Kereső toggle

Ezen a ponton jelentkeztem a rendőrségen

Interjú Benkő Györggyel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ecsődi László szocialista képviselő házának felrobbantásánál kellett volna sofőrként debütálnia Benkő Györgynek. A férfi az előző hónapok során többórányi titkos hangfelvételt készített a Magyarok Nyilai egyik tagjával: ennek kapcsán tartóztatták le a rendőrök a terrorcselekményekkel gyanúsított szervezet majd’ tucatnyi tagját, köztük Budaházy Györgyöt. Interjú Benkő Györggyel.

Hogyan, mikor kezdődött ez a történet?

- Évek óta együtt jártam edzésre S. Józseffel, aki a 2006-os események óta vett részt az utcai balhékban, és mindig azt hallottam tőle, hogy fáj a lába, fáj a válla, mert a rendőr megütötte gumibottal. Állandóan mesélt, és egy idő után ez rettentően zavarni kezdett, mert nem azért járok le 7-től 9-ig edzeni, hogy másnak a hülyeségeit hallgassam.

Milyen sportról van szó?

- A prof. Mester Jakab Lajos által kifejlesztett önvédelmi sportról.

S. József kérkedett a balhéival?

- Azzal kérkedett, hogy Molotov-koktélt dobált, meg hogy rendszerint kint volt az utcai összetűzéseken. Ez így ment 2008-ig, és egyre jobban zavart, mert az én értékrendembe nem fér bele, hogy szétverik a várost, vagy felgyújtanak egy Suzukit csak azért, mert tüntetnek. 2008. október 23-a után telt be a pohár. Azon gondolkoztam, hogyan lehetne véget vetni ennek. Arra jutottam, fölveszem ezeket a beszélgetéseket. 2009 januárjától rákészültem, és amikor időnként edzés után beült a kocsimba, telefonnal felvettem, amiket mondott. S. Józsefet egyébként régóta ismerem, százötven méterre lakik tőlem, rendszeresen előfordult, hogy én vittem haza.

Hány esetben készült hangfelvétel?

- Körülbelül tízszer beszélgettünk így, de nem mindegyik felvétel sikerült, mert volt, hogy kikapcsolódott a telefon. Összesen körülbelül három és fél órányi felvétel készült.

Szóba kellett hozni a dolgot, vagy magától is beszélt S. József?

- Általában az elején szóba hoztam, de aztán már magától is elég sokat beszélt. Körülbelül egy hónap után mondta el, hogy ők a Magyarok Nyilai.

Ön tudta, hogy mi az?

- Nem. A felvételen is hallatszik, hogy visszakérdezek: micsoda, milyen nyilai? Mondta, hogy nézzem meg a neten. Meg hogy üssem be a keresőbe azt, hogy vízágyú, és a videón, amit a kereső kiad, látni fogom, hogy az egyik tüntetésen többen rugdosnak egy víz-ágyút. Azt mondta, hogy „én vagyok ott oldalt az a kék pulóveres". Eléggé meglepődtem, de így tudtam meg nagyjából, hogy kik lehetnek ők. És ekkor jöttem rá, hogy kicsit komolyabb a dolog, mint hittem. Folytattam a felvételeket, és elkezdtem célirányosabban kérdezgetni.

Szélsőjobbos portálok önt árulóként állítják be. Ez arra utal, hogy ön is közéjük tartozott.

- Soha nem tartoztam közéjük. Engem nem érdekel, hogy valaki bal- vagy jobboldali, én a nyugalmat szeretem. Szerintem itt az a baj, hogy sok szélsőséges számára a politikus nem ember. Számomra elfogadhatatlan, hogy egy politikust fel lehet robbantani. Nem lehet, de még a lábtörlőjét sem szabad felgyújtani.

Milyen ember S. József?

- Régóta ismerem, emberileg nem volt vele soha problémám. Harmincöt év körüli, szereti a gyerekét, sőt, többször is mondta, hogy le kéne állni ezzel az egésszel. De aztán mégsem tette meg. Pedig nagyon jól tudta, hogy azért, amit tesznek, tíz-húsz évet lehet kapni.

Ha így van, miért tárulkozott fel ön előtt?

- Mert megbízott bennem. Azt akarta, hogy én is csatlakozzak hozzájuk. Áprilisban konkrétan eljutottunk odáig, hogy az Ecsődi László (szocialista képviselő - a szerk.) elleni robbantás lesz az én - úgymond - vizsgamunkám, és utána én is taggá válok.

Miből állt volna a vizsga?

- Én lettem volna a sofőr. A felvételen is rajta van: ő azt mondja, kell egy sofőr, én azt felelem, rendben. Csütörtökön mentünk volna robbantani, ezért hétfőn bementem a rendőrségre, és feljelentést tettem. A kommandósok április 12-én tartóztatták le S. Józsefet, éppen a tervezett robbantás napján.

Mennyi mindent mondott el S. József a Magyarok Nyilairól?

- Elmondta, ki a vezető, elmondta részletesen, hogy milyen akciókat csináltak.

Megosztana velünk néhány konkrétumot?

- Én azt szeretném, ha fokozatosan derülnének ki ezek a dolgok, mert egyszerre nem lehet megemészteni. És nem akarom, hogy mindent elmondok, az emberek meg egy hét múlva elfelejtik, ezért csöpögtetni fogom az információkat. De például a Hiller István háza elleni támadással kapcsolatban azt mondja S. József: „Én lőttem a Hiller házára." Ez elég egyértelmű.

Mi van a felvételen Rihó Krisztiánról, a Jobbik azóta lemondott bicskei elnökéről?

- Vele kapcsolatban azt mondja, hogy ha kiderülne, hány balhét csináltak meg együtt, azért Rihó minimum tíz évet kapna.

Az ügyészség szóvivője azt mondta, nincs megalapozott bizonyíték arra, hogy Rihó jelen lett volna a Hiller István háza elleni támadásnál.

- De azt is mondta, hogy még bővülhet a gyanúsítottak köre, és úgy tudom, kértek nyomozáshosszabbítást is. De ha csak azt nézzük, hogy Rihó lőszert adott egy terrorizmussal gyanúsított személynek, már ez is elég súlyos.

Csintalan Sándor megveréséről is beszélt S. József?

- Igen. Előzőleg hetekig figyelték, és vártak a megfelelő alkalomra. Tudták, hogy hol lakik, mikor megy el, mikor indul el a HírTV-ből, hova jár, hol eszik.

Azt elmondták, hogy miért verték meg?

- A műsorában egyszer hülye gyerekeknek nevezte a Magyarok Nyilait, vagy azokat, akik részt vesznek az utcai harcokban. Az ő megverése üzenet volt, erődemonstráció, de szerintem egyúttal élvezték is.

Ismeretei alapján hány tagja van a Magyarok Nyilainak?

- S. József elmondása alapján körülbelül harminc főből áll a kemény mag, de azt nem tudom, hogy a külső támogatók, szimpatizánsok mennyien lehetnek.

Budaházy György vezető szerepe mikor derült ki?

- Körülbelül egy hónap után rákérdeztem, hogy ki vezeti, ki koordinálja a szervezetet? S. József azt mondta: Gyuri. Sokáig csak „Gyuri" volt, nem tudtam, milyen Gyuri. Egy későbbi alkalommal mondta el, hogy Budaházy Györgyről van szó. S. József szerint a katonai szárny vezetője Budaházy György volt.

Mit jelent az, hogy katonai szárny?

- Többször is az IRA felépítéséhez hasonlította a szervezetüket, ahol van politikai szárny, és van katonai szárny. Budaházy a katonai szárnyat vezette.

És ki vezeti a politikai szárnyat?

- Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom emblematikus figurája.

Ön több mint egy éve beépült a szervezetbe, miért fordult a nyilvánossághoz, illetve miért most tette ezt meg?

- Mert február 5-én eljött hozzám a HírTV, hogy nyilatkozzak, aztán valótlan dolgokat állítottak rólam. Ha nem jönnek el, nem fordulok a nyilvánossághoz, viszont nem akarom, hogy hazugságok terjedjenek rólam. Szerintem S. József élettársa révén juthattak el hozzám.

Hány emberrel ismerkedett meg S. Józsefen kívül a Magyarok Nyilai tagjai közül?

- Csak őt ismertem meg, illetve Budaházy Györgyöt úgy, hogy egyszer el kellett vinnem S.-t Budaházyhoz, és meg kellett várnom, amíg tárgyalnak. De S. elmondása alapján Budaházy már tudott rólam, tudta, hogy van egy új tag. De erről a részről egyelőre elég is ennyi.

Mi volt a terv az ön „vizsgamunkájával" kapcsolatban?

- Ecsődi László házát kellett volna felrobbantani.

Felrobbantani vagy Molotov-koktélt dobni?

- Ahogy sikerül. De már nem Molotov-koktélról volt szó, hanem igazi robbanóanyagról, és kézigránát is felmerült. Azt mondták, lesz, ami lesz, és ha meghal valaki, az sem probléma. Rajta van a felvételen, hogy Budaházyt sem zavarja már, ha valakinek valami baja lesz. Ezen a ponton döntöttem úgy, hogy jelentkezem a rendőrségen, hiszen érthető módon nem akartam megvárni az akció napját, és máshogy nem tudtam volna kihátrálni. És azért adom a nevemet és az arcomat, hogy az emberek elhiggyék, hogy ez egy valós történet, nem egy bárhonnan összerakott videó.

Hogyan zajlott a feljelentés?

- Először a rendőrségen jelentkeztem, ahol azt mondák, komolynak tűnik az ügy, ezért átirányítottak a Nemzeti Nyomozó Irodához. Ott furcsán néztek rám, de miután meghallgatták a felvételt, eléggé ledermedtek. Utána azonnal vallomást tettem, azt is elmondtam, hogy csütörtökön lenne az újabb akció. Megköszönték, azt mondták, tegyem a dolgomat, ők intézik a többit. Csütörtökön elfogták S. Józsefet, aztán a többieket, köztük Budaházyt is.

Mikor jutott el önhöz az első arra vonatkozó információ, hogy kitudódott: köze lehet S. József, majd a többiek lebukásához?

- Most februárban, amikor megkeresett a HírTV. Gondolom, a letartóztatottak is ötleteltek, hogy min buktak meg, és valahogy eljutottak hozzám.

Tavaly április óta kereste önt a rendőrség?

- Nem. Szerintem rám már nem volt szükség. Én úgy gondolom, hogy a rendőrök már előzőleg is tudhattak sok mindent, csak nem állt össze a kép, amíg nem kapták meg tőlem a felvételeket.

A beszélgetések során a Jobbik felmerült valamilyen módon?

- A Jobbik csak Rihó Krisztián kapcsán merült fel. De az sem véletlen, hogy Morvai Krisztina ott van velük.

Morvai Krisztina harcosan védi a szerinte ártatlanul bebörtönzött hazafiakat, a Jobbik képviselőjelöltje, Gaudi-Nagy Tamás pedig Budaházy György védőügyvédje. Ön tudott erről?

- Állítólag nekik ki volt adva, hogy ha valaki az utcai harcok során úgy keresi őket, hogy a „Corvin Közi Ifjak", akkor tudják, hogy Budaházy embereiről van szó, őket kell védeni.

Olvasson tovább: