hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyarország és a Nyugat
Elvesztettük a barátainkat?

2014. 08. 28.
Külpolitikai szempontból nincs elszigetelődve Magyarország, de Európában elég hűvös a magyarok megítélése. Szövetségesi kapcsolataink élnek, de már nincs az a barátság, amely például a lengyel és a német viszonyokat jellemezte – ez persze a nem hivatalos értékelése a magyar külpolitika teljesítményének, míg a hivatalos álláspont szerint sikerült új alapokra, a gazdasági érdekek képviseletére helyezni a magyar külügyet, illetve, hogy nincs szégyenkeznivalója Magyarországnak, mert Európában ez az ország a leginkább átvilágított nemzet.

A kormány látványos rendezvények keretében ünnepelte azt, hogy 25 éve Magyarország történelmi tettet hajtott végre. 1989 augusztusában ugyanis hazánk több tízezer keletnémetről gondoskodott, és a vasfüggöny felnyitásával számtalan barátot szerzett Nyugaton. Ma viszont nem telik el úgy nap, hogy valamelyik nyugati világlapban ne jelenjen meg kritikus írás, vagy aggódó nyilatkozat Magyarország jelenlegi közéleti viszonyai kapcsán. Az olykor egészen brutális hangvételű kritikák, mint például a Washington Post szerkesztőségi cikke, melyben azt fejtegették, hogy banditák vezetik Magyarországot, felveti a kérdést, hogy elvesztettük-e a barátainkat.

Az új keletű kritikus nyilatkozatoknak két ügy az eredője: Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde, melyben az illiberális államszervezési elvet propagálta, s amelyet többen úgy értelmeztek, hogy a miniszterelnök bejelentette, nem híve a liberális demokráciának. Nyugaton viszont csak ezzel a modellel találkozhatunk, ezért ezt a nyilatkozatot Orbán Viktor kritikusai – kissé eltúlozva – úgy értelmezték, hogy valójában a demokráciával és a Nyugattal kíván szakítani Magyarország. A másik vitatott kérdés az Oroszország-ellenes szankciók megítélése, aminek kapcsán a miniszterelnök szintén kritikát fogalmazott meg, mely szerint ezekkel Európa lábon lőtte magát.

Az „illiberális állam” kifejezés egyébként a Fidesz politikusai között is – igaz, még véletlenül sem nyilvános – nemtetszést váltott ki. Egy kormánypárti politikus azt magyarázta nekünk, hogy – a provokációra, az állóvíz felkavarására mindig kapható, rebellis Orbán Viktor – hibát követett el, amikor egy olyan kifejezést használt, ami félreérthető. Forrásunk azt magyarázta, hogy nem véletlenül korrigált utána a miniszterelnök későbbi beszédeiben, így például Sopronpusztán, a páneurópai piknik huszonötödik évfordulóján, amikor is azt fejtegette, hogy a magyarság szabadságharcos nép, amely csak a szabadság rendjében érzi magát jól. (Az angolszász kultúrkörben a szabadság rendje és a liberalizmus összefüggő gondolat – szerk.) Most hétfőn pedig a külképviselet-vezetői értekezletén egy gondolatsor mellékvágányaként elismerte, hogy az illiberális kifejezés félreérthető. Az értekezlet sajátossága, hogy a magyar külpolitika irányításában változás történt, az atlantistáknak tartott Martonyi János miniszter és Németh Zsolt államtitkár helyére Navracsics Tibor és Szijjártó Péter került. (A magyar közéleti várakozások szerint Navracsics Tibort jelöli a magyar kormány uniós biztosnak, és Szijjártó Péter lesz majd a miniszter.)    

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!