hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Közös cél a kormányváltás
MSZP SZDSZ közeledés

2001. 11. 04.
Külön indul az MSZP és az SZDSZ a választásokon, mondták a Heteknek egybehangzóan a két párt vezetői. A szabad demokraták nem akarnak az MDF-hez hasonlóan feloldódni egy nagyobb pártban, a szocialisták pedig úgy vélik, egyedül is képesek abszolút többséget szerezni. Ezzel együtt mindketten a jelenlegi kormány leváltását tűzték ki alapvető céljuknak, a "lehetséges együttműködés" formáiról azonban eddig nem sok konkrétumot tudattak. Az viszont egyértelmű, hogy a Demszky-korszakhoz viszonyítva javult a két párt közötti kapcsolat. 



Az MSZP és az SZDSZ vezetőinek találkozója. Jókedv? imidzs Fotó: MTI

A Fidesz és az MDF közös listaállításának tényére megemelkedett jobboldali támogatást látva felmerülhet, hogy ezt a mintát követve az MSZP és az SZDSZ is növelhetné szavazatait. Lapunk értesülései szerint azonban egy ilyen értelm? felmérés azt jelezte, hogy a két ellenzéki párt közös listája nem hozna plusz szavazatokat. Ennek az az oka, hogy az SZDSZ-t támogató liberális szavazók a szocialistákkal közös lista helyett inkább a Fideszt választanák.

Kovács László, az MSZP elnöke megerősítette, hogy nem kívánnak közös listát állítani a szabad demokratákkal: "Szükség van a parlamenten belüli együttműködésre, és szó lehet a választási programok, azon belül is a szakmai fejezetek közös konferenciákon történő megvitatásáról az elkövetkezendő választási kampányban, és esetleg egy-egy közös rendezvényről is" – mondta lapunknak Kovács, és hozzátette: teljes az egyetértés abban is, hogy nem állítanak közös listát, sem országos, sem területi szinten, mert valószínűnek látszik, hogy a közös lista nem hozna több szavazatot, inkább csökkentené azok számát. 

Horn Gábor országgyűlési képviselő, az SZDSZ kampányfőnöke a Hetek kérdésére kijelentette: fel sem merült olyan együttműködés az MSZP-vel, amely megkérdőjelezné az SZDSZ önállóságát, pártja semmiképpen nem szeretné az MDF-féle utat járni. "Az SZDSZ-nek van egy erős, tíz-tizenkét százalékos liberális bázisa. Őket kell újra megtalálni, és ehhez kell egy jó kampányt csinálnunk" – mondta Horn. A kampánytaktikával kapcsolatban egyelőre csak annyit árult el, hogy nehéz helyzetben vannak, mert lényegében egy feneketlen zsákkal rendelkező kormányzati oldallal kell megbirkózniuk. "Látszik, hogy az egész korrupciós folyamat egyik célja a választásokra való felkészülés, de az SZDSZ híres volt arról, hogy mindig tudott valami újat hozni a kampány során." 

A múlt heti Medgyessy–Kuncze megbeszélésnek tehát az volt az üzenete, hogy az ellenzéki oldal erős, és készül a kormányváltásra. Az elmúlt időszakban mindkét párt rendezte sorait, úgy tűnik, lezárultak a belső viták, és létrejöttek a kampánystábok. Az MSZP-ben Medgyessy Péter megjelenése hozott nyugalmat, kisebb – ilyen nagy szervezetben érthető – zavarok ellenére az összes meghatározó szocialista politikus "beállt" a miniszterelnök-jelölt mögé. Az SZDSZ-ben pedig Kuncze Gábor hozott a Demszky-korszak forrongása után egységes imidzset. 

Azonban a két párt pozíciója teljesen eltérő. A MSZP meg tudta őrizni a Fidesz riválisának, esetleges legyőzőjének a pozícióját, ráadásul a közvélemény-kutatások szerint növelte támogatóinak körét. Az SZDSZ, ahogy 2000-ben, úgy idén sem tudott – az elnökváltások ellenére sem – kimozdulni a mélypontról, továbbra is a parlamenti küszöbérték körül mozog a támogatottsága, ami a párt vezetői szerint is csak a legjobb esetben futhat fel 8-10 százalékra. Annak ellenére, hogy a vezető politikusai a népszerűségi listák középmezőnyének elejét foglalják el, a párt nem tudta semmilyen kísérlettel sem visszaszerezni a belpolitikai életet meghatározó korábbi pozícióját. A párt főnixmadárszer? megújulása mind ez idáig elmaradt. 

Azonban az tény, hogy mind a párt belső életét, mind a szocialistákkal való viszonyát sikerült rendezni az utóbbi időszakban. Mint ismeretes, Demszky Gábor elnöksége alatt megromlott a két párt közötti viszony, a főváros főpolgármestere inkább mutatkozott együtt a fideszessé váló Tölgyessy Péterrel, mintsem – Kovács Lászlót leszámítva – szocialista vezető politikusokkal. Kuncze idejében viszont több rendezvényen is szerepeltek együtt a két párt politikusai, mint például legutóbb Budapesten a Károlyi szobornál, az első magyar köztárság kikiáltása alkalmából rendezett nagygyűlésen. Jellemzően az MSZP több olyan témát is átvett az SZDSZ-től, amely korábban nem volt annyira jellemző az inkább szociális kérdésekre összpontosító pártra. Így a köztársasági eszméket képviselő történelmi személyek, eszmék népszerűsítése, a demokratikus deficit hangoztatásával a polgári liberális értékek képviselete. 

Az 1998-as választások megmutatták, hogy a kormányalakítás jogához nem elégséges a legtöbb szavazat begyűjtése: hiába szerzett több szavazatot az MSZP, mint a Fidesz, a második forduló előtti visszalépések révén Orbánék győztek. Egyes elemzők szerint hiba volt 98 tavaszán Horn Gyula részéről az SZDSZ-t lejárató több megnyilvánulás, hiszen a szabad demokraták gyengülése az egész baloldali–liberális blokk gyengülését eredményez-

te. Éppen ezért többen nem tartják szerencsésnek, hogy Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt a közelmúltban azt hangsúlyozta, hogy abszolút többséget kívánnak szerezni 2002-ben, mert ez a kijelentés burkoltan arra utalhat, hogy a szocialistáknak nincs szükségük a szabad demokratákra. A közvélemény-kutatásokban beállt egy éve tartó "döntetlen" ugyanis éppen azt jelzi, hogy a választások nem két párt, hanem a két blokk küzdelméről szólnak majd. Ebben kulcsszerepe lehet a két párt kapcsolatának.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!