hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyarországon működhet, ami Amerikában nem
– mondja Varga Mihály, a miniszterelnökséget vezető államtitkár

2011. 06. 16.
Azt mondta Orbán Viktor, hogy azok a nemzetgazdaságok lesznek erősek, ahol a politikai vezetés felértékelődik. Mit jelent ez: a politika leplezetlen primátusa a gazdasággal szemben, netán visszatérés a szocialista ötéves tervekhez?

- Ma azok az országok tudnak gyorsan reagálni egy adott helyzetre, ahol a politikában is megvan a vezetői képesség, azaz olyan politikai elit irányít, amelyik képes gyors döntéseket hozni. Magyarországnak az utóbbi egy évben komoly előnyt jelentett, hogy a kétharmados parlamenti többség miatt rendkívül gyorsan tudott cselekedni. Magyarán: amelyik országot nem vezetik, az csak sodródik.

Mindenesetre Orbán Viktor azt ígérte, 40 évre megköti az utána jövő kormányfők kezét - például gyakorlatilag az államadósság emelkedésére, nem csökkenésére hivatkozva a hat évre kinevezett Költségvetési Tanács simán megvétózhatja egy másik kormány bü­dzséjét. Ez inkább politikai ellehetetlenítés, mint gazdasági óvás.

- Minden kormány megköti az utána következő kezét. A miénket is megkötötték: éppen Bokros Lajos mondta, hogy az előző években tíz esztendőt vesztettünk el, azaz a szocialisták is tíz évre kötöttek meg minket, évekig tart, amíg kilábalunk a válságból. Abban vagyunk érdekeltek, hogy a most létrejövő gazdasági struktúra stabil legyen. Mondok egy példát: tegyük fel, hogy 2014-ben a Fidesz elveszíti a választásokat, újra lesz magánnyugdíjpénztár, noha 12 év alatt nem tudta igazolni létjogosultságát a rendszer. Ez nem jó az országnak, mert visszavisz egy olyan időszakba, amit már magunk mögött hagytunk. Ezért lenne jó, ha a következő években meghatározhatnánk a gazdaság struktúráját. Ezt legalább három évre mindenképp szeretnénk megtenni, de abban bízunk, hogy a következő kormányok számára is stabil rendszert adhatunk, amire bizton számíthatnak. Nincs ebben semmi ördöngösség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!