Kereső toggle

Lázár miatt térne haza Szász Jenő?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Lázár János által bejelentett bürokráciacsökkentő intézkedések nyomán megszűnhet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is, de azt még nem tudni, hogy hazaküldik-e Szász Jenőt Székelyudvarhelyre vagy sem. A volt udvarhelyi polgármestert – a Magyar Polgári Párt alapítóját – még ma is befolyásos politikusként tartják számon Erdélyben, de hazatérése egyelőre nem biztos, hiszen ehhez még politikai háttéralkuk megkötése szükséges. A politikai pletykák szerint Szász egyébként Kövér László és Lázár János konfliktusának gyújtópontjába került, sorsa a konfliktus kimenetelétől függ. Az általa vezetett Nemzetstratégiai Kutatóintézet jövője egyelőre bizonytalan, mint ahogyan azt sem tudni, milyen stratégiai kutatásokat végzett közel ötéves fennállása óta.

Lázár János miniszter múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette: 72-73 állami intézmény és költségvetési szerv szűnhet meg a közeljövőben jogutóddal vagy jogutód nélkül. A listán a Szász Jenő által vezetett Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) is szerepel. Az NSKI-t megalakulása óta folyamatos támadások érték, mondván, nem végez érdemi munkát, tevékenységét csak papíron lehet tetten érni. Amikor pedig ötleteket dobott be a média segítségével a köztudatba, annak sokkal inkább volt negatív visszhangja, mint pozitív. A Szász Jenő által felvetett „gyöngyhalászat-politikát” még magyar kormánykörökben sem tartották helyesnek, a „kontrollált visszavonulás” és „területfeladás” kifejezések pedig egyenesen kiütötték a biztosítékot a szórványban élő magyarok körében, mondván a megmaradás a céljuk, nem pedig a tehetséges gyerekeik Székelyföldre történő exportálása.

A kormánypárt közeléből kiszivárgott információk szerint a Szász-féle intézet jogutódja a Veritas Intézet lenne, de olyan híresztelések is vannak, hogy valamelyik egyetemen, nagy valószínűséggel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen hoznának létre egy osztályt, amely átvenné az NSKI dolgozóinak egy részét.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet létrehozása és Szász Jenő kinevezése egy Orbán Viktor és Kövér László közötti egyezség része volt, miután a Szász vezette, Kövér által támogatott Magyar Polgári Párt (MPP) elvérzett az RMDSZ-szel szemben vívott erdélyi magyar belháborúban. A Szásszal régi, kiváló kapcsolatot ápoló Kövér így menekítette ki patronáltját a teljes politikai megsemmisüléssel fenyegető erdélyi közéletből. Az, hogy most az NSKI felkerült a megszüntetésre ítélt intézmények listájára, akár a fagyosnak tartott Lázár–Kövér viszony következménye is lehet, mindenesetre Lázár négy-öt éves egyezségeket rúg fel ezzel az intézkedéssel. Az viszont valószínűtlen, hogy egy ilyen döntést Lázár János magától hozna meg, így Szász kiebrudalása mögött minden bizonnyal a miniszterelnök áll. Végső döntés Szász és az NSKI sorsáról februárban várható.

Akad forrásunk, aki szerint a történet még közel sem lefutott, hiszen Szászt Orbán és a Fidesz akár Erdélyben is reaktiválhatja, akár már az idei választásokon is. Kolumbán Gábor székelyudvarhelyi politológus szerint a hírek mostanában arról szólnak, hogy Szász Jenő újra Erdélyben folytatná pályafutását. Az udvarhelyi politikai pletykák szerint azonban Szász nem tervezi, hogy személyesen indulna a város polgármesteri székéért, viszont beleszólást szeretne abba, hogy ki lesz Székelyudvarhely polgármestere. Ezért az általa vezetett intézet, az NSKI komoly „szellemi és kapcsolati” építkezésbe kezdett a székely „fővá-rosban”. A volt polgármester egyre többet tartózkodik otthon, és mindent megtesz, hogy komoly, befolyásos embereket nyerjen meg pártja újjáépítéséhez – mondja lapunknak a politológus.

Szász „visszatérése” mögött a Fidesz és az erdélyi politika viszonyában beállt patthelyzet állhat. A kormánypárt az RMDSZ-t tekinti a magyarság érdekeit képviselő politikai szervezetnek, aminek a miniszterelnök többször is hangot adott az elmúlt időszakban, ám erről a Fidesz évtizedes szövetségese, a Tőkés László vezette EMNP (Erdélyi Magyar Néppárt) nem akar tudomást venni. Orbán Viktor és a volt püspök kapcsolata fagyossá vált az elmúlt időszakban – emlékeztet Kolumbán. Az MPP döntései ma sem születhetnek meg Szász Jenő nélkül, akinek pártja az elmúlt időszakban egyre közelebb került az RMDSZ-hez, sőt a jól értesültek szerint egy olyan egyezség van kialakulóban, amely nyomán Szász Jenő akár fel is kerülhet a szövetség idei választási listájára.

Ettől eltekintve az MPP mindennapjait a teljes zűrzavar jellemzi: a múlt héten még arról szóltak a hírek, hogy az EMNP-vel közösen indítanak jelöltet az RMDSZ-szel szemben Székelyudvarhelyen, majd Bíró Zsolt pártelnök bejelentette, hogy a pártja egy független jelöltet támogat, és most kezdik el keresni azt a személyt, aki mögé be tud állni az MPP.

Olvasson tovább: