hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Becsöngettek
Az új köznevelési törvény hatásai

2013. 08. 29.
Az új tanévben már minden család érzékelni fogja az új köznevelési törvény bevezetésének hatásait. Az általános iskolákban bevezetik az egész napos iskolát, míg az új tantervek, a tananyag- és óraszám-növekedés idén még „csak” az első, ötödik és kilencedik évfolyamot sújtja. Növekszik a pedagógusok kötelező munkaideje, amihez bérfejlesztés is társul ugyan, de úgy tűnik, az új bérezési rendszerrel az a pedagógus jár a legjobban, aki eddig sem dolgozott túl sokat.

Tavaly szeptemberben még különösebben nem volt érzékelhető, hogy bevezették az új köznevelési rendszert, idén ősztől már annál inkább megtapasztalja ezt szülő, gyermek és pedagógus egyaránt. Ennek előszele a tankönyvmizéria, a KELLO révén államosított tankönyvellátás, melynek következtében az iskolák vagy várják még a könyvcsomagokat, vagy – immár bevettnek számító társadalmi munkában – éppen átcsomagolják a hibás szállítmányokat. 

A közoktatási rendszer teljes központosításával, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak való alárendelésével, az új NAT és a hozzá kapcsolódó kerettantervek bevezetésével az 1., 5. és 9. évfolyamokon felmenő rendszerben építik ki az eddigitől merőben különböző, a rendszerváltás előttihez azonban so k tekintetben hasonló új, totálisan államosított köznevelési rendszert.

„A legnagyobb problémának az elképesztő információ­-hiányt látom. A szülők a változásokkal kapcsolatban semennyire nem lettek tájékoztatva, igaz, maguk a pedagógusok sem különösebben: ők is most kezdenek rádöbbenni arra, hogy mi vár rájuk, ezt jól tükrözik a százezres nagyságrendű megkereséseink is” – számolt be lapunknak Salamon Eszter, az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének (ESzMaE) elnöke, akivel végigvettük a családokat érintő legjelentősebb változásokat az idei tanévben. A kezdetet az önkormányzati iskolák januári államosítása jelentette, ami gyakorlatilag működésképtelenné tette az intézményeket, de a szülők ebből még nem sokat érzékelhettek, a pedagógusok elhivatottságának köszönhetően, akik minden kérdést megoldottak valahogy.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!