Kereső toggle

Jövőre Jeruzsálemben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nagyot fordult a világ: ötven évvel ezelőtt a Varsói Szerződés középeurópai tagállamai egységesen támogatták az imperialista cionizmus ellen harcoló baráti arab népeket.2017 júliusában Budapesten csúcstalálkozón mondták ki ugyanezen országok vezetői azt, hogy „Izrael az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten”, amelyet Európának nem bírálnia kellene, hanem kinyitni előtte az ajtót.

A V4-országok vezetői ezt a maguk részéről mindenesetre megtették, amit Benjamin Netanjahu örömmel nyugtázott, és megköszönte vendéglátójának, a magyar miniszterelnöknek, hogy lehetővé tette egyszerre négy európai uniós ország vezetőjével a találkozót.

Izrael Magyarországot választotta arra, hogy hidat jelentsen Jeruzsálem számára a térség, sőt egész Európa felé, és ez mondhatni történelmi szükségszerűség. Hiszen, mint Netanjahu emlékeztetett rá a látogatást öszszegző beszédében, Herzl Tivadar – a kevésbé ismert, de szintén budapesti születésű Max Simon Nordauval együtt – volt az a modernkori Mózes, aki „zseniként előre látta azt, hogy a zsidóságot üldözni fogják, ezért a zsidó problémára a zsidó Izrael jelenti az egyetlen megoldást”.

Herzl prófétai víziója igazán ma, a 21. században kezdi bőségesen teremni a gyümölcseit. Némely nyugat-európai ország, az arab–muszlim világ és a volt Szovjetunió egykori érdekszférájába tartozó harmadik világbeli országok frusztrált dühét leszámítva (ami olyan nevetséges nyilatkozatokban ölt testet, mint például a Jeruzsálem és Hebron zsidó múltját letagadó UNESCO-határozat- dömping) a világnak a jövő felé forduló, és az anticionizmusra érzéketlen része ma versenyez az Izraellel való jó kapcsolatokért. Mint Netanjahu elmondta, nagy jelentőségű, hogy Kína és az afrikai országok jelentős része az izraeli innovációra szeretné építeni a gazdasági kiugrást. Még nagyobb öröm azonban a számukra, hogy Magyarország vezetésével most egyre több európai ország is lehetőséget, nem pedig veszélyforrást lát az erős Izraelben. Ez a hét erről szólt Budapesten, és folytatódik a tervek szerint legközelebb Jeruzsálemben, Izrael örök és oszthatatlan fővárosában.

 

Történelmi mondatok

Nemcsak formai, hanem tartalmi szempontból is történelminek nevezhető Benjamin Netanjahu magyarországi látogatása. A vizit során mindkét részről elhangoztak fontos és erős mondatok.
Nyilvánvalóvá kell tenni, hogy a magyar állam hibát, sőt bűnt követett el azzal, hogy a zsidó közösség védelme helyett a nácikkal kollaborált, és nem védte meg zsidó állampolgárait – jelentette ki Orbán Viktor Benjamin Netanjahu izraeli kormány -fővel közös sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök azt is leszögezte: Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben, és az itt élő jelentős zsidó kisebbség biztonságát a magyar állam garantálja. A Benjamin Netanjahu által a látogatás során többször is hivatkozott mondatok mellett Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy elis me rik Izrael jogát az önvédelemre, és Magyarország is elvárja, hogy elismerjék jogát erre, ugyanis nem akar kevert népességet. Hozzátette: az izraeli miniszterelnök személyében egy hazafit fogadhatott Magyarországon, és szerinte a jövőben a nemzeti érdeket előtérbe helyező, hazafias kormányok lesznek sikeresek. Izrael és Magyarország a múlttal tisztában van, de a jövőbe tekint, és az ilyen országoké a jövő – reagált Orbán szavaira Netanjahu. Üdvözölte azt is, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, és ezzel „nemcsak Izrael, hanem az igazság mellé is áll”. Értékelése szerint Magyarország élharcosa azon államok közösségének is, amelyek fellépnek az újfajta antiszemitizmus, a modern zsidó állam „delegitimációja” ellen. A visegrádi négyek és Netanjahu szerdai találkozója után Orbán Viktor bejelentette: az izraeli kormányfő javaslatára közös terrorizmus elleni munkacsoportot hoznak létre. Egyúttal sürgette azt is, hogy Izrael és az Európai Unió kapcsolatát az ésszerűség jellemezze, s bírálat helyett az együttműködés előtt nyissák ki a kaput. Kijelentette, hogy ha az Európai Unió nem működik együtt Izraellel, akkor saját magát bünteti, ezért a kapcsolatokat a higgadt ésszerűség irányába kell terelni.
Benjamin Netanjahu nagyrabecsülését fejezte ki a V4-es országok Izraellel kapcsolatos álláspontja miatt. Mint mondta, nagyon gyakran bírálják Izraelt Európából. Holott „Izrael az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten”, ebben a régióban az egyetlen ország, ahol a keresztények biztonságban vannak, sőt közösségeik nemcsak túlélnek, hanem növekednek is itt.
A visegrádi négyekkel zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásán egyébként Benjamin Netanjahu őrültségnek nevezte, hogy az Európai Unió politikai feltételekhez – a palesztin–izraeli békefolyamathoz – köti az Izraellel való együttműködést, szerinte ilyet egyetlen más államszövetség sem tesz a világon. Minderről egy bekapcsolva maradt mikrofon révén értesülhettek az újságírók. Az izraeli miniszterelnök szerint Európának el kell döntenie, hogy élni és virágozni akar-e, vagy elenyészni és eltűnni. Szerinte a tét Európa biztonsága és gazdasági jövője, és mind - kettő azt indokolja, hogy másképp viszonyuljanak Izraelhez. Azt is mondta, nincsenek a világon nagyobb barátaik, mint az Izraelt támogató keresztények, amikor Brazíliába látogat, lelkesebben fogadják őt, mint a Likud párt székházában.
A magyar–izraeli üzleti fórumon tartott záróbeszédében Orbán Viktor úgy fogalmazott: minden politikai akadály elhárult a magyar–izraeli gazdasági együttműködés útjából. Izrael a harmadik legfontosabb befektető Magyarországon, 2014 végén 11 milliárd dollár volt az izraeli befektetések értéke, az összes magyarországi külföldi tőke be fek tetés 12 százaléka. Összesen 172 izraeli vállalat 4570 dolgozónak ad munkát Magyarországon. A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2016-ban 525 millió dollár volt, ami 2010-hez képest 12 százalékos növekedés.

Olvasson tovább: