Kereső toggle

Alkucsata – Mikor fog össze az ellenzék?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nemcsak a közvélemény-kutatások, hanem az időközi választások kedvezőtlen eredménye is felborzolta a kedélyeket az MSZP-ben. Dunakeszin az MSZP nemhogy megszorítani nem tudta a Fideszt, de Bajnaiék és a Jobbik mögött negyedik helyen végzett.

Az MSZP-ben – legalábbis háttérbeszélgetéseken – két eltérő stratégiáról hallottunk. A hivatalos koncepciónak az tűnik, miszerint elég, ha őszre sikerül tető alá hozni egy összellenzéki összefogást, mert addigra kiderül, hogy az ellenzéki oldalon „kiben mekkora szufla” is van. Magyarán: kipukkad-e Bajnai mozgalma? Kiderül, hogy mire, azaz ötszázalékos támogatottság fölé jutott-e a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció? Lesznek-e új erős emberek, kihagyhatatlan civil mozgalmak az ellenzéki térfélen? Az ugyanis senki számára sem kérdéses, hogy az MSZP-nek nem szabad egyedül nekimennie a 2014-es választásoknak. A vita tárgya, hogy milyen feltételekkel kössön szerződést a partnereivel. Nem mellesleg a legnagyobb kérdés, hogy ki legyen az ellenzéki kihívója Orbán Viktornak.

Jelenleg Mesterházy Attila pártelnöki szerepét senki sem vonja kétségbe. Még a pártvezetés köreihez nem tartozó forrásaink sem vetettek fel személyi kérdéseket érintő koncepcionális vitát, noha sürgetnék, hogy az MSZP vezetése nagyon rövid idő alatt állapodjon meg az Együtt 2014 vezetőivel a választási felkészülésről, a közös jelöltekről és a programról.

Érveik szerint kiszaladhatnak az időből, mert ha tavasszal nincs megállapodás, akkor legközelebb csak ősszel lehet érdemi kérdésekben dönteni és befolyásolni a lakosságot, hisz nyáron hagyományosan leáll a magyar közélet. Hallottunk olyan véleményt is, hogy május 1-jéig konkrét menetrenddel kellene rendelkeznie a pártnak, hogy a választásokra teljes erővel készülő Fidesz riválisává válhassanak. A baloldali közvélekedés szerint a rezsicsökkentéssel kapcsolatos fideszes aláírásgyűjtés azt a célt szolgálja, hogy átmozgassa és összerántsa, egyszóval kampány üzemmódba állítsa a Fidesz kerületi és vidéki szervezeteit. A Fideszben egyébként már hetek óta zajlik a választókerületi elnökök (akik vélhetően a képviselőjelöltek lesznek) tréningezése.

Húsvét előtt az MSZP választókerületi felelősei számára is tartott a pártvezetés egy értekezletet, de ezen – legalábbis forrásaink szerint – nem stratégiai, hanem elsősorban gyakorlati, már-már technikai jellegű témák szerepeltek. Egyebek mellett, hogy fokozni kell az ellenzéki „papagájkommandó” hatását, hogy gyengüljön a Fidesz kommunikációs fölénye. Úgy tudjuk, hogy az MSZP hétvégi választmányi ülésének egyik témája lesz a május 1-éig folytatandó politikai taktika is, ahol lehetséges, hogy előkerül az ellenzéki összefogás felgyorsításának a kérdése.

Egy forrásunk úgy fogalmazott, hogy Bajnaiék sokkal kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen pár hete alakultak párttá, ezért számukra bármilyen 5 százalék feletti eredmény sikeresnek tekinthető, noha jelenleg inkább 10 százalék körül mérik őket a közvélemény-kutatásokban. Miközben Bajnaiéknak könnyebb sikert elérniük, addig az MSZP bázisa azt várja a saját pártja vezetésétől, hogy az MSZP előzze meg a Fideszt, hozzon létre olyan koalíciót, amely eséllyel indul Orbán leváltásáért. „A jelen hely-zetben ezért az MSZP vezetésén nagyobb a lélektani nyomás, hogy eredményt produkáljon, mint bármelyik ellenzéki szereplőn” – fogalmazott lapunknak egy szocialista politikus.

Olvasson tovább: