Kereső toggle

Vihar a lombikprogram körül

Egy szentbeszéd hullámai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy hónappal később kavart nagy vitát egy július végén elfogadott kormányhatározat, amely szerint megdupláznák a mesterséges megtermékenyítésre szánt állami támogatást, és 20 százalékkal növelték a TB-támogatást a lombikprogramokban használt gyógyszereknél. Augusztus 20-án azonban „robbant a bomba”. Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke nekiesett a kormány szándékának. Szerinte a Fidesz-kormány fondorlatosan kényszeríti a családokat a keresztény értékek föladására.

„Jelenleg ott tartunk, hogy a gyermeket vállalni szándékozó párok mintegy 20-25 százaléka meddőségi problémákkal küzd. Nekik kizárólag orvosi segítséggel lehet gyermekük. Több európai országban az éves születésszámnak már közel 10 százaléka meddőségi kezeléseknek köszönhető. Ez az arány Magyarországon csak négy százalékra tehető” – írta május végi nyílt levelében Orbán Viktornak Dr. Kaáli Nagy Géza István, a Kaáli Intézet alapítója annak kapcsán, hogy a kormány a népességfogyás megállítására és visszafordítására szolgáló intézkedéscsomag elfogadására készült. A legnagyobb hazai lombikbébi-intézet atyja szerint egy korábbi OEP-jelentés egyértelműen kimutatta, hogy a meddő párok optimális támogatása milyen komoly mértékben emelné a születések számát. Ha a javasolt intézkedéseket már akkor bevezették volna, ma hazánkban 10 000 gyermekkel több élne – érvel drámai módon a professzor. A kormány mintha meghallotta volna a lombiktámogatást évek óta keveslő orvosi és politikusi hangokat, a családtámogatások egyéb elemeinek bevezetése mellett két hónappal később lépett is: egy július végén kihirdetett kormányhatározat szerint a lombikprogram támogatásának megemelésével a meddő párok gyermekvállalását segítené. Az akkor legfeljebb átlagos publicitást kapott ügy azonban csak augusztus végén vert fel igazán nagy port.

Szentbeszéd  

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke ugyanis augusztus 20-ai ünnepi szentbeszéde vége felé egyszer csak azt találta mondani: „Testvérek, még egy belső veszélyre oda kell figyelnünk! Ugyanis egy fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben…” A győri püspök a Magyar Nemzetnek úgy magyarázta saját szavait, hogy „a magyar törvénykezés nem megfelelő a keresztény értékrend szerint”. Mivel a kormány „nagyobb összeget rendelt a lombikprogramhoz, ezért a nemzeti ünnepen, amikor a keresztény önfeladásról szóltam, szólni kívántam arról is, hogy a keresztény értékek ezen a téren is mást diktálnak” – indokolt Veres. A püspöki konferencia elnöke szerint a lombikbébiprogrammal az a probléma, hogy nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet, ezért a mesterséges megtermékenyítés nem elfogadható a Katolikus Egyház számára. Veres szerint legtöbben tudatlanságból teszik, amit tesznek. Arra a kérdésre, hogy bűnt követ-e el az, aki részt vesz a programban, úgy válaszolt: „Attól függően, hogy mennyire volt tudatos részéről a döntés, ennek mértékében a bűne súlyosabb vagy kevésbé súlyos.” A kormánytól nem várják el, hogy ne támogassa a lombikbébiprogramot, a híveik figyelmét viszont felhívják az ellenvéleményükre.

Leszedték a keresztvizet

A püspök szavait katolikus berkekben sem mindenki osztja. Kozma Imre katolikus pap, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke azt mondta a lapnak: nem biztos, hogy jó, ha a bűn szót használjuk a lombikbébiprogrammal kapcsolatban. Veres András szavai ellen számos katolikus, vallásos értelmiségi kelt ki nyílt levelekben, publicisztikákban. Skrabski Fruzsina – Kopp Mária lánya – azt írja: „Szomorú vagyok! Olyan bántóak az ilyen kijelentések! Mi, keresztény, lombikos szülők hatalmas szenvedésen mentünk keresztül, hogy gyermekünk legyen. Minden embrióm kapott esélyt az életre. Életadás volt a célom, az Isten adta csodálatos tudomány által; és ezt bűnnek mondani, szerintem az a bűn és szeretetlenség, önzőség, részvétlenség. Szerencsére a papok zöme támogatja a híveiket a gyermekáldásban, a lombikprogramban, mert nagyon sokaknak okoz lelkiismereti problémát. … Nem kéne tovább növelni a gyermektelen keresztények szenvedését!” A gasztrokibicként ismert Sági Szilárd a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy feleségével ők csak örömet és boldogságot kaptak a program által. „Büszkén és boldogan vállalom, hogy bűnös vagyok! Veres Andrásnak lelke rajta, hogy mit mond a lombikbébiprogramról, de anélkül, hogy bárkit meg szeretnék bántani, ez a döntés a szülőké kell hogy legyen. Mi, felnőtt férfiak és nők el tudjuk dönteni, hogy mi a jó számunkra” – fogalmazott. Kiakadt a püspök állásfoglalásán Ördög Nóra műsorvezető is, akinek három és fél év után született lombikbébije. A 888.hu-n reagált az ismert jobboldali újságíró, Szentesi Zöldi László is, aki nyílt levelében úgy fogalmaz: „Szerintem a botrány az, ahogyan püspök úr gondolkozik a gyermekekről, a családokról, az élet jogáról, szentségéről. … Nem tisztázza, hogy a sok közül melyik mesterséges megtermékenyítési módszerrel van baja, másrészt nem jelzi, hogy a szóban forgó módszerek közül a katolikus egyház az egyiket elfogadja, a másikat nem… És nem, az ember nem nyúl bele a teremtésbe a lombikbébiprogrammal. Az élet csodája, a misztérium mindvégig rejtve marad az orvos előtt, hiszen nem teremt, nem alkot, mindössze segít.” Majd a kormány szándékát is megvédi: „Legalábbis méltánytalan valamely családpolitikai intézkedés irányát felhánytorgatni éppen ennek a kormánynak, amelyik negyedszázad alatt a legtöbb családvédő, gyermekbarát intézkedést hozta.”

A kormány nem hátrál

A kormányból először Novák Katalin családügyi államtitkár reagált Veres püspök szavaira. „A kormány álláspontja az, hogy a lombikprogram a gyermektelen párok számára óriási lépést jelenthet, hiszen megadhatja számukra a gyermekvállalás lehetőségét, örömét akkor is, ha meddőségi problémákkal küzdenek – mondta –. A kormány ezt a lehetőséget támogatja” – tette hozzá. Novák Katalin szerint nem lehet elítélni azokat a párokat, akik ilyen megoldást választanak a gyermekvállalás érdekében. Az emberi erőforrások minisztere, a református lelkész Balog Zoltán is reagált. „Ez a program több ezer meddő házaspárnak nyújt lehetőséget gyermek vállalására, ezt a kormány támogatja és szélesíteni kívánja. Mi örülünk minden így született gyermeknek” – tette hozzá Balog. Az emberi erőforrások minisztere azt is hangsúlyozta, hogy a kormány az emberek magánéleti döntéseit tiszteletben tartja, annyit tesz, hogy segítséget nyújt a jó döntésekhez, támogatja azokat a döntéseket, amelyekről úgy véli, egyszerre szolgálják az egyéni boldogulást és a nemzet közösségének erősítését. Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője viszont úgy kommentálta az egyházi vezető szavait, hogy Veres András katolikus püspök nem mondhatott mást.

Van vállalható megoldás

Ruff Tibor, a Hit Gyülekezete lelkésze a Heteknek azt mondta: „Ha a Hit Gyülekezete lelkészeit megkeresik meddő párok a lombikbébiprogrammal kapcsolatban, azt a választ kapják tőlük, hogy a Biblia alapján az az eljárás elfogadható, amelynek során annyi petesejtet ültetnek be az anyába, amennyit megtermékenyítettek, vagyis nem termékenyítenek meg annál több petesejtet, mint amennyit beültetnek.

A lombikbébi-program tehát az álláspontunk szerint támogatható eljárás – tette hozzá Ruff –, ám a megtermékenyített petesejtek elpusztítása nem az, hiszen a megtermékenyítés pillanatától egy új emberi életről beszélhetünk, amelynek elpusztítása a Biblia alapján nem támogatható. Ha nincs elpusztított petesejt, nincs bűn a mesterséges megtermékenyítésben – mondta a lelkész. Továbbá megjegyezte: – A gyülekezet tagjai közt több olyan házaspár is van, akik az említett elvek alapján vettek részt a lombikprogramban, és egészséges gyermeknek adtak életet.”

Mi áll a háttérben?

Veres püspök szavaiból is látszik, hogy a katolikus egyház az élet számos dolgával kapcsolatban nem hogy nem liberális nézeteket vall, de a Biblia kijelentéseinél is szigorúbb dogmákat tanít. Protestáns teológusok gyakran farizeizmusnak nevezik a katolikus gyakorlatot, amely például a házasságon belüli szexuális életet is szigorúan szabályozza. A katolikus tanítás szerint ugyanis azt nem lehet örömszerzésként megélni a házasfeleknek, a házasélet kizárólag gyermeknemzés céljából történhet. Ezek a szabályok azonban a legtöbb katolikus számára is elhordozhatatlan terhek. Kaáli Nagy Géza István, a híres lombikintézet alapító-igazgatója a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: „Hosszú pályafutásom alatt még nem találkoztam olyan katolikus meddő párral, amely vallási okból aggályosnak tekintette volna a beavatkozást.”

Egyházi körökre rálátó forrásunk szerint nem kizárt, hogy Veres András szavai, majd az államtitkár és a miniszter válasza egy katolikus–református kardcsörgetés lehet. A katolikus egyház ugyanis a mai napig nem tett le arról, hogy az állam szellemi-erkölcsi irányítója legyen, miközben a kormány nagyobb része – élén a miniszterelnökkel – református vallású.

Olvasson tovább: