Kereső toggle

Túlzott erőszakkal vádolják a rendőrőket

Megvert romák

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nyomozást indít a Pest Megyei Főügyészség a Gödöllői Rendőrkapitányság munkatársaival szemben, mivel az ügyészség szerint alapos a gyanú, hogy egy múlt pénteki razzia során a "rendőrségi intézkedés szigora meghaladta a célszer? mértéket". A razzia során a rendőrség a Gödöllő melletti Bagon körözött bűnözőket keresett a falu romák lakta részében. A Roma Sajtóközpont információi szerint az intézkedés során a rendőrök brutálisan megvertek tizenhárom romát, akik közül többen egy temetés előtti virrasztáson vettek részt. Lakatos Istvánt (balra) elő sem állították. Mégis megverték? Fotó: Somorjai L.

Dr. Papp György, a Gödöllői Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy Bag községben az utóbbi időben elszaporodtak a betöréses lopások, melyek során hétvégi házakat fosztottak ki, több mint tízmillió forintos kárt okozva ezzel. A razzia során a feltételezett tetteseket akarták letartóztatni, mivel arra számítottak, hogy azok megjelennek majd a virrasztáson. A kapitány a Heteknek elismerte, hogy ártatlan embereket is atrocitások értek, de ő ezt azzal magyarázta, hogy megpróbálták a rendőrséget megakadályozni a munkában. 

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke értetlenségét fejezte ki lapunknak. Nem érti, hogy a rendőrök akadályozásával szemben miért kellett szó szerint kidobni egy nőt a lakásából, ajtókat berúgni, autókat rongálni, gyermekeket bántalmazni, és az egész telepet megfélemlíteni indokolatlan és brutális tettekkel. Horváth Aladár szerint nevetséges az a vád, hogy a razzia során előállított személyek több milliós rablások tettesei lennének, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az akcióban részt vett az az aszódi őrsparancsnok, aki ellen egy korábbi ügyben agresszív fellépése miatt eljárás folyik. Horváth a romák beszámolójából úgy értesült, hogy az említett őrsparancsnok aktívan részt vett az akcióban. Papp György ugyan elismerte, hogy az aszódi parancsnok valóban jelen volt, mivel ő a terület felelőse, de szerinte nem vett részt az akcióban. 

Jelen pillanatban az sem világos, hogy hány rendőr hajtotta végre a razziát Bag községben, a hivatalos adatok szerint huszonegy rendőr és hét polgárőr. A sértett romák szerint viszont körülbelül hetven-nyolcvan rendőr volt jelen. 

Az áldozatok lapunknak a helyszínen elmondták, hogy a rendőrök értéktárgyakat és készpénzt is eltulajdonítottak, és gyerekeket is megrugdostak. Az eset után a telepen az érintettek több napig aludni sem tudtak, annyira meg voltak félemlítve. Elmondták, hogy tudomásuk volt arról, hogy a környéken az egyik család tagját keresik a rendőrök, de nem értik, hogy miért nem lehetett az előállítást csak a körözött személyek elfogására korlátozni.

Az eset nagyon rossz pillanatban történt: az Egyesült Államok kongresszusának keretein belül működő Helsinki Bizottság munkatársai ugyanis a héten folytattak megbeszélést romaügyben Jeszenszky Gézával, Magyarország washingtoni nagykövetével. A bizottság felhívta a nagykövet figyelmét arra, hogy aggodalommal tölti el őket a cigányellenes erőszak és a rendőrség cigányokkal szembeni előítéleten alapuló magatartása. Mindemellett a bizottság tagjai Orbán Viktor romákat illető nézeteit is nyugtalanítónak tartják.

Olvasson tovább: