hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új üzenetet küld?
Tart még az sms-kampány

2005. 08. 02.
Ahhoz képest, hogy a kormány "az egész világot foglalkoztató társadalmi kérdések megválaszolására" indított sms-kampányt, egyértelm? kudarc, hogy az első kérdésre – megválaszthassa-e harmadik gyermeke nemét a szülő? – mindössze 2400 válasz érkezett. (A válaszadók 81 százaléka igennel felelt.) Ha igaz az ellenzék felvetése – amit a kormány nem cáfolt –, miszerint a hat kérdésből álló kampány 50 millió forintba kerül, úgy alig több mint 8 millió forintért derült ki, hogyan vélekedik a kérdésről a lakosság 0,02 százaléka. Ennek ellenére a kormány nem adja fel: második kérdése úgy szól, lehessen-e autóvezetés előtt egy pohár sört vagy bort inni.

A kormány július közepe óta folytatja hathetes sms-kampányát, melyben – mint a Miniszterelnöki Hivatal honlapján olvasható – az egész világ társadalmát foglalkoztató kérdések megválaszolására kéri a lakosságot. A kezdeményezés célja, hogy az emberek lehetőséget kapjanak arra, hogy a jövőre vonatkozó, nem politikai kérdésekről elmondják a véleményüket, ezzel elindítva egy esetleges szakmai vitafórumot.  

Az autóvezetők alkoholfogyasztásáról szóló második sms-kérdés arra irányul, hogy lehessen-e autóvezetés előtt meginni egy pohár sört vagy bort. 

Magyarországon a hatályos jogszabályok szerint 0,0 ezrelék alkoholtartalom az előírt érték a közúti forgalomban résztvevő vezetők számára, de a gyakorlatban 0,2 ezrelék felett büntethető az ittas vezetés – közölte Hegedűs András, a Belügyminisztérium főosztályvezetője.  

A szakember elmondta, több uniós országban 0,5 ezrelék a megengedett érték, de van olyan állam is – például Svédország –, ahol nemrég 0,2-re szigorították a megengedett alkoholszintet. Arra is van példa, hogy a megengedett mérték? alkoholfogyasztást életkorhoz kötik, de a zéró tolerancia elve is több országban érvényben van.  

Hegedűs András elmondta, az Országos Rendőr-főkapitányság által a témában nemrégiben elkészített tanulmány nem javasolja az enyhítést, de ettől függetlenül, ha a szavazásban nagy többségben lesznek az igenek, akkor megvizsgálják a kérdést. 

Az ORFK tájékoztatása szerint 2003-ban az összes közúti baleset 12,3 százalékát okozta ittas vezető. 2004-ben ez az arány 12,6 százalékra emelkedett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!