hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Családias fenyegetések napja

2009. 08. 28.
Józsi eladó egy budapesti üzletben. Szombat délután épp dolgoznia kellett volna, ezért elcserélte a műszakját, hogy délután háromkor felavathassák gárdistának. A szervezők azonban a rendőrökével együtt az ő számításait is keresztülhúzták: az avatást lekéste, viszont a Lendvai Ildikó botox-kezeléséről gyártott viccen még röhöghetett.

Józsinak délig mégis dolgoznia kellett, de úgy kalkulált, hogy a délután háromra meghirdetett avatásra kiér Szentendrére. A budapesti Hősök teréről kiszorult Új Magyar Gárda a szentendrei skanzen mellett, egy magánterületen készült gárdistákat avatni a Jobbik családi napján. Józsi még javában a vevőkkel foglalkozott, amikor leendő felettesei úgy döntöttek: átverik a törvényellenes rendezvényt feloszlatni vágyó rend­őröket, és öt órával hamarabb tartják meg a ceremóniát. Az első ütemben a betervezett ezer­ötszáz gárdistának csupán egynegyede érkezett meg fél kilencre, így velük gyorsan elmondatták az esküt, majd másfél órával később újabb százak esküdhettek arra, hogy „a földön egyetlen nemzet él, és ez a magyar, amelyik amikor kellett, elkészítette az eljövendő isteni király koronáját", a Szent Koronát. Józsi a „visszatérő istenkirály számára készített koronára" nem tudott esküt tenni. Dolgozott. Utólag tudta csak meg, hogy a kétfordulós eskübe a rendőrök igazoltatással avatkoztak be, és százhetvenhat harcostársa ellen eljárást indítottak, Vona Gábor pedig meghívót kapott hétfő délelőttre a rendőrség Teve utcai székházába.

Azért a később jövők sem maradtak le mindenről. „Félórás séta innen, de majd látják, mert minden rendőr oda tart" - magyarázta egy női gárdista, merre kell gyalogolni az avatás eredeti időpontjára érkező újságíróknak, akik hiába várták a szervezők által beígért Jobbik-buszt. Mint utóbb kiderült, a buszok azért nem lehettek ott, mert az avatás tisztásán félkör alakba parkolva állták el a rendőrök és autóik útját.

Három körül kezdődött - egy felszólaló szavával élve - az agymosás. „Erre a ventillátorra van pénz, a cigány bankrablók után elküldeni egy Skoda Octaviát, arra meg nincs?" - tette fel nem csekély indulattal a kérdést egy nappal a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat gyanúsítottjainak elfogása után Murányi Levente. Az agydömping első felszólalója, a feloszlatott Magyar Gárda alapítója a tér fölött köröző rendőrségi helikopterre utalt. Leszögezte: a Jobbik és a Magyar Gárda egy sínen halad, közös a céljuk, csak más eszközökkel harcolnak. „A Jobbik lesz az, aki megvédi a Gárdát az Ország­gyűlésben. El tudjátok azt képzelni, milyen lesz, amikor nyolcvan gárdaruhás képviselő fog a parlamentbe bejárni?" - tette fel a kérdést az ezer­fős közönség tapsviharában. A felszólalók által többször „droidoknak", „sünnek" nevezett rendőrök mozdulatlanul szemlélték a betiltott rendezvényt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!