Kereső toggle

Panel-program újratöltve

A legfelső szintek visszabontásával szabnának fazont a panelházaknak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mióta két héttel ezelőtti hódmezővásárhelyi látogatásakor a miniszterelnök felvetette a panelházak visszabontásának ötletét, egyre-másra jelennek meg az alternatív panelprogramról szóló cikkek, elemzések. Még a mértékadó gazdasági hírportálok értekezései is inkább utópisztikusak, mint realisztikusak, kevés konkrétummal, annál több elmélkedéssel és számolgatással. Téma iránti fogékonyságuk azonban jelzi, hogy a miniszterelnök felvetése a hazai ingatlanpiac Achilles-sarkát találta telibe.

A miniszterelnök május végén a Modern Városok Program utolsó állomásán, Hódmezővásárhelyen vetette fel az ötletet, amiből csak annyit árult el, hogy ha a lakók mindegyikével meg lehet állapodni, akkor Hódmezővásárhely lehet az a város, ahol megpróbálkoznak azzal, hogy a tízemeletes panelházakat nemcsak felújítják, de felsőbb szintjeiket vissza is bontják. Az egy héttel későbbi Kormányinfón Lázár János miniszter, Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője is megerősítette: egyetlen házat sem akarnak elbontani, egyelőre csak egy 60 lakásos hódmezővásárhelyi panelház felső emeleteinek visszabontásáról lenne szó, próbajelleggel. Ő is azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy természetesen csak akkor, ha az ottani lakók beleegyeznek. Lázár hozzátette, 800 ezer panellakás van ma Magyarországon, amelyek döntő hányada semmilyen felújításon nem esett át, s miután élettartamuk nagy részén már túl vannak, kormányzati program kell ezek felújítására. A Kormányinfón elhangzott, hogy teljes korszerű-sítésről, újjáépítésről lenne szó, amellyel a 3–5 emeletes panelházak olyan állapotba hozhatóak, ami miatt érdemes megtartani azokat. Lázár kijelentette: Németországba küldte munkatársait, hogy felmérjék, ott hogyan ment végbe a panelek felújítása, átalakítása.

Az ötlet egyébként nem teljesen új, az Index szerint egy tavaly áprilisi Kormányinfón Lázár János már felvetette, hogy időszerű lenne a korszerűtlen lakótelepi lakásokban élők kertes házakba költöztetése. Akkor a miniszter arról beszélt, hogy a panelfelújítás korábbi formája nem feltétlenül a legjobb megoldás, mivel ezek a panelházak 30-40 éve épültek, és életciklusuk végére értek. Ezért inkább ahhoz kell támogatást adni, hogy az itt élő emberek kertvárosi övezetekbe költözzenek. A miniszter akkor arról is beszélt, hogy az üresen maradt panellakásokat, emeleteket vissza lehetne bontani, ahogyan az Németországban is történt, ahol a magasházakat három-, illetve ötemeletes-re kurtították, ezzel próbálva élhetőb-bé tenni az épületeket.

A vasarhely24.hu hírportál utánajárt, hogyan is kell elképzelni a panelvisszabontási programot, amiről egyébként a portál szerint egy korábbi helyi lakossági fórumon érintőlegesen már esett szó. Kérdéseikre Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere válaszolt, aki szerint a panelek átalakítása akkor vetődött fel, amikor áttekintve a belváros látványképét, kiderült, hogy a városközpontban régi polgári házak helyére, az előző rendszerben politikai döntés eredményeként felhúzott egyenpanelek látványa rontja a városképet. Az épületek mostanra nem csupán látványuk, hanem szerkezetük, felszereltségük és statikai tulajdonságaik alapján is elavultak. A visszabontással olyan nyugati országokban már sok helyen működő példát valósítanának meg, amikor is a ház egyik oldalát lebontanák néhány szintig, a többit azonban meghagynák, így egy tagolt, lépcsőzetes és szabad teraszfelületekkel rendelkező épületet kapnának, ahol az érintett lakásoknak saját tetőtéri terasza is lenne. Mindez az egész lakótömb teljes szigetelési, gépészeti és közműhálózatot érintő átalakításával, azaz teljes felújításával járna. Ez a kiválasztott hódmezővásárhelyi tízemeletes ház lakóinak egyetlen fillérjébe sem kerülne, annak költségeit ugyanis az állam állná. Cserébe lakásuk hatalmas értéknövekedésen menne át, komfortjuk jelentősen nőne, néhányan még tetőtéri teraszt is kapnának – ismertette a program részleteit Hegedűs Zoltán. Az alpolgármester azt is hozzátette, egy jelenleg 5-6 milliót érő panellakás a felújítás után 8-9 millióra értékelődhet fel, a felső szinten elhelyezkedő, zöld terasszal kiegészülő lakások értéke pedig akár 12-14 millió forintra is emelkedhet.

A portfolio.hu már-már utópiába hajló elemzése szerint óriási összegekbe kerülne, ha Magyarországon minden tízemeletes panelépület esetében a felső szinteket vissza akarnánk bontani. Hazánkban jelenleg 777 ezer lakott lakás van panelépületekben, amelyben a lakosság 20 százaléka él, közel 2 millióan. Az elemzésben szereplő kalkuláció szerint a program összesen mintegy 65 ezer felsőbb szinti lakást érintene. A jelenlegi ingatlanárak mellett csak a megsemmisítésre ítélt lakások kivásárlása több mint 700 milliárd forintba kerülne. A lakások csereértékeként felépülő otthonok összköltsége elérhetné az 1000 milliárd forintot, ehhez jönne még hozzá a kivitelezés ennél is lényegesen magasabb költsége, több ezer milliárd forinttal. Ráadásul a lakók beleegyezését is nehéz lehet kicsikarni, sokak szemét szúrhatja, hogy az ő lakása esetében jóval kevesebb lehet a felértékelődés, mint a szomszédénál – olvasható a cikkben.

A panelprogram kivitelezése a cikk szerint politikai szempontból sem lenne egyszerű eset, amennyiben ugyanis az állam ingyen, vagy legalábbis kevés önerő mellett valósítaná meg ezeket a beruházásokat, ismét jelentős összegekkel támogatná a panellakásokban élőket. Épp azt a réteget, amely a hazai korszerűsítési támogatások közül már eddig is a legtöbbet kapta. Ráadásul a program ezeknek a korábbi, sokmilliárdos beruházásoknak egy részét is megsemmisítené. Összességében a portfolio.hu szerint, ha meg is valósul a program főpróbája Hódmezővásárhelyen, azt vélhetően nem követi majd tömeges panelbontási hullám, legalábbis egyelőre. A cikk azonban elismeri: a panelekkel előbb-utóbb kezdeni kell valamit, miután gépészeti rendszerei elavultak, és sok ház vár még most is a szigetelésre, nyílászárócserére. Egy korábbi összesítés szerint a panelprogram korábbi felvonásai a panellakások kevesebb mint negyedét, mintegy 190 ezer lakást érintettek.

Az RTL Klub híradója által megszólaltatott panelben élők is értetlenkedésüknek adtak inkább hangot, mint lelkesedésüknek, láthatóan egyelőre ők sem tudnak mit kezdeni a felvetéssel. Nem úgy a Kétfarkú Kutya Párt, amelynek elnöke úgy nyilatkozott, mindent megoldana, ha feje tetejére állítanák a panelházakat, vagy esetleg az alsó kilenc emeletet földbe süllyesztenék, ezekkel az intézkedésekkel a tizedik emeleti hőség gyorsan megszüntethető lenne. A Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke, Körmendy Imre szerint azonban a panelvisszabontás a fák lombkorona szintjéig egyáltalán nem vicc, annak létjogosultságát számos külföldi példa bizonyítja.

Olvasson tovább: