hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Karácsony az ingyenkonyhán

2004. 01. 05.
Több mint egymillió ember él ma úgy hazánkban, hogy a rezsi kifizetése után mindössze 3500 forintja marad havonta. Két-háromszázezer család kizárólag szociális ellátásból tartja fönn magát, félmillió családnak van közüzemi vagy kamattartozása – áll a Szociális Szakmai Szövetség legújabb, országos felmérésében. Kétmillió ember helyzete a gazdasági növekedés ellenére sem javult – sok esetben romlott – az elmúlt években.



Akciós lencseleves. A sor nem az áruházat ostromolja Fotók: S. L. 

Blaha Lujza tér, ebédidő, karácsony és újév között. Négyszázan állnak sorba az ingyen lencselevesért. Az ünnepek miatt kis csomag is jár hozzá: gyümölcsrizs, zöldborsókonzerv, puding és egy üveg gyerekpezsgő (alkoholmentes).

"A Petőfi Csarnokhoz korán, tizenegy előtt mentem. Gyorsan megettem, amit adtak – nem emlékszem már, hogy micsodát –, aztán átmentem a Keletihez: ott nagyon finom lencsefőzeléket kaptam, pörkölttel. Onnan jöttem ide a Blahára sok társammal együtt" – mondja János, ötvenegy éves gáz- és központifűtésszerelő. Van lakása, gyerekei felnőttek, ő egyedül, alkalmi munkából él. Estefelé a teajáratokat látogatják, ez a napi program ünnepekkor – "tájékoztat". Közben arra leszek figyelmes, hogy egy idős hölgy gondosan m?anyag flakonba önti levesét, a flakon a retikülbe kerül, míg meglepetésemre egy idősebb, meglehetősen jól öltözött, ősz hajú úr inkább a konténerkukából öntögeti össze a maradékot, hogy aztán egy alkalmas helyen akkurátus mozdulatokkal megegye. Egy másik férfi egy sárga szemétgyűjtő tetején terít meg magának, illetve ráteszi a m?anyag poharát, tányérját. Lassan, megfontoltan kanalaz, időnként egy-egy falat kenyérrel kiegészítve, majd a maradék kenyeret – gondosan eltörölt m?anyag kanalával együtt – a belső zsebébe tűri. "Milyen volt a karácsonya?" – kérdezem az ebéd után, de most nincs ideje válaszolni: éhes maradt, és siet újra az ötvenméteres sor végére. Előtte egy jó erőben lévő férfi, erős dioptriás szemüveggel, aki egyáltalán nem hasonlít a hajléktalan többségre: van munkája (lakatos), lakása, de – mint mondja – a hatvanezer forintos fizetéséből nem tud megélni. Persze ebből lejön a gyerektartás, mert négy éve már elvált. Mellette "Tamás" áll, aki Heves megyéből érkezett: nem tudja fizetni háromszobás lakásának rezsijét, mert nincs munkája. "Hamarosan kikapcsolják a villanyt, a gázt, eladósodom és vége…" – magyarázza helyzetét. Itt most éjjel egy kapualjban alszik, nappal alkalmi munkákra vadászik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!