Kereső toggle

Tanulunk a Fidesztől

Interjú Botka Lászlóval, Szeged szocialista polgármesterével

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bajnai Gordon mellett még más személyeket is el tud képzelni a demokratikus pártok miniszterelnök-jelöltjének Botka László, Szeged szocialista polgármestere, aki a napokban jelentette be hivatalosan is, hogy elindul pártja választmányi elnöki posztjáért.

Van-e még értelme az MSZP létének, hiszen ma már annyi negatív vélemény tapad a párthoz, hogy talán a magyar baloldaliság ügyének többet használna, ha feloszlatnák magukat.  „Zöldmezős beruházásként" létrejövő új mozgalomként lehet, hogy nagyobb esélye lenne a baloldalnak Orbán Viktor leváltására?

- A 2010-es választási vereség után sokan kérdezték, hogy mi vezetett idáig. Mindig azt válaszoltam, hogy legalább tíz okot tudok felsorolni, arra azonban nem tudom a választ, hogy miért kaptunk mégis egymillió szavazatot. Ennek egyetlen megfejtése van: az MSZP-nek van olyan stabil választói bázisa, amely a nagyon sok hiba, nehézség ellenére is kitart mellettünk. Egy „zöldmezős beruházásnál" hosszú évekbe telne, hogy ilyen alapot tudjunk létrehozni. Ez érték, ezt meg kell becsülni. Tavaly még egyöntetűen azt mondták a politikai elemzők, hogy a szocialista pártnak vége. Ma már viszont arról szól a közbeszéd, hogy az MSZP nélkül 2014-ben nem lehet demokratikus alternatívát nyújtani a Fidesz-rezsim ellenében. Tehát szükség van az MSZP-re.

Két éve kormányoz Orbán Viktor, amit Önök egyöntetűen dilettáns ámokfutásnak minősítenek. Mi az oka, hogy ekkora „segítség" ellenére a táboruk számottevően nem növekszik?

- Természetes emberi okai vannak. A választók jelentős része mélyen elhitte, hogy ha jön Orbán Viktor, akkor minden probléma egyetlen csapásra megoldódik. A Fidesz politikája egy dologról szólt: minden bánatért, hibáért és nehézségért a szocialista párt felelős. A világválságról egy szót sem szóltak. Majd, amikor hatalomra kerültek, akkor nagy hirtelen felfedezték a kedvezőtlen nemzetközi gazdasági környezetet. Az ember viszont nem úgy működik, hogy hétfőn még hisz valakiben, de kedden pont a másik oldalban kezd hinni. Az előző ciklusok is arról szóltak, hogy ha egy népszerű párt elveszti a népszerűségét, akkor a választói először a bizonytalanok közé kerülnek, és utána kezdenek egy másik pártot keresni. Ez zajlik. Az a feladat, hogy nagyon sok, egykor a Fideszben bízó, de csalódott választó meglássa, hogy az MSZP nem ahhoz kéri a támogatást, hogy a 2010 előtti kormányzást folytassa, hanem teljesen új típusú politikát kívánunk megvalósítani.

Megújítható az MSZP?

- A megújulás nem egyik pillanatról a másikra történik. Számomra a baloldaliság lényege, hogy hiszünk abban, hogy az újratermelődő társadalmi igazságtalanságok orvosolhatók. Nincs hiteltelenebb, mint a rendszerrel, a világgal elégedett baloldali párt. Minket nem azért zavartak el a választók, mert kapitalizmust építettünk, hanem mert úgy tűnt, hogy még szeretjük is.

Politikánk legfontosabb céljának annak kell lennie, hogy az Orbán Viktor által lerombolt demokratikus jogállamot Magyarországon visszaállítsuk. Másrészt az európai integrációban hívő politikát kell folytatnunk, mert a miniszterelnök állításával szemben az EU nem támadja Magyarországot, hanem védi. Az unió egy értékközösség, aminek legfőbb alapja a demokrácia, melyben senkinek nem lehet korlátlan hatalma. Az Orbán-rezsim által hozott új törvények nem a magyar állampolgárok jólétét szolgálják, hanem a Fidesz hatalmát. Az Európai Unió kritikáival a magyar népet védi a totális politikai hatalomra törekvő Fidesz-rezsimmel szemben.

Harmadrészt az MSZP-nek esélyt jelent, hogy Orbán Viktor nyilvánvalóvá tette, hogy ő csupán az 1-1,5 milliós középosztálynak „játszik", őket támogatja. Ezzel a társadalompolitikával szemben a baloldal jogosan fogalmazza meg, hogy ez így igazságtalan.

Mesterházy Attila pártelnöknek sikerült kiszorítania az MSZP-ből Gyurcsány Ferencet és támogatói körét, illetve háttérbe szorítani az úgynevezett „öregeket", akik évekig megjelenítették a szocialista pártot, így például Lendvai Ildikót, Puch Lászlót, Kiss Pétert és Hiller Istvánt, akik tudomásom szerint nem indulnak elnökségi tagságért. Ez már megújulásnak tekinthető?

- Gyurcsányt senki nem szorította ki a szocialista pártból. Ő elképzelt magának egy pártot, majd idővel rájött, hogy ez nem az MSZP. Inkább csinált magának egy másik pártot. Sok sikert kívánok neki. Nem ő az ellenfelünk.

Egyébként nincs kiszorítósdi az MSZP-ben, mert azzal mindenki tisztában van, hogy mindenkire szükségünk van, sőt egyre többen kell lennünk. Még sokan kellenek ugyanis ahhoz, hogy valódi alternatívaként tudjunk megjelenni 2014-ben. Az azonban reális társadalmi elvárás, hogy nehéz új típusú politikai alternatívát megfogalmazni úgy, hogy ennek vezető arcai azok, akikhez kötődik az elmúlt évtizedek szocialista politikája. Új mondanivaló és új stílus mellett kell, hogy ezt új személyiségek is hitelesítsék. Ez a kérdés amúgy mára nyugvópontra jutott a párton belül.

A napi politizálást a pártelnökség, így Mesterházy Attila és a hozzá lojális személyek fogják végezni az új elnökségben. Ők adnak majd új profilt az MSZP-nek. Ön a választmányi elnöki tisztséget célozta meg. Ha a választmány a párt parlamentje (mindig ezt mondják), akkor ez a poszt olyan, mint a házelnöké, azaz leginkább szimbolikus. Sajtóhírek szerint dohog is eleget Kövér László, hisz a Fidesz kormányzására nem sok befolyása van. Miért „buli" Önnek a választmányi elnökség?

- Az analógia nem teljesen fedi a valóságot. Az országos választmány feladata az MSZP-ben a 2014-es választásokra való felkészülés, a stratégiaalkotás, a választási szövetségek kialakításának  és a képviselőjelöltek kiválasztásának koordinálása.  Talán az sem mellékes, hogy ki lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje, s ebben a választmánynak meghatározó szava van. Mindez nehezen nevezhető formálisnak.

Részemről egyértelmű, hogy operatív feladatot azért nem vállalhatok, mert az folyamatosan Budapesthez kötne, miközben a legfontosabb teendőm Szeged város irányítása.

Az MSZP politizálásában abban látom a legnagyobb problémát, hogy az elmúlt években kialakult egyfajta hajlam a kizárólagosságra. Nem szégyen tanulni a Fidesztől!  Orbán Viktor úgy alakította a pártstruktúrát, hogy legyenek arcok, legyen célzott mondanivaló valamennyi fontosabb társadalmi réteg felé. Van, aki a nagyvárosi értelmiségnek beszél, van, aki a falusiaknak, van, aki a romáknak. Bízom abban, hogy a szocialista párton belül sikerül a kizárólagosságra törekvő hajlamot visszaszorítani. Ez a pártelnök érdeke is.

Egy sor településen vitatott társadalmi megítélésű személyek jelenítik meg az MSZP-t, akik természetesen azt gondolhatják, hogy 2014-ben nekik áll a zászló. Akkor az Ön feladata lesz őket a jelöltállítás során „kirúgni"?

- Két rétege van a kérdésnek. Egyik, hogy a Fidesz nagyon tehetséges a karaktergyilkosságban, abban, hogy stigmákat ragasszon szocialista politikusokra. A sikerüknek talán az is oka, hogy ezt saját bázisunk is elég nyitottan fogadja. Mi mondhatunk bármit a fideszes politikusokra, lepereg róluk.  A jelölt kiválasztásánál fel kell azt mérni, hogy kik azok, akik nem a párt támogatásával  akarnak pozícióba jutni, hanem képesek értéket hozzáadni a párt meglévő eredményéhez. Mi Szegeden olyanokat indítottunk, akiktől joggal várhattuk el, hogy a helyi közösségekben való elfogadottságuk vagy személyes kvalitásuk alapján hozzáadnak a párt eredményéhez. Ez mérhető is, erre megvannak a módszerek.

Említette a szövetségesek és a miniszterelnök-jelölt kérdését. Ön azok közé tartozik, akik Bajnai Gordont szeretnék jelöltjüknek?

- Nagyon örülök, hogy már 2012 elején megjelennek azok a várakozások, hogy ki lesz az a támogatott miniszterelnök-jelölt, akinek reális esélye lehet leváltani Orbán Viktort. Egy éve még nem erről beszéltünk, hanem arról, hogy megmarad-e a szocialista párt vagy sem. A Fidesz átírta a választási szabályokat a saját érdekében. Aki ezt ismeri, tudja, hogy a lehető legszorosabb együttműködésre van szükség a demokratikus oldalon. 2014-re le fog egyszerűsödni a kérdés: marad-e Orbán hatalmon, vagy újra visszatér a demokrácia Magyarországon. A szocialista párt nélkül versenyképes, győzelemre esélyes demokratikus alternatívát nem lehet nyújtani, éppen ezért az MSZP-nek visszafogottnak, szerénynek és nagyvonalúnak kell lenni. Egyébiránt Bajnai Gordon mellett több alkalmas személyt is látok a miniszterelnök-jelöltségre.

Például?

- Most nem vagyunk abban a helyzetben, hogy súlya legyen, ha neveket mondanék. Azért szeretnék dolgozni, hogy ennek majd 2013-ban valódi súlya legyen.

Ön a polgármesterség érdekében nem kíván az országos politikával napi szinten foglalkozni. Ilyen sokat jelent egy polgármesteri stallum?

- Az új önkormányzati törvény a helyi közösségek jogfosztásáról szól. Magyarországon lényegileg megszűnik vagy minimálisra korlátozódik az önkormányzatiság.  Nem hatalmi kérdésként fogom fel azt, hogy polgármester vagyok. Viszont aggódom, hogy a Fidesz reformja nem egy hatékonyabb rendszert hoz, hanem egy központosított szisztémát, amelyben  a helyben élők érdekei nem nagyon jelennek  meg, csak a központi hatalomé.  Brutális hatalomkoncentráció zajlik. Azokat a legfontosabb közszolgáltatásokat, amiket eddig az önkormányzatok nyújtottak, a kormányhivatalok alá rendelt járások látják majd el. Egészen biztos vagyok benne, hogy ezen szolgáltatások rosszabb minőségűek lesznek.

Miközben gyújtó hangú kritikát fogalmaz meg, arra emlékeztetném, hogy nincs társadalmi felháborodás ezzel kapcsolatban. Mindenki úgy tudja, hogy az önkormányzatok nagyon eladósodtak, tehát szükségszerűnek látszik az átalakítás.

- A demokráciát is akkor szokták megszeretni, amikor elveszik az emberektől, feltehetően így lesz ez az önkormányzatisággal is.  Hallják, hogy nagy bajban vannak a települések, ami akár igaz is lehetne, de jelezni szeretném, hogy a magyar államadósság alig öt százaléka az, amit a 3200 magyar önkormányzati település és a 20 megye az elmúlt húsz évben felhalmozott. Matolcsy György gazdasági miniszter másfél év alatt jóval nagyobb kárt okozott az államháztartásban, mint a települések összesen.

Névjegy

Botka László 1973-ban született Tiszaföldváron. Nős, felesége tüdőgyógyász. Három lánya született. 1991-ben csatlakozott az MSZP-hez. Az egyetlen szocialista polgármester, aki megyei jogú nagyvárost irányít.

Olvasson tovább: