Kereső toggle

Becsületbeli ügy

Az MDF a demokratikus fék szerepére készül

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A két kormánypártnak, az MSZP-nek és az SZDSZ-nek a szélsőségek reklámozásán túl nincs mondanivalója a választók számára - állította a Heteknek Dávid Ibolya. Az MDF elnöke nem kívánt azzal foglalkozni, hogy mi történik a pártjával, ha nem jutnak be az Európai Parlamentbe. Mint mondta: egyetlen forgatókönyvvel számol, miszerint képviselőket delegálnak Brüsszelbe.

Mi a tétje ön szerint az EP-választásoknak az ország szempontjából?

- Nagyon komoly tétje van a választásnak, ám az nem a hatalomváltásról szól, hanem arról, hogy ki lesz az a huszonkét ember, a „Nemzeti 22", aki hazánkat képviselheti Európában. A tét az, hogy olyan huszonkét embert küldünk-e Brüsszelbe, akik vissza tudják szerezni az ország hitelét, jó hírnevét, és hatékonyan tudják képviselni a haza érdekeit.

A tét az, hogy megerősödik-e a józan, észérveken alapuló politika, vagy még nagyobb teret nyer az országot mai helyzetébe juttató demagóg, ígérgető politikai kultúra. Kampányunk a szakértelmen alapuló őszinte és felelős beszédre épül, mert erre hatalmas szüksége van Magyarországnak és Európának is.

És még valamire nagy szükségünk van: a pozitív hozzáállásra, az optimizmusra. A plakátjainktól kezdve Bokros Lajos és Habsburg György kampányfilmjéig bezárólag mi kizárólag az építő, pozitív üzenetekre koncentrálunk. Nem valaki vagy valami ellen kérünk bizalmat a választóktól, hanem a programunk és szakértőjelöltjeink mellett.

És személyesen önnek mit jelent ez a voksolás a politikai jövője szempontjából? Ha kudarcot vall az MDF június hetedikén, akkor irányt kénytelen változtatni, és valamilyen módon beolvadhat a Fideszbe?

- Komoly árat fizettünk azért, amiért vállaltuk, hogy legyen vége a hisztérikus, mellébeszélő, az embereket félrevezető politikának, és kiálltunk egy realitásokra épülő válságkezelő program mellett. Én mégis azt mondom, megérte.

A frakciónál fontosabb az értékek következetes képviselete.

Egyetlen forgatókönyvvel számolok: képviselőket delegálunk Brüsszelbe, mert az MDF megerősödve, sikerrel zárja a június hetedikei választást, ahogyan minden előzetes riogatás ellenére sikerrel zártuk a 2004-es EP-választást, és sikerrel zártuk a 2006-os országgyűlési választásokat is.

Miért nem akartak a Fidesszel összefogni, hiszen kormányoztak együtt is 1998 és 2002 között?

- Mert konzervatívok vagyunk, és komolyan vesszük az európai hagyományokra épülő értékrendünket, az ország valós érdekét és a választóinkat. Az MDF egy saját értékrenddel bíró, önálló konzervatív párt. Nem hiszünk az „egy a tábor, egy a zászló" elvben. Az érzelmek, indulatok által dominált politika helyett a programokon alapuló, értékelvű párbeszédben hiszünk. Összefogást, szövetségkötést csakis program- és értékazonosság mentén tudok elképzelni. Mindezek nélkül a siker önámítás, csak egy képzelt légvár, valódi tartópillérek és valódi jövő nélkül.

Hallani olyan véleményeket, hogy mintha eltűnt volna a meglepetés ereje Bokros Lajossal kapcsolatban. Mit tapasztalnak a kampányrendezvényeken?

- A meglepetés erejénél nagyobb erő az a hitelesség, az az elismertség, amely Bokros Lajost itthon és az országhatárokon túl is körülveszi. Bokros Lajos és Habsburg György a kampány kezdete óta igen aktívan járja az országot. A visszajelzések pedig pozitívak. ők ketten összesen tizenegy idegen nyelven beszélnek, ám a legfontosabb mégis az, hogy értik a valódi problémákat, tudják, hogy mi áll ma az ország és Európa fellendülésének érdekében.

A magyar társadalomnak pontosan arra az őszinte és egyenes beszédre van szüksége, amelyet Bokros Lajos képvisel, hiszen nagyrészt a mellébeszélés és a porhintés vezetett oda, ahol ma tart az ország.

Az MSZP-SZDSZ-es baloldali populizmus a 2006-os választással kidurrant. A mellébeszélés lelepleződött. Most a jobboldali fideszes demagógia jut a következő választáson hasonló sorsra. Az első árát vastagon fizetjük mindannyian, a második lelepleződés számlája még csökkenthető: ha az MDF megerősödve kerül ki a kampányból, jó esélye van annak, hogy józanítsa a jobboldalt, annak demokratikus fékje legyen. Az MDF az elmúlt időszakban egyedül maradt a parlamentben azzal az elvárásával, hogy a közéletben nincs alternatívája az igazmondásnak.

Elemzők szerint a volt pénzügyminiszter megítélése távolról sem olyan negatív, mint ahogyan azt a közhiedelem tartja. Ugyanakkor Brüsszelből miként tudna segíteni a magyarországi helyzet megoldásában?

- Ez így van, Bokros Lajos szakértelme vitán felül áll. Az általa végrehajtott 1995-96-os stabilizációs lépések szükségességét és eredményét ma már elismeri. Egyenes, őszinte és közérthető stílusának is köszönheti, hogy a politikusok népszerűségi listáján is nagy lépésekkel halad felfelé. Szakértelmét és elismertségét pedig Brüsszelben is kamatoztatni tudja, méghozzá Magyarország érdekében, hiszen nemcsak hazánk, hanem Európa is válsággal küzd. A sikeres Európában rejlik a sikeres Magyarország jövője. Bokros Lajos sokat tud tenni az ország jó hírnevének, hitelének, nemzetközi megbecsülésének visszaszerzése érdekében is, ami mindannyiunk érdeke, elég csak a megcsappant bizalom híján ingadozó forintárfolyamra gondolnunk.

Mit gondol, minek köszönhető a szélsőjobb előretörése? Illetve hogyan lehet megállítani ezt az aggasztó trendet?

- Ma a radikális erők tudatos felépítése folyik. Elég csak az elmúlt hónapokban folyó kampányra, az utcákat elborító indulatszító plakátokra tekinteni, s láthatjuk: a két kormánypártnak a szélsőségek reklámozásán túl nincs mondanivalója a választók számára. A száznapos program megszavazásával, valamint a közös hét évükkel nem tudnak vagy nem akarnak elszámolni, mert kínos. Karakteres mondanivalójuk és jelöltjük nincs az európai parlamenti kampányban, hát jön a pótcselekvés. Rosszindulatú és cinikus a szándékuk: legyen az EP-választáson erős a szélsőjobb, hogy utána az országgyűlési kampányban lehessen velük riogatni. E taktikáért az ország drága árat fizet. Az SZDSZ komoly bűne, hogy plakátjaikon a Jobbik mint lehetséges harmadik erő köszön vissza. Ezzel komolyan is vették mint pártot, megszavazhatóvá tették a választók szemében.

Mi velük szemben úgy gondoljuk, hogy komolyan vehető jelöltekkel, komolyan vehető programmal és megoldási javaslatokkal lehet a gyűlöletkeltő eszmék ellen valóban fellépni. Nem elég valamire nemet mondani. Alternatívát is fel kell tudni mutatni. Az MDF pedig alternatívát kínál: egy józan, észérveken alapuló, konzervatív, optimista politikát.

Olvasson tovább: