Kereső toggle

A mélyhűtött kampány és a maffia lábai

Bajai főpróbával hangoltak tavaszra a pártok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A jobb- és a baloldal is egyfajta főpróbának tekintette a bajai időközi képviselőválasztást – a tapasztalatok pedig nem sok jót vetítenek előre az országos választási kampány hangulatára nézve. Ami az eredményt illeti: a sajátjai által is gyengének tartott fideszes jelölt verte a baloldali összefogás népszerű aspiránsát. Az ellenzék szerint ehhez azonban szükség volt az övön aluli kampányra és a szavazók törvényellenes szállítására.

Amíg három éve százalékos arányban 59:23-ra győzött a fideszes jelölt baloldali ellenfelével szemben a bajai 3. számú választókerületben, addig múlt vasárnap 47:41-es eredmény született. Persze a biztonsági őr Kovács Csaba és a tévés újságíró Teket Melinda összecsapása alapján hiba lenne nagy ívű következtetést levonni, ugyanakkor mindkét oldalon igyekeznek a tanulságokat megfogalmazni.

A fideszes belső értékelés szerint nem volt mértékadó a bajai eredmény, mert a 30 százalékos részvételi arány rendkívül alacsony, ráadásul a pártban is gyengének tartották saját jelöltjüket, akinek az MSZP–Együtt–PM–DK csinos és népszerű aspiránsával kellett megküzdenie a szavazatokért. A választások előtti mérések szerint a körzetben a Fidesz 50 százalékon áll, míg a portásból lett jelölt alig 30 százalékon. Az országos vezetés jelezte is a helyieknek, hogy nem jól sikerült a jelöltállítás, szerintük jobb lett volna egy helyben közkedvelt pedagógust indítani. (Hogy ez nem történt meg, abban közrejátszhatott, hogy Kovács Csaba Zsigó Róbert polgármester jó barátja.)

Mindenesetre a Fidesz tanulságként vonta le, hogy hűteni kell a kampányt, nem szabad erősíteni a „választási pszichózist”, amit viszont a baloldal pörgetni szeretne.  Ennek a stratégiának tudható be, hogy amíg az ellenzék Bajnait, Mesterházyt és Gyurcsányt is hadrendbe állította Baján, hogy emeljék a tétet, addig a Fideszből egyetlen „nagyágyú” sem szállt ringbe.  A legmagasabb rangú kormánytag Cséfalvay Zoltán, a gazdasági tárca parlamenti államtitkára volt, aki a pártban nem a gyújtó hangú beszédek mestereként van elkönyvelve. Az, hogy Orbán Viktor végül meggondolta magát, és nem ment le kampányolni, fideszes forrásunk szerint félreértés: a rezsicsökkentési gyűlésekre a miniszterelnök nevében küldik ki a meghívókat, de ő nem megy el ezekre. (Ennek ellentmondani látszik, hogy – ellenzéki forrásaink szerint – a fideszes gyűlésen Zsigó Róbert polgármester előbb azért szabadkozott, hogy a miniszterelnök úr késik, majd pedig azért, hogy be kell érnie a hallgatóságnak egy államtitkárral.)

Orbán csapatának helyzetértékelése szerint a Fidesz legfőbb feladata az országos kampányban az lesz, hogy előnyüket megőrizzék, ezért úgynevezett „előnytartó” kampányt folytatnak majd. Ez azt is jelenti, hogy nem kívánják fontosabbá tenni jelenlegi súlyuknál az ellenzéki politikusokat azzal, hogy magas szinten reagálnak rájuk. (A szocialisták ezt hideg kampánynak hívják.)

A kommunikációjuk központja pedig 7-8 téma lesz, amelyekben csak mellékesen „ütik” az ellenzéket. Konkrétan például: a rezsiharcban a központi ellenség a mohó, európai energiacégek lesznek, amelyek ellen meg kell védeni a kormány által elért eredményeket, de mellékesen megjegyzik, hogy a magyar baloldal a külföldi érdekek kiszolgálója, ezért nem lenne jó, ha a maffiabaloldal korrupt tagjai visszajönnének a hatalomba.

A Fideszben biztosak abban, hogy nem ismétlődhet meg a 2002-es fiaskó (amikor kényelmessé tették őket a közvélemény-kutatási adatok), mivel egyrészt pontosabbak a kutatások, másrészt nem látják, hogy lenne jelentős tartaléka az ellenzéknek. 

A fideszes értékelés azt is kiemeli, hogy a párt vidéki szervezetei működnek, az MSZP hálózata viszont romokban van; saját adatbázisuk friss és legális, míg a szocialistáké hiányos és bizonytalan eredetű. Ezt az állítást persze a Kubatov-listák ügye meglehetősen árnyalja, mint ahogy az is, hogy erős a gyanú, hogy Baján a kormánypárti aktivisták utaztatták a szavazókat. Az öt szavazókör közül ugyanis háromban nyert a baloldal, a másik kettőben a Fidesz – és ezek közül az egyikben kiugró eredménnyel, szokatlanul nagy részvétel mellett. Egy videofelvétel tanúsága szerint ebben főszerepet játszott Ajtai Tibor – a Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat lungo dromos elnöke, a Fidesz megyei választmányának tagja –, aki korábban egy hangfelvétel tanúsága szerint maga ismerte be, hogy a 2010-es önkormányzati választás során Kiskunfélegyházán „mesteri módon” bonyolították le a láncszavazást. Mint mondta, 11 autóval szállították a romákat az urnákhoz, hogy megsegítsék a jobboldali jelöltet, Kapus Krisztiánt.

A fideszes magyarázat szerint, ha volt is láncszavazás (ezt nem tartják bizonyítottnak) Baján, azt a „beijedt” helyiek rendelhették meg (a közelmúltban több választókörzeti elnök is le lett szúrva, mert rossz eredményt értek el a rezsialáírás-gyűjtésben), egyébként pedig az nem különös, hogy egy tanyasiasabb körzetben többen szavaznak a Fideszre, mint az urbánusabb, belvárosiasabb környékeken.

Az ellenzékiek persze nem hagyták annyiban: panasszal éltek, és megóvták a végeredményt. A baloldali kampánystáb értékelése szerint a reményre okot adó eredmények azt mutatják, hogy az országos kampányban a Fidesz helyi ügyeit lesz érdemes hangsúlyozniuk. Az ugyanis nem vált be – magyarázta forrásunk –, hogy Orbán Viktort mint a „maffia fejét” támadják, ehelyett a „maffia lábait kell levágni”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az olyan helyi botrányokat gyűjtik majd össze, mint a bajai lőtérügy (az önkormányzat olcsón adta el a lőteret, és a vételár jelentős részét visszakapta a szükségtelen lőszermentesítésre) vagy az a városi pletyka, hogy Kovács Csaba autósokra villant rá, mintha traffipaxozna, és ezután pénzt kér tőlük.

A baloldali értelmezés szerint a Fidesz felvonultatta azokat az eszközeit, amelyekkel tavasszal számolni kell. Ezek közé tartozik, hogy a Fidesz-központból „importáltak” tüntetőket az ellenzéki vezetők rendezvényeinek megzavarására. (Például Bajnai Gordon sajtótájékoztatóját libatollakkal akarták „bebuktatni”. Az akciót szerintük Kiglovits Máté, Kubatov Gábor pártigazgató „jobbkeze” instruálta.) Ezen kívül „álnyugdíjas” levelet szórtak be minden postaládába, ami többek között arról szólt, hogy a baloldal elvette a 13. nyugdíjat. Nyomtatott újságban és külön internetes oldalon is igyekeztek lejáratni a baloldalt és annak jelöltjét (Teket Melindát erkölcstelen hölgyként állították be), valamint „gyurcsányos” plakátokkal igyekeztek elijeszteni a választókat a baloldaltól. Ezenkívül közvélemény-kutatásnak álcázott lejárató telefonokat szerveztek az alábbi kérdésekkel: „Tudta-e Ön, hogy Teket Melinda a drogos Juhász Péterrel tartott közös sajtótájékoztatót hétfőn Baján?”, illetve „Egyetért-e Ön azzal, hogy az utcán is lehessen kábítószert árusítani?”.

A válaszlehetőség mindkét esetben „igen” vagy „nem” volt.

„Asztal fölött lehet csalni”

Minden eddiginél csúnyább választási kampányra lehet számítani – legalábbis Tóth Zoltán választási szakértő szerint. Jövőre ugyanis – mondta el a Heteknek – már az új választási törvény szerint zajlanak a voksolások, ami többek között azt is jelenti, hogy eltörlik a kampánycsend intézményét. Ebben pedig nemcsak a szórólapozás vagy a door-to-door kampány kétnapos tilalma szerepel, hanem az is, hogy „a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása)…”.
Tóth Zoltán szerint az „amit nem tilos, azt szabad” logika alapján félő, hogy a tavaszi választásokon ipari méretekben viszik majd a pártok szavazni a híveiket, és a voksokért ellenszolgáltatást is kínálnak majd. Vagyis amíg eddig az asztal alatt csaltak, addig a jövőben ezt asztal felett tehetik. A szakértő megjegyezte: van, ahol már meg is kezdték a szállításhoz szükséges mikrobuszok beszerzését.

Olvasson tovább: