Kereső toggle

Állami hírtévé készül

Kincstári üzenő

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Elégedetlenek lehettek a kormányban a közmédia eddigi teljesítményével, mert gyökeresen átalakítják a „királyi tévét”. Bár a BBC-t és a CNN-t emlegetik a nagy átalakítók, a szakértők és az ellenzéki politikusok szerint nagyon nem olyan lesz.

Átalakítják a közmédiát, az M2 csatorna esti sávjában márciustól létrejövő szórakoztató műsort szolgáltató, kicsit bulvárosnak szánt Petőfi TV és a nyáron induló M4 Sport csatorna mellett március 15-től gyökeresen megváltozik az M1 csatorna műsorkínálata is. Ez utóbbi csatorna hírtévé jellegű lesz, az eddig itt látható szórakoztató vetélkedők más adókra kerülnek át, a nemzeti főadó szerepe pedig a – 2010-ben majdnem megszüntetett – Duna TV-re hárul. A közmédia vezetői szerint a „napi aktuális csatornaként” pozícionált M1 esetében az alkotók számára tematikában a BBC, a brit közszolgálati aktuális csatorna, míg a napi adásszerkezetben az amerikai CNN televízió műsorszerkezete jelenti a mintát. Az M1 új stílustervét Simon Jago, a BBC World News, illetve az Al Dzsazíra és más televíziók arculatát is kiötlő brit szakember készíti.

Vásárhelyi Mária médiaszociológus szerint az átalakítás kapcsán hiába hivatkozási alap a BBC vagy a CNN, valójában a Kádár-rendszer pártállami médiáját építették, építik fel újra, amelynek lényege a teljesen egyoldalú tájékoztatás, és egyértelműen propagandacélokat szolgál: „az agymosás eszköze”.

A szakértő úgy látja, hogy az eddigi jobboldali médiastruktúra azért sem volt megfelelő a Fidesz-kormány számára, mert az Orbán–Simicska háború miatt a nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó HírTv lojalitása bizonytalanná vált, már megjelentek műsoraiban a kritikus hangok is.

Eközben – tette hozzá Vásárhelyi Mária – a tartalomszolgáltatás állami monopóliummá vált, hiszen a legtöbb médium a szintén az MTVA alá tartozó Magyar Távirati Iroda híreire támaszkodik. A médiapiaci versenytársaknak pedig a reklámadóval, a kábelszolgáltatási díjak megvonásával, vagy éppen az állami hirdetések elapasztásával igyekeznek hátrányt okozni. Bár a szakértő úgy véli, a reklámadó bevezetése volt a kormány legnagyobb öngólja, hiszen az RTL Klub kormánykritikus hangvétele erősen hozzájárult a Fidesz és a kormány népszerűségvesztéséhez. Ezt igyekeznek most toldozni-foldozni a közvetlen állami befolyás alatt álló hírtelevízióval. Vásárhelyi szerint ráadásul az átalakítás nyomán minden bizonnyal a jelenlegi 80 milliárdnál is több adóforintot emészt majd fel a „királyi” médiaportfólió működtetése, hiszen például egy sportcsatorna üzemeltetése drága műfaj, mint ahogy a hírtelevíziózáshoz is több tartalmat kell gyártani.

Polyák Gábor médiajogász, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szintén úgy látja, hogy az M1 hírcsatornává avanzsálásának primer oka a Fideszen belüli erőcsoportok közötti harc, vagyis a kormány még szorosabban saját kézbe szeretné venni a tájékoztatást. A szakértő szerint önmagában a közcsatornák tematizálása szakmailag indokolható és szükséges – ám ha a hírszolgáltatást a jelenlegi elfogult módon folytatják, akkor „az sem közszolgálati, sem hiteles tájékoztatásnak nem lesz nevezhető”. Ha ezzel valóban sikerült az eddiginél nagyobb tömeget és hatékonyabban elérni, akkor az „súlyos csapás lenne a demokratikus nyilvánosságra”, ám Polyák Gábornak kétségei vannak afelől, hogy a kormányzati számítás be fog jönni. A hírek szerint már tavaly megkezdődött ugyan a technikai apparátus meglehetősen komoly fejlesztése, ám a hírmonopólium bővítéséhez ennél többre van szükség. A szakértő szerint kétséges, hogy a két jobbos hírtelevízió, az ECHO és a HírTv mellett van-e piaci igény egy harmadikra, illetve el tudják-e csábítani az előbbi kettő nézőit. Sőt, az a veszély is fennáll, hogy azok a nézők, akik az M1 jelenlegi műsorfolyama – vetélkedők, sorozatok – miatt „ott ragadtak” a csatorna esti hírműsorai előtt, most el fognak pártolni.

Polyák Gábor hangsúlyozta, ahhoz, hogy ne propagandisztikus, hanem valóban közszolgálati csatornák működjenek az adóforintjainkból, elsősorban nem a jogszabályokat kellene megváltoztatni, még akkor sem, ha a jelenlegi médiatörvény a sajtószabadság szempontjából messze nem ideális. Elsősorban a „fejeket” kellene lecserélni: a nézőkét (hogy ne higgyenek el mindent, amit a képernyőn látnak), az újságírókét (hogy ne pártalapon gondolkozzanak), és leginkább a politikusokét (hogy elszakadjanak attól a gyakorlattól, hogy „annak muzsikálnak, aki fizet”).

„Hiába az új díszlet, észak-koreai hírharsona készül”

Ellenzéki pártok vezetőit kérdeztük arról, hogy mit szólnak a BBC és a CNN mintájára tervezett új közszolgálati főadóhoz, illetve, ha egyszer kormányra kerülnek, akkor ezt a modellt megtartanák-e.
Gőgös Zoltán, az MSZP elnök- helyettese: A közszolgálati médiumoknak nem az volt a bajuk, hogy nem szép a díszlet, vagy rosszul öltözöttek lennének a műsorvezetők, ezért nem attól lesz jobb a tartalom, hogy hoznak egy díszlettervezőt a BBC-től és egy új sminkest a CNN-től. Arra tippelek, hogy az adófizetők pénzéből horribilis összegből kreálnak egy BBC-nek és CNN-nek kinéző tévét, amely valójában egy észak-koreai típusú, gagyi hírharsona lesz. A gyanúmat megerősíti, hogy semmilyen érdemi egyeztetés nem volt sem az állampolgárokkal, sem társadalmi szervezetekkel, sem az ellenzéki pártok képviselőivel az új koncepcióról, ami azt mutatja, hogy nem a nép érdekeit és nem a demokráciát akarja szolgálni az új műsorstruktúra, hanem nyers hatalmi érdekeket. Egyebek mellett azt, hogy a főnök, Orbán Viktor összeveszett korábbi harcostársával, Simicska Lajossal, ezért a belső konfliktusok miatt a korábbi jobboldali médiumokat sem tartják elég lojálisnak, ezért új propagandatévé kell számukra. Ha lehetőségünk lesz rá, a magyar közszolgálati médiumok rendszerét új alapokra fogjuk helyezni.
Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke: Amikor meghallottam a hírt, azonnal ki is posztoltam a véleményemet, miszerint a Nemzeti Hírhamisító kitalálta, hogy a Duna TV lesz a nemzeti főadó, az M1 meg az új hírtévé. De a legviccesebb csak ezután jött. Az M1 a BBC és a CNN mintájára alakul majd át. Az, hogy ez megint egy rakás pénz lesz valamelyik kormányközeli senkinek, az tuti. BBC és CNN mintájára kitalálni televíziót szabad, a Fidesz médiapolitikája azonban csak szervilis és szolgai újságírókban gondolkodik, akik a kormányzati propaganda fogaskerekei. Éppen ezért hamvában holt ötlet ez az egész. A Fidesz hírmonopóliumot akar kiépíteni, szerintem az internetadó mögött is volt egy olyan manipulációs szándék, hogy a szabad és független szellemiségű internetes portálok világát is átalakítsák. Egész egyszerűen nem értik a Fideszben, hogy már egy új, modern korban élünk, ezért bele fognak bukni a hírhamisító politikájukba. Kormányra jutásunk esetén megreformálnánk a rendszert, olcsóbb, tisztességesebb és átláthatóbb közmédiában gondolkodunk.
Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke: A közszolgálati médiumok jelenlegi átalakítása mögött több szándék is meghúzódik szerintem. Az egyik a nyilvánosság jelenlegi szerkezetéből érthető meg, abból, hogy nagyon sok helyen csak a közszolgálati médiumokból tájékozódnak. Egyrészt, a vidéki lakosság felé tetten érhető jobboldali médiafölényt próbálják megőrizni, abból a szándékból, hogy a legfőbb politikai támogatói körükben, a vidéki, leginkább falusi és kisvárosi lakosságban ne halljanak olyan híreket az emberek, amelyek a Fidesztől való tömeges elforduláshoz vezethetnének. Másrészt, a Fideszen belüli politikai konfliktus, az úgynevezett Orbán– Simicska háború miatt új típusú, az irányukba még inkább elfogult közmédia-rendszert akar építeni a Fidesz. Ez a modell elfogadhatatlan számunkra. Személyes véleményem, hogy a közszolgálati médiumoknak olyan tartalmat kell közvetíteni, amit a piac nem tesz meg. Nem az a feladata, hogy a piaccal versenyezzen, a piaci szereplőket kiszorítsa a közszolgálat, hanem hogy értékeket közvetítsen. Ezt átlátható és politikai értelemben korrekt módon, jóval olcsóbban szabad csak megtenni. Jelenleg ettől fényévekre vagyunk, ezért ha kormányra kerülünk valamikor, a jelenlegi rendszeren alapjaiban változtatnánk.

Olvasson tovább: