Kereső toggle

Viktoriánus világkép - Már a kormánylistán agyalnak a Fideszben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem szokványos hatalomváltásra készülnek a Fideszben. Az MSZP a várakozásoknál is rosszabbul áll, a jelenlegi állapotában nem jelent ellensúlyt, miközben Orbán Viktornak nem kell gesztusokat tennie a jobboldalon senkinek, egy erőcsoporttal sem kell kiegyeznie. Információink szerint a nyár azzal telt, hogy elkezdődtek a helyezkedések a Fideszben, de az új kormánynévsor csak egy helyütt található: a pártelnök fejében.

Orbán Viktor 2006-ban a választási vereséget követően közel került ahhoz, hogy a Fideszben háttérbe szorítsák, hiszen a korábbi időszakhoz képest számos belső és külső kritika jelent meg vele kapcsolatban, sőt úgy tűnt, hogy befolyásos jobboldali üzletemberek egy vele szembeni alternatíva felépítésébe kezdtek. A pártelnök jobboldali médiakapcsolatainak köszönhetően azonban sikeresen vészelte át ezt az időszakot. A konzervatív közegnek szóló meghatározó orgánumok, leginkább a Magyar Nemzet és a Hír Tv ugyanis nem álltak el Orbán mellől, így a szervezkedőknek esélyük sem volt megszólítani a jobboldali tábort és a lehetséges új vezetőt „felépíteni". Ráadásul még mielőtt a kritikusok megerősödtek volna, a pártelnökhöz hű értelmiségiek olykor álnéven írt publicisztikákkal „leleplezték" a kialakulás állapotában lévő Orbán-ellenes mozgalmat.

Erősebb, mint valaha

Ma azonban a népszerűségi adatoknak köszönhetően Orbán Viktor már megkérdőjelezhetetlen vezetője a jobboldalnak. Ha kormányra kerül, amiben szinte mindenki biztos, akkor a fideszes politikusok álláspontja szerint a pártban gyakorlatilag senkivel sem kell kiegyeznie. Ennek megértéséhez érdemes figyelembe venni azt, hogy a Fidesz belső szerkezete gyökeresen eltér a 2002-től kormányzó MSZP felépítésétől. Míg például Gyurcsány Ferencnek még ereje teljében is figyelembe kellett vennie a bonyolult összetételű szocialista párt belső viszonyait, és a különféle lobbikkal, valamint pártbéli erős emberekkel alkukat kellett kötnie, addig Orbán a Fidesz alapítójaként ezt a játszmát kihagyhatja.

A Fidesz belső szerkezetét ugyanis az elmúlt évtizedekben ő alakíthatta ki, jelenleg komolynak tekinthető belső ellensúly nincs is vele szemben.

Bár több forrásunk is állította, hogy mindez nem jelenti azt, hogy pár év múlva ne jöhetne létre ilyen erőcsoport, de napjainkban a győ-zelem ígérete, a kormányra kerülés lehetősége, a hatalom „újraosztása" miatt a kritikus véleményeket mindenki a spájzban hagyja. Jelenleg mindenki jóban akar lenni Orbán Viktorral, és a gazdasági és közigazgatási elitből is ipari méretekben kezdtek áramlani az információk és a „bejelentkezések" a Fidesz felé.

Háttérbe szorulhatnak a sztárok

Fideszes forrásaink szerint ennek ellenére minden eddiginél zártabb az a kör, akik az érdemi információk birtokában vannak, aminek az az oka, hogy Orbán Viktor - legalábbis ezt állítják sokan - bizalmatlanabb lett az elmúlt évek alatt. Mély nyomot hagyott benne, hogy 2006-ban mennyien kezdtek el a háttérben szervezkedni ellene, vagy fogalmaztak meg éles kritikát a háta mögött. A kulcspozíciókban így azok maradtak, illetve kerültek, akik a 2006-os választást követő bizonytalanságban is kitartottak mellette, illetve látványosan mellé álltak. Például Szíjjártó Péter szóvivő többek között ennek köszönheti, hogy fiatal kora ellenére befolyásos tényező a párton belül, miként Kubatov Gábor mozgósításért felelős igazgató is. Hasonlóan kulcsember maradt Simicska Lajos üzletember, illetve Habony Árpád márkamenedzser és kommunikációs szakember is. ő egyébként nem mellesleg a magyar korona úgynevezett koronaőre, illetve részt vett a Fidesz 2006-os kampányában. Wermer Andrásnak, a „polgár" szó köré épített 1998-as politikai arculat kitalálójának a háttérbe szorulása óta őt tekintik a Fidesz kommunikációs gurujának. A kör azért is tekinthető egyre szűkebbnek, mert több korábbi meghatározó figura, így Áder János vagy Deutsch Tamás Brüsszelbe távoztak.

Bár az elmúlt napokban több lehetséges kormánynévsor is megjelent a napisajtóban, mégis a leginkább az tűnik biztosnak, hogy minden bizonytalan. Bár többen tudni vélik, hogy az oktatási miniszteri szék várományosa Pokorni Zoltán, a XII. kerület vezetője, míg a honvédelmié Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere, ezt több forrásunk is cáfolta, mondván: mindketten polgármesterek, kizártnak látszik, hogy feladják ezt a bázisukat. Ilyen okból nehezen elképzelhető, hogy kormányzati pozícióba kerüljön Rogán Antal, az V. kerület polgármestere, illetve Kósa Lajos, Debrecen első embere. Bár leginkább a baloldali sajtó szereti az előbb említett, ma a Fidesz sztárjainak számító politikusokat Orbán lehetséges kihívóinak nevezni, de az is előfordulhat, hogy egy földcsuszamlásszerű jobboldali győzelem esetén a szerepük és befolyásuk csökken a Fideszben. Egyrészt a politikacsinálás központja a

kormány lesz, másrészt várhatóan a helyi politikában is több fideszes polgármester lesz, mint bármikor korábban, azaz: egyek lesznek a sok közül, miközben a Fidesz kormányra kerülésével „elveszítik" az érdekesnek számító ellenzéki pozíciójukat.

Politikai vagy szakértői kabinet

„Fogadjunk, hogy Viktor szakértői kormányt állít össze!" - válaszolta érdeklődésünkre egy fideszes politikus, aki emlékeztetett arra, hogy 1998-ban is alig volt fideszes politikus a kormányban, inkább szak-értőket igazolt a miniszterelnök. „Martonyi, Chikán, Járai..."- sorolta is az összeállítást. Mint mondta: „Most nem kell alkut kötni sem a kisgazdákkal, sem az MDF-fel, azt tesz Viktor, amit akar." Az említett forrásunk szerint Orbán Viktor, ha nagy arányban nyer majd, akkor integráló államférfiként próbálja magát pozicionálni. Igyekezni fog a gazdasági elitből nemzetközi reputációval rendelkező pénzügyminisztert „igazolni", olyan típusú közgazdászt, mint például Szapáry György, az MNB volt alelnöke, vagy Heim Péter befektetési bankár.

Olyan verzió is közszájon forog a Fideszben, hogy a kormányzása első éveiben majdnem teljesen szakértőkre bízná a tárcák irányítását, legalábbis addig, míg a gazdasági recesszió véget nem ér. Majd ezt követően a „rendteremtésben" (mert előfordulhat, hogy további megszorításokra is szükség lehet) elkopott szakértői minisztereket váltanák a fideszes politikusok.

Ennek ellenére több forrásunk is azt állította, hogy Matolcsy Györgynek, a Széchenyi Terv kitalálójának a gazdasági minisztersége tűnik az egyik legbiztosabb pontnak. Ez esetben viszont kérdéses, hogy Varga Mihály, a Fidesz alelnöke lesz-e a pénzügyminiszter (vannak, akik ebben biztosak). Matolcsy és Varga között 2001 tájékán politikai nézeteltérés alakult ki: Varga csapata adócsökkentésért lobbizott, míg Matolcsy gazdaságélénkítő programért, Orbán akkor az utóbbi mellett döntött. A Fidesz kommunikációjának ma is az egyik alappillére a Széchenyi Terv vállalkozásélénkítő osztogatásaira és a kedvezményes lakáshitelezésre való hivatkozás.

Egy, az előbbiektől teljesen más körhöz tartozó forrásunk szerint egyedül Pintér Sándor belügyminisztersége a biztos pont a leendő Orbán-kormányban. A vaskezű vezetőnek tartott egykori rendőrfőnöktől többek között azt várják, hogy a közbiztonság területén látványos sikereket érjen el, illetve a félfasiszta mozgalmakkal könyörtelenül számoljon le. Ráadásul ez utóbbi egy jobbközép kormánynak jól is állna.

Verziók és tétek

Az egészségügyi posztra két nevet emlegetnek, a fővárosi Pesti Imre és a soproni Molnár Ágnes nevét. Bár beszéltünk olyanokkal is, akik Mikola István egykori egészségügyi minisztert, az Orbán által 2006-ban váratlanul miniszterelnök-helyettesnek jelölt szakpolitikust sem írnák le. Pedig Mikola számos kritikust gyűjtött a Fideszben, különösen akkor, mikor kiderült, hogy valamilyen szálon kapcsolatban állt a Fidesz által támadott, kórházakat privatizáló Hospinvesttel. Másrészt a 2006-os vereségért őt is többen okolják, sokak szerint nyilatkozatai („szingli hordák") ártottak a párt kampányának. Ellenben mivel Orbán fedezte fel, ezért a pártelnök megengedheti magának, hogy a belső kritikák ellenére újra felemelje Mikolát.

Az egykori Orbán-kormányból ugyancsak előkerülhet külügyminiszterként Martonyi János. Bár a párton belül elméletileg ez a poszt Németh Zsoltnak, a párt rangidős külpolitikusának járna, de a leendő kormány előtt álló kihívások, például a szlovák-magyar és a román- magyar kapcsolatok rendezése, a közelgő EU-elnökség miatt vannak, akik úgy gondolják, hogy nemzetközi tekintélyű külügyérre lenne szükség. A nemzetbiztonsági területért újra Kövér László vagy Demeter Ervin felelhet. Kövér László egyébként minap kijelentette, nem jelentkezik miniszternek, de mint mondta, van olyan tárca, amelyet elvállalna. „Ezek közé tartozik az is, amit már egyszer kipróbáltam" - jelentette ki.

A Magyar Nemzet szerint „gyakorlatilag bármilyen posztot megkaphat, az azonban nem tűnik valószínűnek, sőt meglepő lenne", ha a választmány elnöke újra az 1998-2000 között betöltött pozíciót, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányítását vállalná el.

A legnagyobb bizonytalanság a KDNP részvételét veszi körül a leendő új kormányban. Vannak, akik nagy tétekben fogadnának abban, hogy a KDNP-s Nagy Andor a környezetvédelmi, míg Simicskó István a honvédelmi poszt várományosa. Ugyanakkor mivel egyiküket sem tartják a KDNP-vezérkar tagjának, és egyik előbb említett terület sem számít kereszténydemokrata témának, nem kizárt, hogy a párt más területekért (kultúra, szociális ügyek, egyházpolitika és oktatás) lesz majd felelős.

Kreatív káosz

„Orbán egymással versenyeztet műhelyeket és politikus köröket, de az utolsó pillanatig nem teríti ki a kártyáit. Kicsit kaotikusnak tűnik belülről a rendszer, a viszonyítási pontot most az ő személye jelenti. Ráadásul 2010-ben nem szokványos kormányváltás lesz, hiszen ma úgy néz ki, hogy az MSZP összeomlása miatt nem lesz erős ellenzéke a Fidesznek" - magyarázta a Fidesz belső köreit közelről ismerő informátorunk, aki szerint ennek ellenére léteznek törésvonalak a párton és a holdudvaron belül, amelyek váratlan események, illetve kormányzati problémák esetén mélyülhetnek. Jelenleg a várható győzelem miatt a problémák felvetése helyett (például, hogy az MSZP rossz politikája következtében, és nem a Fidesz kiváló programja miatt állnak így) arra hajtanak sokan, hogy a lehető legjobb helyzetbe kerüljenek.

Káderképzésen oktatják a fidesz-világot

Polgári értékrendet tanít Orbán Viktor a Lakiteleki Népfőiskolán – itt képzik egy Fidesz-kormány lehetséges közigazgatási-államigazgatási szakembereit, akikről személyi lapot vezetnek a Fidesznél. Orbán Viktor már 2007 őszén felkérte Szabó Erika kiskunhalasi parlamenti képviselőt, hogy vezesse az elnöki stábhoz tartozó úgynevezett Képzési Igazgatóságot, amely felkészíti a fideszes politikusokat államigazgatási, regionális és helyi igazgatási feladatokra. Közülük kerülhetnek ki a Fidesz kormányzása esetén az állami cégek vezetői, felügyelőbizottsági tagjai.
A Népszabadság információi szerint a Fidesz a választások után csaknem 1500 államigazgatási-közigazgatási poszton tervez személycserét – a főosztályvezetői szintig változtatnának. A képzéseket, tréningeket a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezi a Lakiteleki Népfőiskolán. Orbán Viktor pártelnök is tart előadásokat, mégpedig az általános képzés keretében, ez a polgári identitásról, értékrendről s a „Fidesz-világ” elhelyezéséről szól Magyarország politikai térképén. A Fidesz-vezérkarból Kósa Lajos, Navracsics Tibor és Varga Mihály is szokott ilyen képzést tartani.

Orbán kockás kötényben: „felkészültem”

Orbán Viktor szerint az ősszel a legizgalmasabb az lesz, hogy sikerül-e felkészülnie a Fidesznek a rá váró feladatokra, és az emberek támogatnak-e egy mély és erős változást a következő év elejétől. Erről a saját honlapjára feltett, Nyárutó az Orbán családnál című videón beszél.
Orbán Viktor saját kertjében, hússütés közben úgy fogalmazott: „Én úgy látom, hogy az ország a legfontosabb döntését mintha már meghozta volna, bármerre járok, bárkivel beszélek, bármilyen szakmai megbeszélésen veszek részt (...), mindenki azt mondja, hogy ebből elég volt. Azt már eldöntötték az emberek, hogy ezt nem szabad folytatni, sőt úgy látom, hogy az a gondolat is erős, hogy minél hamarabb történik meg a váltás, annál jobban jár az ország, tehát az emberek sürgetik a változást.”
Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy „én felkészültem (...), ha az emberek is úgy akarják, az életemből szívesen áldozok arra néhány évet, hogy helyreüssük azt, amit a szocialisták tönkretettek”.

Olvasson tovább: