Kereső toggle

Karácsony az ingyenkonyhán

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több mint egymillió ember él ma úgy hazánkban, hogy a rezsi kifizetése után mindössze 3500 forintja marad havonta. Két-háromszázezer család kizárólag szociális ellátásból tartja fönn magát, félmillió családnak van közüzemi vagy kamattartozása – áll a Szociális Szakmai Szövetség legújabb, országos felmérésében. Kétmillió ember helyzete a gazdasági növekedés ellenére sem javult – sok esetben romlott – az elmúlt években.Akciós lencseleves. A sor nem az áruházat ostromolja Fotók: S. L. 

Blaha Lujza tér, ebédidő, karácsony és újév között. Négyszázan állnak sorba az ingyen lencselevesért. Az ünnepek miatt kis csomag is jár hozzá: gyümölcsrizs, zöldborsókonzerv, puding és egy üveg gyerekpezsgő (alkoholmentes).

"A Petőfi Csarnokhoz korán, tizenegy előtt mentem. Gyorsan megettem, amit adtak – nem emlékszem már, hogy micsodát –, aztán átmentem a Keletihez: ott nagyon finom lencsefőzeléket kaptam, pörkölttel. Onnan jöttem ide a Blahára sok társammal együtt" – mondja János, ötvenegy éves gáz- és központifűtésszerelő. Van lakása, gyerekei felnőttek, ő egyedül, alkalmi munkából él. Estefelé a teajáratokat látogatják, ez a napi program ünnepekkor – "tájékoztat". Közben arra leszek figyelmes, hogy egy idős hölgy gondosan m?anyag flakonba önti levesét, a flakon a retikülbe kerül, míg meglepetésemre egy idősebb, meglehetősen jól öltözött, ősz hajú úr inkább a konténerkukából öntögeti össze a maradékot, hogy aztán egy alkalmas helyen akkurátus mozdulatokkal megegye. Egy másik férfi egy sárga szemétgyűjtő tetején terít meg magának, illetve ráteszi a m?anyag poharát, tányérját. Lassan, megfontoltan kanalaz, időnként egy-egy falat kenyérrel kiegészítve, majd a maradék kenyeret – gondosan eltörölt m?anyag kanalával együtt – a belső zsebébe tűri. "Milyen volt a karácsonya?" – kérdezem az ebéd után, de most nincs ideje válaszolni: éhes maradt, és siet újra az ötvenméteres sor végére. Előtte egy jó erőben lévő férfi, erős dioptriás szemüveggel, aki egyáltalán nem hasonlít a hajléktalan többségre: van munkája (lakatos), lakása, de – mint mondja – a hatvanezer forintos fizetéséből nem tud megélni. Persze ebből lejön a gyerektartás, mert négy éve már elvált. Mellette "Tamás" áll, aki Heves megyéből érkezett: nem tudja fizetni háromszobás lakásának rezsijét, mert nincs munkája. "Hamarosan kikapcsolják a villanyt, a gázt, eladósodom és vége…" – magyarázza helyzetét. Itt most éjjel egy kapualjban alszik, nappal alkalmi munkákra vadászik.

"V. Csaba vagyok – jön oda hozzám egy jó erőben lévő, szakállas férfi –, szívesen mesélnék önöknek – kétszáz forintért." Rendben van, ez nem akadály, az interjú azonban igen rövidre sikeredik. "Hogy érzi magát?" "A semmi ágán ül szívem, kis teste hangtalan vacog, köréje gyűlnek szelíden, s nézik, nézik a csillagok " – idézi a Reménytelenült József Attilától, de a társai mondják, hogy saját verseskötete is van. Magyart és történelmet tanított a Berzsenyi Gimnáziumban, jelenleg az első telet vészeli át az utcán. "Tessék kérdezni" – noszogat. "Hogy került az utcára?" – érdeklődünk. Hangja kicsit megremeg, elhalkul: "Meghalt egy lányom, és akkor… – kezével mutatja, hogy iszik – ennyi". Nem tudunk több kérdést feltenni.

Fagyhalál

A baleseti statisztikán belül a fagyhalált a "nem-közlekedési balesetek" körében tartják számon. "Évtizedekre visszamenően háromszor-négyszer annyi férfi hal meg ilyen okból, mint nő. Ugyanakkor legtöbben nem az utcán lelik halálukat a nagy hideg következtében, hanem saját otthonukban. A kihűlés miatt bekövetkezett halálesetek száma tehát inkább összefügg az alkoholizmus, az elmagányosodás, az elszegényedés mértékével és a fűtetlen lakások számával, mint a hajléktalanok számának növekedésével" – nyilatkozta lapunknak Győri Péter szociológus, a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke. 

Idén az első ilyen halálesetet már október 22-én jelentették: Heves megyében az egyik út szélén, vélhetően ittas állapotban hűlt ki egy hajléktalan. Novemberben-decemberben több megyében is történt fagyhalál: Borsodban, Pest megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Csongrád megyében, Jász-Kiskun, valamint Baranya megyében. Pécsett egyébként a korábbi években nem történt fagyhalál, idén azonban a Köztársaság téren találtak egy harmincnyolc éves hajléktalan férfi kihűlt tetemére. Olaszországban is előfordult hasonló tragédia: karácsonykor találták meg Rómában egy negyvenegy éves magyar hajléktalan-koldus holttestét.

Olvasson tovább: