Kereső toggle

Egyéves a hídblokád

A szélsőjobb napja?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Zavaros, olykor hungarista ideológiájú, hátter? csoportok is találhatók a tavalyi hídblokád évforduló megemlékezésének szervezői között. Orbán Viktor felszólítására a választások után létrejött polgári körök hivatalos honlapján az esti rendezvényt ajánlják. 

Az Erzsébet hidat tavaly július 4-én a választásokon leadott szavazatok újraszámlálását követelők egy csoportja zárta le előzetes bejelentés nélkül. A főváros közlekedését megbénító tavalyi akció szervezője, a Lelkiismeret 88 Csoport péntek reggelre jelentette be pár száz fősre tervezett megmozdulását, egy másik szervezet, az év elején alakult, az EU elutasítására buzdító Szabad Magyarországért Mozgalom (SZMM) kora este indítja menetét a híd budai lábától a Kossuth tér felé, ahol beszédeket tartanak. Terveik szerint több tízezres létszám előtt. 

A Szabad Magyarországért Mozgalom – amely az uniós népszavazás előtt tiltakozásul véres karddal vonult fel – felhívása a polgári körök hivatalos honlapján szerepel. Az SZMM rendezvényeit támogatja az az 56-os Magyarok Világszövetsége is, amelyet a hungaristának tartott vitéz Bánkuty Géza támogat. Bánkuty – akit a nyugati magyarság egyik vezéregyéniségének tartanak – az 56-os Magyarok Világszövetségének egyik elnöki ülésén kijelentette: "Mi... már 1944-1945-ben is harcolók, akik nem a kommunizmus megreformálásáért, hanem annak megdöntéséért fogtunk fegyvert..." Magyarán: a hungaristák jó háborút folytattak. Ez nem lehetett véletlen elszólás, hiszen Bánkuty támogatott egy olyan könyvet, amely szálasista állításokat tesz.
(Kitartó nemzettestvérek, Hetek, 2003. június 13.) 

Egy másik támogató, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom már a nevében is hordozza a hungarista, revizionista jelleget. Torockai Lászlót, a szervezet elnökét a szélsőjobboldal egyik legjobb szervezőjének tartják. A szegedi központú szélsőséges mozgalom szellemiségét jól jelzi Szent Korona-tervük, amelyben például a Felvidék, vagyis a mai Szlovákia és Magyarország föderatív keretekben történő újraegyesítése mellett teszik le a voksot. A szervezet egyébként komplett szkinhed csoportokat integrál.

A tüntetést támogató további szervezetek elnevezései is beszédesek: a Közhatalom Jogsértettei Egyesület, Corvin-közi Bajtársi Közösség, Magyar Nemzeti Front, Független Kisgazda Földmunkás és Polgári Párt, Magyar Polgári Szalon, Magyarországért Párt, Horthy Miklós Társaság, Pannon Polgári Kör, Hungária Nemzeti Mozi, Szabad Magyarországért Mozgalom, Hungária Televízió Polgári Kör, Trianon Társaság. 

A Lelkiismeret 88 Csoport vezetője sajtótájékoztatón ismertette terveiket. Mint Kocsis Imre elmondta: a demonstrációt a járdán kívánják megtartani, a forgalom akadályozása nélkül. Kocsis úgy nyilatkozott, hogyha a tervezettnél jóval többen lesznek "természetesen előfordulhat", hogy a forgalom is megbénul egy időre, de ha "a drogosok és melegek utcára vonulhatnak", akkor ők is. 

A rendezvény komoly feladat elé állítja a rendőrséget, mivel többen provokációtól tartanak. A földalatti szervezetek egyik modernkori eszköze, hogy médialátványosságokat kreáljanak, például: valahogy kikényszerítsék, hogy "az ártatlan, véres demonstráló harca a kommandósokkal" fényképeken, felvételeken járja be a sajtót.

Olvasson tovább: