Kereső toggle

Oda a szerelem

Morvai már nem tényező a Jobbikban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Jobbik jelöltjeként EP-mandátumot szerzett Morvai Krisztina egy olyan európai pártszövetséghez csatlakozott, amely magát a Jobbikot szélsőséges volta miatt nem veszi fel soraiba. Ezzel a hírrel indult a párttal kapcsolatos legújabb találgatássorozat, noha információink szerint a törésvonal nem Morvai és a Jobbik között húzódik.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, Heinz Christian Strache nem kíván együttműködni a szélsőjobboldali magyar Jobbikkal, ezért nagyra értékeli, hogy Morvai Krisztina, aki belépett az FPÖ által alapított jobboldali Európai Szövetség a Szabadságért (EAF) pártba, nem tagja a Jobbiknak - adta hírül július elején az osztrák Tiroler Tageszeitung. Bár Morvai a 2009-es EU-választások során a Jobbik listavezetője volt, függetlenként foglal helyet az Európai Parlamentben. Ez tette lehetővé belépését a Szövetségbe, mivel a „szélsőséges Jobbikkal az FPÖ nem akar kapcsolatba lépni".

A neonáci és Jobbik-közeli kuruc.info a hírre reagálva kérdőre vonta Morvait, Vona Gábor pártelnök pedig kijelentette: „Ezt a helyzetet tisztázni kell, Krisztinának, nekem és a Jobbiknak, mert úgy érzem, hogy egy súlyos sértés érte a pártot. Az, hogy az FPÖ szélsőségesnek nevezi a Jobbikot, felháborító."

Morvai egy tévéműsorban sietett közölni, hogy amennyiben választani kellene a pártszövetség és Vonáék között, ő természetesen az utóbbit választaná, hiszen „a Jobbikban hisz". Vona ezt követően levelet írt az FPÖ elnökének, melyben megdöbbenésének adott hangot pártja leszélsőségesezése miatt, valamint azért, mert Strache igyekszik „különválasztani Morvait a Jobbiktól".

Szerdán Vona bejelentette, hogy nyílt levelére meg is érkezett a válasz az FPÖ elnökétől, s abból kiderül: a Jobbikot nem az osztrák párt, csupán az osztrák sajtó nevezte szélsőségesnek. Amennyiben tényleg így történt, az a Jobbik sajtóosztályát minősíti, hiszen ezek szerint mind Vona, mind Morvai egy sajtóhibára reagáltak napokon keresztül tévényilatkozatok és nyílt levelek formájában. Ugyanakkor az is tény, hogy az FPÖ elnöke a szélsőségesezés tisztázásán túl azt nem cáfolta, hogy miközben Morvai csatlakozott az EAF-hez, a Jobbik nemkívánatos a pártszövetségben.

A történtekkel kapcsolatban a Nézőpont Intézet igazgatója az ATV-ben azt mondta, a Jobbik szakadásához is vezethet a Morvai Krisztina és a párt vezetése között kialakult konfliktus, ez pedig a magyar belpolitikára is hatással lehet, hiszen egy esetleges szakítás megoszthatja a Jobbik szavazótáborát.

A Hetek ugyanakkor más forrásból úgy értesült, hogy az önjárónak tartott Morvai már nem tényező a Jobbikban, perifériára szorult, a frakciótagok között sokan úgy vélik, az sem ártana nekik, ha szakítana a párttal. A valódi törésvonal a mérsékeltek és a radikálisok - más szóval szélsőségesek - között húzódik. Utóbbiak, például Novák Előd, Zagyva Gy. Gyula vagy Toroczkai László különböző akciókkal igyekeznek fenntartani saját népszerűségüket a Jobbik-szavazók között, mivel szakpolitikához nem értenek, azzal ugyanakkor tisztában vannak, hogy az új választási törvény miatt a következő ciklusban várhatóan csak 15-20 jobbikos kerülhet be a parlamentbe. Az említett akciókra példa Zagyva kivont karddal a kezében tartott sajtótájékoztatója, a plenáris ülésen hangosbeszélővel kiabáló Novák, illetve utóbbi minapi zsidózása az egyházügyi törvény vitájában.

A mérsékeltek ezzel szemben a szakmai munkára tennék a hangsúlyt a párt szalonképessé tétele, illetve kormányzóképességének igazolása érdekében. Éppen ezért elítélik a primitív Jobbik-támogatóknak címzett Novák-féle akciókat, Balczó Zoltán alelnök pedig állítólag bocsánatkérésre szólította fel Novákot az említett zsidózás kapcsán. A szélsőségesek logikája szerint a párt tömegbázisát inkább riasztja a szakpolitika, rájuk a kuruc.infóra jellemző szélsőséges megnyilvánulások hatnak. Vona Gábor pártelnök a két tábor között lavírozva próbálja fenntartani az egységet, ám mint Novák hétfői parlamenti magánakciója mutatja, a valóságban sokkal kevésbé határozottan, mint ahogyan az kívülről szemlélve tűnik.

Olvasson tovább: