Kereső toggle

Diana és az örvény

20 éve történt a hercegné tragikus balesete

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

1997. augusztus 31-én autóbalesetben vesztette életét Diana walesi hercegné. Jóllehet Károly brit trónörökös volt feleségének története többé-kevésbé mindenki számára ismert, az évforduló alkalmából tekintjük át újra a 20. század egyik legnagyobb celebévé vált, a boldogtalan házassága, saját mentális problémái, majd szeretői és asztrológusai hálójában vergődő, tragikus sorsú hercegné életének fő állomásait.

1961-ben született Park House-ban (Norfolk, Anglia), Diana Frances Spencer néven. Anyja, Frances Burte Roche, jelenleg Frances Shand-Kydd, egy gazdag angol-ír báró lánya volt, apja, Edward John Spencer kezdetben Althorp várgrófja, később Spencer grófja. Édesapja II. Károly király (1630–1685) egyenes ági leszármazottja, de más királyi felmenőkkel is rendelkeztek. Már korán kapcsolatba került a királyi családdal, ugyanis otthonuk az uralkodó sandringhami nyári rezidenciájának szomszédságában volt. Játszótársai között tudhatta többek közt Andrew-t is, későbbi férjének öccsét.

Egészen hétéves koráig felhőtlen gyerekkora volt, jólétben nevelkedett. Ezután viszont egyre gyakoribbak lettek a családi perpatvarok, szülei – házasságtörés miatt – hamarosan el is váltak. A válás rosszul érintette Dianát, és alapjaiban járult hozzá állandó érzelmi instabilitásához. Ezt követően anyjánál volt egy rövid ideig öccsével, azonban a karácsonyi szünetben a papa nem engedte vissza hozzá a gyerekeket, és végül a bíróság is neki ítélte őket. A három gyereket sokáig dadusok nevelték, akikkel a lázadó, különc Diana sosem jött ki. Később apja újraházasodott, mostohaanyjukkal szintén rossz volt a gyerekek viszonya. Ebben az időszakban a fiatal hercegnő hol anyjánál, hol apjánál tartózkodott, sokat utazott. Tanulmányaiban sem jeleskedett, viszont kiválóan úszott és táncolt. Balett-táncos szeretett volna lenni, de 180 centiméteres magasságával ez az álma nem valósulhatott meg.

Élete legboldogabb időszakának a házasságkötése előtti londoni éveket tekintette. Szülei vettek neki ott egy lakást, ahol barátnőivel élt. Dolgozott táncoktatóként, takarítónőként, pincérnőként, végül felvették óvodai dadának.

Tündérmese és Camilla árnyéka

Az esküvő 1981 nyarán volt. Hatalmas felhajtás és pompa övezte az ifjú párt: 2500 meghívott volt jelen, de a televízión keresztül körülbelül 750 millióan kísérték végig az eseményt. A korabeli lapok az évszázad esküvőjeként emlegették. A tündérmesébe illő ceremóniára Diana arannyal díszített hintón érkezett, gyűrűjét zafír és tizenhat briliáns díszítette, ikonikus uszályos ruháját 30 méter hosszú selyemtaftból készítették. Úgy tűnt, az álompár tökéletesen összeillik és a lehető legboldogabbak. Sajnos azonban a színfalak mögött nem volt minden ennyire mesés.

Diana 16 éves korában ismerkedett meg közelebbről a nála 12 évvel idősebb Károly herceggel, aki abban az időben még a lány testvérének, Lady Sarah Spencernek udvarolt. Habár a herceget megragadta Diana vidámsága, vitalitása és kedvessége, ám akkor még túl fiatalnak vélte ahhoz, hogy házasság szempontjából fontolóra vegye.

Később, 1980-ban újra találkoztak Skóciában, a királyi család balmorali kastélyában. Az udvarlás csupán néhány hónapig tartott, mielőtt Károly megkérte Diana kezét. Egy későbbi, titkos, ám most nyilvánosságra került felvételen erről az időszakról is kendőzetlenül beszélt Diana: a herceg közeledését tolakodónak tartotta. Eljegyzésükkor megkérdezte egy riporter, hogy szerelmesek-e egymásba, Diana egyből rávágta, hogy „természetesen”, vőlegénye viszont hozzátette, „bármit is jelentsen ez”. Károlynak ez a félmondata teljesen letaglózta menyasszonyát. Ezzel az elszólásával máris kétségeket ébresztett szíve választottjában.

Diana egyébként több, praktikus szempontból is ideális jelöltnek tűnhetett: arisztokrata származású, anglikán vallású és hajadon volt – emlékezetes, hogy az elvált Wallis Simpsont feleségül vevő VIII. Eduárdnak a trónjába került a házassága (a szabad világ szerencséjére – Nagy-Britannia 1936-ban, tehát még békeidőben megszabadult a Hitlerrel szimpatizáló uralkodójától). II. Erzsébet királynő is üdvözölte a frigyet, egyes híresztelések szerint nyomásgyakorlás is volt részéről a fián a házasságkötést illetően, hiszen az agglegény Károly ekkor már nem volt fiatal.

A királyi család egyik szerzője, Penny Junor részletesen bemutatja Diana esküvő előtti időszakát. Lady D egyre gyanakvóbb lett Károly és Camilla Parker Bowles kapcsolatát illetően. Kezdetben még úgy ismerte meg Camillát, mint Károly egy régi, idősebb barátnőjét, akik között puszta barátságnál semmi több nincs; a két hölgy jól kijött egymással. Az esküvőt megelőző hónapokban azonban Diana viselkedése radikálisan megváltozott: egyre gyakoribbá váltak hisztérikus és dühös kirohanásai. Károly egyébként okot is adott erre: a legjobban egy Camillának szánt egyedi készítésű karkötővel sikerült felbosszantania fiatal aráját. Károly el sem tudta képzelni, hogy egy ilyen dolog mit okoz egy 19 éves lányban, és az empátiának legkisebb jelét sem mutatta irányába.

Camilla Parker az egyébként nőügyeiről hírhedt herceg számára az első szerelmet jelentette, akivel még 21 éves korában ismerkedett meg. Jóllehet útjuk különvált, Camillát más vette feleségül, kapcsolatuk sosem szakadt meg teljesen.

Örvényben: házasságtörések, tragédiák, ragadozók

A lelkileg ingatag és széthullott családból érkező Diana mindvégig a biztonságot kereste Károlyban. Az első egy-két évben úgy tűnt a média szemüvegén keresztül, hogy mindketten megtalálták a másikban, amit kerestek. Két kisgyermekük született, Vilmos herceg 1982-ben, Harry herceg 1984-ben. A valóság azonban ennek az idillnek a cáfolata volt.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: