Kereső toggle

Bajnai kitüntetett politikai felelősséget visel

– mondja Szigetvári Viktor, az Együtt 2014 Választói Szövetség Párt társelnöke

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mi az oka, hogy nem egyszemélyi vezetési modellt választott az új párt, hanem társelnöki szisztémát alakított ki? Esetleg ez átmeneti jellegű, és később lesz majd pártelnök?

– A Párbeszéd Magyarországért párt és az Együtt 2014 Választói Szövetség Párt választási szövetségét egy ember, Bajnai Gordon vezeti, hiszen ő kapott felhatalmazást e választási szövetség választási felkészülésének irányítására. 2014 őszéig, a választási szezon végéig biztosan a társelnöki rendszer marad, az alapítók ebben egyeztek meg. A társelnöki rendszer a párt három irányból, három társadalmi csoport felől érkező alapítói körét akarja szimbolizálni.

Bajnai Gordon szerepe kérdéses: ő beosztottja vagy főnöke a társelnököknek?

– Bajnai Gordon mint párttag, tagja az Együtt 2014 Választói Szövetség Pártnak, és a pártszövetség vezetőjeként kitüntetett politikai felelősséget visel a 2014-es választásokon elérendő sikerekben.

Miért nem vállaltak az Együtt 2014 mozgalomban szereplő kormányzati tapasztalattal rendelkező személyek, így például Oszkó Péter és Balázs Péter vezető párttisztséget?

– Oszkó Péter (képünkön jobbra) – ahogyan eddig is – ezután is irányítja a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány Felügyelő Bizottságát, elnökségi tagja a Haza és Haladás Egyesületnek, és szakpolitikusként megjeleníti a mozgalom gazdaságpolitikai álláspontját, adópolitikai elképzeléseit. Jelenlegi leterheltsége mellett további vezetői feladatokat nem kívánt vállalni; de nem képzelhető el nélküle semmilyen gazdaságpolitikai elképzelés a jövőben sem az Együtt 2014 Választói Szövetség Pártban. Balázs Péter a párt alapítójaként részt vesz a párt külpolitikai állásfoglalásainak kialakításában, ezen túl vezetői, politikusi ambíciói nincsenek. E munkája mellett a felügyelőbizottság tagjaként irányítja a Haza és Haladás Alapítvány külpolitikai stratégiaalkotási folyamatát, és szervezi a külügyi terület szakpolitikai konferenciáit.

Olvasson tovább: