítja, hogy kicsiben is el lehet kezdeni az építkezést, és már ez is képes munkahelyeket teremteni és megtartani a kistelepüléseken.

A beágyazottság pedig valóban hatalmas kincs. Azt látjuk, hogy Budapesten és a nagyobb városokban az LMP támogatottsága emelkedett az elmúlt hónapokban, de nem tagadom, hogy a kistelepüléseken nem egyszerű a dolgunk, sok a nehézség.

Miből adódnak ezek a problémák?

– Nézzünk szembe a tényekkel: ha egy ellenzéki párt vezetője ma elmegy egy vidéki településre, és ott találkozni akar a helyi civil szervezetekkel és közszereplőkkel, komoly akadályokba ütközik. Most (az interjút a múlt hét szerdán vettük föl – a szerk.) szervezzük a holnapi soproni utamat, és nem mernek velem civil szervezetek, illetve településvezetők tárgyalni, mert fenyegetéseket kapnak. Ugyanez igaz a lakosság körében is, nem egyszer félreeső helyen mertek csak leülni velem helyi lakosok.

Az tehát eldőlt, hogy – az Új Kezdetet leszámítva – közös listát nem állítanak senkivel. De mi a helyzet az egyéni választókerületek szintjén? Lesz együttműködés akár az MSZP–DK-val, akár a Jobbikkal, akár a Momentummal?

– Egyetértek abban Hadházy Ákossal, hogy az összefogás az ellenzék Soros-terve, vagyis egy, a valós problémákról történő figyelemelterelést szolgáló kommunikációs eszköz. Pedig most arra lenne szükség, hogy a pártok elmagyarázzák a választóiknak, hogy mégis milyen országot kínálnak nekik, mit kezdenének fontos ügyekkel, témákkal, amik ebben az országban felmerülnek. Szerintem most ezt az időszakot éljük. Mutassa be mindenki a programját, az elképzeléseit és mindent, amit fontosnak tart. Kampányoljunk, beszéljünk a választókkal.

A többi ellenzéki párttal sorsközösségben vagyunk abban is, hogy szűkül a médiafelületünk. Nem egészen értem, hogy miért jó az, ha bent vagyunk egy 12 perces adásban, amiből 9 perc arról szól, hogy ki kivel fog összeállni. Ebből a választópolgárok annyit érzékelnek, hogy megint valami csihi-puhi megy az ellenzék oldalán. Ez így teljes zsákutca. Most már ott tartunk, hogy arról sem szeretek beszélni, hogy miért nem szeretek erről beszélni, mert az is viszi el az időt.

Mi 106 jelölttel készülünk, akiket Gémesi Györgyékkel közösen állítunk ki; a végleges névsorról a november végi LMP-kongresszus dönt. Elméletben nem kizárt, hogy később legyen koordinálás más pártokkal, de ehhez azért hozzátenném, hogy más dolog Puch Lászlóval koordinálni, mint mondjuk Orosz Annával vagy Pottyondy Edinával.

Ha már szóba hozta Orosz Annát: tesz még az LMP együttműködési ajánlatot a Momentumnak?

– Több szereplő is beszélt róla, és én is így gondolom: létezik a politikában egy régi/új törésvonal, ami politikai reflexek tekintetében is nyomon követhető. Az, hogy ki mikor jött létre, nemcsak technikai kérdés, hanem sokkal inkább arról szól, mennyire tudunk más szemszögből nézni a problémákra, mennyire vagyunk képesek korábban tabunak tekintett dolgokon átlépni.

Ami a Momentumot illeti: szimpátiával tekintek a munkájukra, kezdettől úgy látom, hogy olyan szavazókat sikerült behozniuk a politikába, akiket korábban senkinek. Azt kívánom, hogy eredményesek legyenek. A Momentumnak van egy döntése arról, hogy nem kívánnak szövetségi politikát folytatni senkivel. Ha valakinek, egy LMP-snek ezt tiszteletben kell tartania. Nem fogunk senkit akarata ellenére behúzni egy politikai szövetségbe. Ha Demeter Mártára, Hadházy Ákosra, vagy az Új Kezdetre gondol, észreveheti, hogy mindig tudtunk úgy építkezni, hogy az mindkét fél javát szolgálja. A 21. század nem azokról a „szövetségkötésekről” szól, amelyek során az egyik „szövetséges” amőbaszerűen rámászik a másikra, és megeszi, hanem sokkal inkább a hálózatokról. A 20. század a politikai szektákról szólt bal- és jobboldalon is, de a mi felfogásunk ettől gyökeresen eltér.

Az LMP és a Momentum viszonyát az utóbbi hónapokban beárnyékolta a bodajki Momentum-táborból kitiltott, a táborban részegen szexuális ajánlatokat tevő Ungár Péter LMP-s elnökségi tag ügye. Ungár az ATV Start című műsorában bejelentette, hogy lezárult az ellene az LMP-ben indított etikai eljárás. Milyen eredménnyel?

– Ungár Péter etikai vétséget követett el.

Ez mit jelent?

– Pontosan azt, amiért Péter bocsánatot kért az ön által említett adásban. Fontos volt, hogy ezt megtette. Ungár Péter is sokat tanult ebből az ügyből, de mi is sokat tanultunk.

Ön például mit tanult belőle?

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: