hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fasizmus ellen és mellett
Demonstrációk Budapesten

2001. 02. 17.
A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ), a Civil Fórum, valamint a Martin Luther King Egyesület felhívására február 13-án idén is mintegy ezerötszáz meghívott jelent meg a budavári Dísz téren, hogy demonstráljanak a neonácizmus térnyerése ellen.



A Budapest védelmében elesett, II. világháborús katonák emlékére ökumenikus istentiszteletet tartottak a budavári Mátyás-templomban. Mint Kocsis István tábori esperes elmondta, az ukrán front katonái által körülzárt gyűr?ben 35 ezer magyar és 31 ezer német katona harcolt a fővárosban, Magassy Sándor evangélikus lelkész pedig kiemelte: "Azok, akik életüket adták Budapest védelmében, egyformák voltak." (MTI)

"Emlékezzünk arra, hogy ötvenhat éve szabadult meg fővárosunk a nácizmustól, a fasizmus okozta háború borzalmaitól, és tegyünk hitet azért: nem akarunk újra kirekesztést, gyűlöletet, háborút, fasizmust" 

– szólított fel Hanti Vilmos, a MEASZ ügyvezetője megnyitó beszédében. Szervezetük álláspontja szerint törvényekkel kell gátat szabni az újjáéledő fasiszta szerveződéseknek. "A jelenlegi kormányzat cinkos hallgatással tűri el a nyílt vagy burkolt antiszemita, rasszista, kirekesztő kijelentéseket. Nem mondhatunk le egy széles kör? nemzeti összefogásról, melyben minden tenni képes erő kifejtheti aktivitását a demokrácia védelmében." 

Tamás Gáspár Miklós filozófus költői kérdéssel kezdte felszólalását: "Azt hiszitek, hogy ezeket a jogi igazságosság érdekli, mikor rehabilitálni akarják Bárdossyt? Nem! A bőrötöket akarják!" Kifejtette, hogy hasonlóan a második világháború üldözőihez, a mai szélsőjobb is azokat akarja elpusztítani, akiket gyengéknek hisz. 

Amikor a hatalom "púpos lelkűnek, cselédagyúnak, idegen szívűnek, szellemi hajléktalannak" hív minden másként gondolkodót, a demokrácia van veszélyben – mondta. Felszólalt továbbá Tímár György kisgazda parlamenti képviselő, Ormos Mária történész és Vitányi Iván szocialista politikus. Vitányi elmondta, hogy a felszabadulás napján ismét felcsillant a remény a szabadságra, de csalódniuk kellett. A kilencvenes évek eleje megint a remény ideje volt. Szerinte a kormány sajnálatos módon a nemzet kettészakítására törekszik, amikor rólunk és róluk, magyarról és nem magyarról, hívőről és nem hívőről beszél.

"Hogy gondolják, Szálasit éltető indulót sugározni 2001-ben?" – kérdezte egy idős úr az MNSZP (Magyar Nemzeti Szabadság Párt) szervezőit az üvöltő hangszórók hallatán. Ekrem Kemál György, a még be nem jegyzett párt vezetője, egyben az esemény szervezője visszafogottan válaszolt, a körülötte álló párttagok azonban fennhangon szidalmazták a közbeszólót: "Mocskos zsidó, takarodj!" Ezután következett a Himnusz. Február 13-án, a Batthyány téren megtartott háborús megemlékezésen Árpád-sávos karszalagot és II. világháborús német rohamsisakot viselő fiatalok mellett Ekrem Kemál többek között a szövetséges német-magyar hadseregnek a budai várból 56 évvel ezelőtti kitörését méltatta. Mellette bőrfej? fiatalok sorfala, távolabb rendőrök csoportja biztosította a helyszínt. A több tucat újságíróval együtt körülbelül 150-en vettek részt a demonstráción, mások pedig biztos távolból figyelték az eseményeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!