hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért zavarják a Fideszt az ügyvédek?

2011. 06. 23.
„Tisztaság és gyorsítás": így nevezi Lázár János a büntetőeljárási törvény módosítására tett javaslatcsomagot, melynek célja a közbizalom helyreállítása. Ami többek között azért rendült meg - érvelt a Fidesz frakcióvezetője -, mert bizonyos korrupciós és közéleti szereplők által elkövetett bűncselekmények büntetőügyei akár öt-tíz éven keresztül is elhúzódtak, lásd a Tocsik-, a Postabank- és a Kulcsár-ügyet.

A változtatások nyomán létrehoznák a kiemelt ügyek kategóriát: az ilyennek minősített ügyekben - a gyorsabb haladás érdekében - az ügyész választhatná meg, melyik bíróság tárgyalja az ügyet, 72-ről 120 órára növelnék a bírói ítélet nélküli fogva tartás idejét; a tanúkat is alávethetnék poligráfos ellenőrzésnek, azaz műszeres hazugságvizsgálatnak, az őrizetbe vett személyek pedig - ügyészi kérésre - 24 órán keresztül nem léphetnének kapcsolatba védőjükkel. Ez utóbbi tétel egyébként már egy finomított változat: először ugyanis 48 órás és a törvény által meghatározott ügyvédmentes időszakról beszélt Lázár. A demokratikus ellenzék és a szakma tiltakozik - ügyvédek, bírák és büntetőjogi szakemberek egyaránt megdöbbenésüknek adtak hangot -, a fideszes politikus ugyanakkor hangsúlyozta: a múlt héten beterjesztett „tisztaság és gyorsítás" csomag célja az, hogy „minél hamarabb kiderüljön az igazság". A parlamentben hétfőn már kissé érdesebben fogalmazott Lázár: a pénzt kapó ügyvédek a bűnözők oldalán állnak.

„A szocializmusban volt jellemző, hogy a rendőrök az eljárás akadályaiként tekintettek az ügyvédekre, de azt, hogy az őrizetes azonnal kapcsolatba léphessen a védővel, még akkoriban sem merték megakadályozni" - emlékeztette a Heteket egy neve mellőzését kérő ügyvéd. Forrásunk szerint a beterjesztők szándéka homályos, talán az állhat mögötte, hogy ha már plusz pénzt nem tudnak biztosítani az ügyészség és a rendőrség számára, legalább az ügyvédek időleges kiiktatásával segítsék az eredményesebb munkát. Tudniillik a Fidesz által már a választási kampányban s azóta is sokat emlegetett elszámoltatást. Ami mindeddig nem tűnik túl sikeresnek: a folyamatban lévő, politikusokat érintő büntetőügyek ugyanis szinte kivétel nélkül az előző ciklusban kezdődtek, a jelenlegi „elszámoltatók" tehát eddig nem sok kézzelfogható eredményt produkáltak.

Mindenesetre amennyiben az alkotmányügyi bizottság javaslatai átmennek, hozzá kell nyúlni az új alkotmányhoz is - noha még alig száradt meg rajta a tinta Schmitt Pál aláírása nyomán -, ugyanis az új alaptörvény - hasonlóan a régihez - kimondja, hogy „a terheltet az eljárás minden szakaszában megilleti a védelem". Tehát az első 24 órában is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!