Kereső toggle

Feszült Fidesz–MDF kapcsolat

Ridegen őszinte

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A köztársaságielnök-választás során alkalmazott "vakond hadművelet" úgy tűnik, végleg elmérgesítette a Fidesz és az MDF viszonyát. A kisebbik ellenzéki pártban nem látnak esélyt arra, hogy választási együttműködést hozzanak tető alá a Fidesszel, amely egyébként inkább a MDF-ből kivált Nemzeti Fórummal tette meg ezt.Balogh László képviselő. Szükség lesz rájuk, mint egy falat kenyérre Fotó: Vörös Szilárd

Bár Sólyom Lászlót elsőként az MDF jelölte a köztársasági elnöki posztra, a párt nem osztozhatott maradéktalanul az alkotmányjogász sikerében. A választás első fordulójában Szili Katalinra leadott három jobboldali voks kapcsán rendre magyarázkodásra kényszerült a "nagy leleplezést" kommunikáló, a kisebbik ellenzéki pártot a szocialistákkal való együttműködéssel és korrupcióval vádoló Fidesszel szemben. Később ugyan kiderült, hogy az MDF-ből kivált nemzeti fórumos képviselők állnak a megtévesztést célzó "stratégiai vakondozás" hátterében, ők viszont tagadják, hogy mindhárom szavazat tőlük származna.

"Sikerként könyveljük el a választás végeredményét, de az első forduló szabotálásával, majd a jobboldali szavazatok ellenőrzésével a Fidesz egészen példa nélküli »élménnyel« gazdagította a magyar közéletet. Ez a »cél szentesíti az eszközt« megoldás akkor sem helyes, ha a cél nemes volt, és sikerült elérni" – mondta lapunknak Csapody Miklós MDF-es képviselő. Úgy látja, hogy pártja azok után is a gyanú árnyékában maradt, hogy "a Fidesz technikai vakondja", a független Horváth Balázs bejelentette: a három átszavazó közülük való volt. "Ez a szám aztán kettőre olvadt, nyilván mert szóltak neki – ha tovább szólnának, már le is olvadna nullára" – fogalmazott Csapody, aki szerint a Fidesz taktikája világos: előbb saját h?béreseit átszavaztatta a másik oldalra, majd ezzel megvádolta az MDF-et.

A két párt kapcsolatáról a képviselő azt mondta: "eléggé rideg, de legalább őszinte". "Mi világossá tettük, hogy csak olyan politikai erővel tudunk együttműködni, amelyik az MDF értékeit tiszteletben tartja, gyakorlati programjának megvalósulásában közreműködik. A Fideszt viszont nem az elvek, hanem a saját érdekei vezérlik" – mondta. 

Két nappal a köztársaságielnök-választást követően a Fidesz választási együttműködési megállapodást írt alá az MDF-ből kiszakadt Nemzeti Fórummal. "Itt nem közös programról, hanem listahelyekről volt szó: ezek az emberek ki lettek fizetve" – reagált a megállapodás aláírására a Heteknek Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. Szerinte a Fidesz célja, hogy az utolsó, a jobboldalon még létező pártot "eltakarítsa, mert mi nagyon az útjában vagyunk a Fidesznek".

A mérleg két nyelve

Debreczeni József politológus az SZDSZ és az MDF jövőjéről:

"Nemcsak az ideológiai ellentétek miatt nehéz elképzelni, hogy a Fidesz koalícióra lépjen vagy komolyan együttműködjön az SZDSZ-szel, hanem a két párt között lévő mély lelki-érzelmi szakadék miatt is" – nyilatkozta a Heteknek Debreczeni József politológus. Hozzátette: az a következő kérdés lehet, hogy a Fideszben vajon a szabaddemokraták iránti gyűlölet vagy a hatalomra való törekvés a nagyobb. A politológus szerint azonban ez pusztán elméleti kérdés, mivel amennyiben a Fidesz nem szerez egyedül többséget a parlamentben, az SZDSZ az MSZP mellé is odaállhatna, és a kettő közül feltehetően az utóbbi lehetőséget választaná. Debreczeni József szerint egy Fidesz–SZDSZ együttműködésnél nagyobb esélye van az MSZP–SZDSZ–MDF koalíciónak.

A kisebbik ellenzéki párt helyzetét illetően a politológus kifejtette: a Fidesz részéről egyetlen jobboldali párttal kapcsolatban sem volt annyira érzékelhető a "beolvasztás" szándéka, mint az MDF esetében. Szerinte a Fidesznek a köztársaságielnök-választás során alkalmazott stratégiája "súlyos lelki mélységeket" jelez, ám az MDF – véli Debreczeni – nem jött ki rosszul a történtekből, a választókban inkább a nagyobbik ellenzéki párt magatartása kelthet visszatetszést. "Az MDF egyetlen esélye az lehet, hogy a politikai közép felé mozdul el, és a két nagy párt melletti harmadik lehetőségként áll a választók elé, hasonlóan, mint ahogyan azt a Centrum Párt tette 2002-ben" – mondta a politológus, aki hozzátette: ez a stratégia akkor lehet igazán eredményes, ha a jobb és balliberális oldal között eldurvul a választási harc. Szerinte ebben az esetben az MDF be tud gyűjteni plusz 2-3 százaléknyi szavazatot, ami elegendő lehet a parlamenti küszöb eléréséhez. (S. I.)

Olvasson tovább: