Kereső toggle

Gera Zoltán is részt vett a HISZ által szervezett ünnepségen

A miskolci Gyermekvárosban járt a Télapó

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az időjárás stílusosan fogadta a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának Mikulását december 5-én Miskolcon, hiszen csikorgó hideggel köszönte meg a puttonyos fehérszakállúnak azt, hogy a borsodi megyeszékhely Gyermekvárosában 100 gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő kiskorút jött megajándékozni.

A zimankónak „hála” a puttonyt szállító jármű kereke, illetve a fék be is fagyott az esemény végére, mellyel kis gondot okozott a szállítóknak, de egy láthatatlan kéz még időben megoldotta a problémát, vagyis feloldotta a kerekeket a fagy fogságából. Ellenben a kezdet és a vég között az intézményben számos történet zajlott le, melynek első felvonásában egy rövid és vidám színdarabbal szórakoztatta a miskolci Hit Gyülekezete fiatalsága az összegyűlteket.

Az előadás többször csalt mosolyt a nehéz sorsú gyermekek és kísérőik, nevelők, illetve nevelőszülők arcára, melyről annyit illik tudni, hogy Miskolc gyermek- és lakásotthonaiból, illetve a város és a megye több településén (például Encs, Göncruszka, Mezőcsát) élő nevelőszülőktől érkeztek a vendégek. A darab végén pedig megjött a várva várt Mikulás is, akit ezúttal nem krampuszok vagy manók kísértek, hanem Gera Zoltán 96-szoros válogatott labdarúgó, aki nemcsak készséggel segített a csomagok osztásában, hanem számos gyermekkel és fiatallal beszélgetett kötetlenül, melynek többen jobban örültek, mint a csomagoknak.

E történethez az is hozzátartozik, hogy Zoltán már korábban járt a Gyermekváros több gyermekotthonában, ahol azért még a legcserfesebb és legzsiványabb gyerekek, fiatalok szava is elakadt a meglepetéstől.

Ez azért nem tartott túl sokáig, és igen hamar előkerültek a focicsukák, meg egyéb holmik, hogy a magyar csapat emblematikus alakjától kaphassanak egy-egy autogramot, illetve rövid időn belül kattogtak az okostelefonok, készítvén a jobbnál jobb szelfiket. Visszatérve az ünnepségre, a Mikulás igen gazdagon felszerelve érkezett, hiszen a megszokottnak mondható mikuláscsomag mellett minden gyermek kapott egy gyümölcsökkel és a Cserpes Sajtműhely sajtkészítményeivel bőségesen megrakott szatyrot, a kisebbek pedig a Hit Gyülekezetébe járó gyermekek által összeállított, személyre szóló „cipősdoboz” ajándékokkal lettek gazdagabbak. S a legvégén minden gyermek összeállhatott egy (több) fotóra Gera Zoltánnal vagy a Mikulással.

Mivel e sorok írója éppen a Gyermekvárosban dolgozik, az ünnepséget követő napon volt lehetősége meginterjúvolni pár nevelőszülőt, akik a náluk nevelkedő gyermekekkel vettek részt az eseményen. Gloncziné Horváth Zsuzsanna Encsen él, és nevel négy gyermeket, melyek közül a saját fiú tízéves, három szakellátásban lévő testvért (egy 10 éves és egy 7 éves fiút, illetve egy 4 éves kislányt) pedig immáron 4 éve gondoz sajátként. Mint fogalmazott, a gyerekek nagyon örültek az ajándékoknak, a sok játéknak, az úton hazafelé pedig az összes gyümölcsöt megették. „A legkisebbre, Zsuzsikára nagyon figyeltünk, mivel a tavalyi ünnepség után reggelig hányt, úgy összeette magát mindennel. A Gera Zoli által aláírt képet be kell kereteztetnünk, akkora becsben van, és ki kell majd tennünk a falra. Dávidka majdnem sírt, amikor meglátta őt élőben. Amikor hazaértünk, a gyerekek a sajtot is megkóstolták, nagyon ízlett nekik, úgyhogy abból fogok tiramisut készíteni nekik. Tessék megmondani, hogy nagyon szépen köszönjük ezt a sok ajándékot!”

Lakatosné Glonczi Szilvia a 65 kilométerre lévő Göncruszkáról jött három nevelt gyermekével, szintén testvérekkel (egy 11 éves lánnyal és egy 9, illetve 7 éves fiúval), akiket még csak 5 hónapja gondoznak, miközben a férje otthon vigyázott a szintén náluk elhelyezett újszülöttre. Elmondta, hogy miután hazaértek, és a gyerekek kibontották az ajándékokat, késő estig játszottak a játékokkal. „Tudja Sándor, az a megdöbbentő, hogy ezek a gyerekek azt mondták, ők még soha senkitől nem kaptak ajándékot. Ez volt életükben az első ilyen alkalom. Laurának pedig életre szóló élményt jelent az, hogy találkozhatott Gerával, hiszen lány létére nagyon szeret focizni, és eddig is Gera volt a kedvenc focistája. A tőle kapott aláírt képeket pedig mind a hárman bevitték az iskolába, hogy megmutathassák az osztálytársaiknak. Úgyhogy nagyon szépen köszönjük azt, hogy gondoltak rájuk!”

Olvasson tovább: