hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gondot okoz az új határőrizeti törvény
Felfüggesztett, szelektált vagy betartott

1999. 09. 11.
A határátlépésre három és fél órát várakozó autósok több kilométer hosszú sorát eredményezte az elmúlt napokban az úgynevezett maffiaellenes törvénycsomag határregisztrációra vonatkozó része. Szeptember elsejétől ugyanis minden határon ki- és belépő személy és járm? adatait számítógépen rögzítik, ami autónként egy percet vesz csak igénybe, de mivel – mint Krisán Attila ezredes, a határőrség szóvivője elmondta – az útlevélkezelőknek is bele kellett szokniuk az új eljárásba, kezdetben kisebb fennakadások voltak.    Olyannyira, hogy még az éppen Bécsbe utazó Orbán Viktor miniszterelnöknek és az őt kisérő magyar delegációnak is nehézséget okozott a határátlépés. Több napilap információi szerint a miniszterelnök a problémát úgy oldotta meg, hogy személyesen utasította a határátkelőhely parancsnokát a sorban állás megszüntetésére. A Határőrség illetékesei sietve cáfolták a napvilágot látott híreket. Kovács Dezső dandártábornok úgy nyilatkozott, hogy a határregisztráció felfüggesztésére ő maga, a saját hatáskörében tett intézkedéseket. Ezzel szemben Halmai Gábor alkotmányjogász lapunk kérdésére elmondta: az Országgyűlés által hozott törvényt a dandártábornok sem helyezheti hatályon kívül, hiszen erre csak a Parlament, vagy az Alkotmánybíróság hivatott. Az ellentmondást Krisán Attila szóvivője igyekezett feloldani, aki lapunk kérdésére elmondta, hogy Kovács Dezső nem függesztette fel a törvényt, csupán bizonyos szelekciót alkalmazott. A határőrség szóvivője ezen kívül arról is beszámolt, hogy az első napokban tapasztalt fennakadás óta "türelmet próbára tevő várakozás nem alakult ki". A törvény hatályba lépése óta eltelt egy hét alatt harminc körözött személyt fogtak el a határőrök, az eddigi heti tizenöttel szemben, de a szóvivő szerint ez még nem feltétlenül a regisztrációnak köszönhető. A rögzített adatok kezeléséről szólva Krisán elmondta: A törvény szerint azokat 90 napig tárolja a számítógép, majd törlődnek, a gyakorlatban viszont az országból kilépők adatai a határátlépés és a szükséges ellenőrzések után törlődnek. Halmai Gábor szerint a határregisztráció alkotmányos jogokat sért, hiszen, mint mondja, az államnak semmi köze ahhoz, hogy hányszor jár valaki Bécsben, még akkor sem, ha bűnöző. A szakértő szerint nem látszik elegendő alkotmányos ok arra, hogy éves szinten több millió ember adatait rögzítsék, és akármilyen rövid ideig tárolják is azt. A körözött személyek elfogására – Halmai szerint – elegendő, ha határátlépéskor egyszerűen megvizsgálják, hogy az állampolgár szerepel-e a körözöttek listáján. Így úgy tűnik, bárki bármikor minden állampolgár adatait kezelheti. A törvény felfüggesztéséről szólva Halmai kifejtette: Még a miniszterelnöknek sincs semmiféle joga törvényt felfüggeszteni, "szelektív alkalmazásának pedig semmi értelme nincs, még ha erre lehetőséget biztosít is a törvény."

Mint köztudott Magyarország nyugati részén jelentős az osztrák bevásárlóturizmus.
A torlódások, illetve a körülményesebb határátlépés miatt a határmenti települések
vállalkozói attól tartanak, hogy a sógorok lemondanak az olcsó magyar szolgáltatásokról.
Éppen ezért a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara két, az átkelést
meggyorsító automatikus okmányleolvasó berendezést ajándékoz a határőrségnek.
Sopronban vállakozók is tettek felajánlásokat erre a célra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!