Kereső toggle

Iskolai perverziók

Erőszakoló kisdiákok, pornózó tanárnő

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy kilencéves kislány megerőszakolását imitálták osztálytársai Szegeden; kisfiúk társuk szexuális alázását vették mobilra Szigetvár közelében. Egy gimnáziumi tanárnő perverz fotói a világhálóra kerültek Marcaliban; és három mohácsi kislány ellen – a gyanú szerint – jó hírnévnek örvendő rajztanáruk követett el erőszakot. Megdöbbentő botrányok.

A marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium angoltanárnőjét, M. Esztert az utóbbi három évben minden alkalommal az év tanárának választották. Annál nagyobb volt a meglepetés, amikor diákjai az interneten rátaláltak a szexuális szolgáltatásait felajánló hölgy, valamint férje félreérthetetlen pózokat mutató pornófotóira. „Durva képek voltak. Vetkőzött az emberek előtt, nem hittem el először, de aztán én is megnéztem” – nyilatkozott az egyik diák. A botrány kirobbant, a hölgy mentegetőzött, majd közös megegyezéssel távozott az iskolából. Az ügy a médiának jött a legjobban: a legtöbb esetben úgy tálalták a hírt – a kitakart fotókkal –, hogy legyen min csámcsogni.
Egyes internetes oldalakon azok váltak hangosabbá, akik a diákokat marasztalták el a tanárnő személyiségi jogainak megsértése miatt. A kapos.hu internetes portál a következő módon kommentálta az ügyet:  „Médiaszociológusok szerint a világhálót a legalantasabb módszerrel használják ki azok, akik ilyen módon tesznek tönkre embereket. Egyébként, ha kiderülne, hogy ki tette fel a képeket, súlyos büntetésre számíthatna a személyiségi és más jogok megsértése miatt.” A webes fórumok vélemény-nyilvánításaiban is azok a hozzászólók bizonyultak aktívabbnak, akik szerint a tanárnő csak a magánéletét alakította „ízlése” szerint, és most a bigottság áldozatává vált.  „A képmutató erkölcsi bigottság helyett jó lenne, ha valóban szakmai szempontok szerint ítélnék meg az embereket” – fogalmazott egy Ákos nevű hozzászóló az egyik fórumon, míg „Virág elvtárs” szerint „a hibát az iskola követte el, hogy nem a személyi adatokkal visszaélő diákot vágta ki, hanem a tanárnőt”. 
Az általunk megkeresett pedagógusok egyáltalán nem osztják a fenti nézeteket. „Az ilyen kolléga erkölcsi értelemben agressziót követ el a diákok ellen, és büntetést érdemelne. Amikor ugyanis a diákok elé áll, akkor nemcsak a szakmai ismereteit osztja meg, hanem saját nézeteit, életfelfogását is. Mindez rejtett módon hat a tanulókra, mivel egy megbecsült tanár egyfajta értékrendet is képvisel, és  követendő mintát is jelent a tanítványai számára” – vélekedett lapunknak egy középiskolai nyelvtanár.

Hasonló véleményen van az Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetségének elnöke, Holtságné Csipán Ágnes: „Egy pedagógus nem tud kilépni a szerepéből. Aki vállalta a tanári hivatást, az nevelést is vállalt az oktatás mellett, és minta a diákok előtt. Szerintem ez az eset is arra mutat rá, hogy a pedagógus pályára jelentkezőket alkalmassági vizsgának kellene alávetnünk” – fogalmazott az elnök asszony.
Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa hasznosnak tartja a vitát, azonban ő erkölcsi kérdésekben nem nyilatkozik, hiszen – mint mondta – nem erkölcsi, hanem jogi alapról közelíti meg a kérdést. A szegedi ügy kivételével – amikor egy kilencéves kislány megerőszakolását imitálta négy osztálytársa – egyik említett esetben sem folytatott vizsgálatot. „Ha valaki úgy látja, hogy a többi ügy iskolai jogokat sért, és kéri a vizsgálatot, akkor azt meg fogom tenni, és jogi alapon fogalmazom meg a hivatalos állásfoglalást” – mondta.
A szegedi ügyben már lezajlott a rendőrségi eljárás, ahol megállapították, hogy a nemi erőszak bűncselekménye jogi értelemben megvalósult. Mivel a gyerekek nem büntethetőek, az ügy a  gyámhatóság hatáskörébe került. A vizsgálat alapján pedig kijelenthető – fogalmazott a biztos –, hogy az elkövetők is áldozatoknak tekinthetőek, mert tettüket feltehetőleg valamilyen felnőtt minta alapján követték el, így a felelősöket is elsősorban a felnőttek között kell keresni.
A fenti esetekkel kapcsolatban megtudtuk, hogy az Oktatási Jogok Hivatala egy olyan felmérésen dolgozik, amely országos szinten feltérképezi az iskolai erőszak jelenlétét és az ezzel kapcsolatos álláspontokat. Egyben intézményi szinten sürgeti a különböző szervezetek – mint például a rendőrség, a családsegítők, az egyházak – összefogását  az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében.

Terjed a fertő

A mohácsi bíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt a 45 éves rajztanárt, akit minimum három fiatal lány ellen elkövetett szemérem elleni erőszak vétségével gyanúsítanak. A férfit egy hatéves kislány édesanyja jelentette fel. A  gyanúsított ismert grafikusművész, és húsz éve tanított egy általános iskolában. A környéken élők egy része úgy véli, hogy csupán rágalomhadjárat indult a tanár ellen, a rendőrségi nyomozás pedig még folyamatban van.
Egy Szigetvár közeli település, Almamellék kollégiumi zuhanyzójában egy óvodás korú fiút vetkőztettek meztelenre 10-13 éves társai, és szexuálisan megalázták. Egyik társuk mobiltelefonnal készített felvételt az esetről, amelyet az iskola számítógépére is feltettek. A rendőrség tiltott pornográf  felvétellel való visszaélés miatt indított nyomozást.

Olvasson tovább: