Kereső toggle

Új fejezet a tenisz- krónikás könyvében

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hat hónap egészségügyi szünet után 17. kiemeltként hét mérkőzést nyert meg. Három top tízes ellenfelet most vert meg először ötszettes játszmában, a 18 éve tartó profi pályafutása során. 35 évesen és 174 naposan 13 óra és 40 percet töltött a tenisz szentélyében, a Rod Laver Arénában. A döntőben 3 óra 37 perces drámai harc után legyőzte a számára legnehezebb ellenfelet, Rafael Nadalt, megszerezve a 18. Grand Slam-trófeáját. Talán nem túl merész kijelenteni: Roger Federer minden idők legnagyobb teniszezője.

2017. január 29-én az Ausztrál Open férfi egyes döntője nem arról szólt, ki nyeri meg az aktuális Grand Slam-viadalt, hanem hogy a milliók által szeretett, kedvelt Roger megszerzi-e a „18.-at”. Federer győzelme azt jelentette, hogy a Grand Slam-győzelmek tekintetében őt üldöző 30 éves Rafa nem kettő, hanem négy trófeával lemaradva követi őt, ami azért Nadal sérüléshullámait figyelembe véve már tekintélyes távolságnak látszik.

Roger Federert választották meg 2016 legnépszerűbb sportolójának. Roger Federer volt a legjobban kereső sportoló 2016-ban több mint 63 millió dollárral, úgy, hogy hat hónapig nem is versenyzett. Roger Federer első edzésére 8 ezren váltottak belépőt. A döntőre nemcsak a Rod Laver Aréna telt meg, hanem a szomszédos Margaret Court Arénában, és az ezeket körbevevő Melbourne Parkban összesen több mint 50 ezren gyűltek össze kivetítők előtt, hogy szurkoljanak. A felmérések tanúsága szerint a belépőt vásárlók 86 százaléka Federer sikeréért szorított. Pedig Rafa is szerethető, és nagy szurkolótábora van az utolérhetetlen küzdőszellemmel megáldott spanyolnak.

De minek köszönhető ez a fajta megkülönböztetett rajongás? A válasz sok tényező együtthatásában található. A tenisz – bátran kijelenthető – a legnépszerűbb egyéni sport. Jó nézni, és igencsak jó játszani is. Bármilyen szinten. Jó felnézni arra, aki olyat tud, amit mi, egyszerű „prakkerolók” csak álmunkban vagyunk képesek megoldani. Federer ebben a nagyon összetett, sok fontos képességet igénylő sportágban tud olyat, amivel a világ legjobbjai közül is kiemelkedik. Sokszínű játéka elegáns, könnyed a stílusa, labdamenetei művészien komponáltak, viselkedése példás, eredményei pedig a mostani döntő előtt is önmagukért beszéltek. Ráadásul a jó megjelenésű, anyagiakban bővölködő Roger mentes a nőügyektől, példás családi élete mintaértékű. Négy gyerekével, akik között egy leány és egy fiú ikerpár van, kevés szabadidejében bújócskázik és házi feladatok megoldásában serénykedik. Feleségének, Mirkának azt mondta, ha 10 órát akar vásárolni, kivárja, mert ő ennél többet vár rá a mérkőzések során. James Blake amerikai teniszező így említi: „Ő egy olyan szimpatikus ember, hogy csak szurkolni lehet neki.” Biztos, hogy Rogernek van gyenge oldala is, de erről nem lehet tudni. 

Nos, ezek szolgálhatnak magyarázatul, hogy például Párizsban, a Roland Garroson miért szurkolnak többen neki még akkor is, ha francia az ellenfele. Ez hihetetlen, pedig így igaz.

Az ausztrál torna előtti hathónapos kihagyása miatt csak a 17. kiemeltként indult, rendkívül nehéz sorsolással. Ezért úgy nyilatkozott, hogy ha a 4. fordulóig eljut, azaz a legjobb nyolc közé, már elégedett lesz. Aztán nehezen felejthető játékkal verte meg három szettben a 10. kiemelt Berdychet.  Majd az 5. kiemelt Kei Nishikorit már csak öt szettben, és így került a legjobb nyolc közé. Ekkor jött egy kis segítség fentről, mert a világelső Andy Murrayt a 29 éves, többnyire már csak teniszoktatással foglalkozó Mischa Zverev négy szettben – nem kis meglepetésre – kiütötte.

Bár Federer számára – ahogy most teniszezett – nem jelentett volna Murray legyőzése megoldhatatlan feladatot, azért az idősebbik Zverev testvért egy látványos háromszettes mérkőzésen mégiscsak egyszerűbb feladat volt búcsúra kényszeríteni. Roger Federer így már a négy között volt. Ekkor már minden teniszrajongó kívánsága volt a másik ágon szintén nagy formát mutató Rafa Nadal és Roger Federer döntőbe jutása. Feltehetően két fő kivételével. Az egyik az a Grigor Dimitrov volt, akire Nadal várt az elődöntőben, míg a másik pedig maga Federer, akinek a teniszsportban egyetlen vetélytársával szemben volt negatív a mérlege, az pedig Rafa Nadal.

Ahhoz, hogy a legendák találkozója megvalósulhasson, még két mérkőzésnek az óhajoknak megfelelő alakulására volt szükség. A Federer–Wawrinka-találkozón az idősebbik svájci jól kezdett és megnyerte az első két szettet 7:5; 6:3-ra. Roger rajongói már a tenyerüket dörzsölték, de jött Stan, és 6:1 és 6:4-gyel övé lett a harmadik és a negyedik szett. Azt gondolhattuk, szegény öreg Roger, hát ez van, ez az élet rendje. De nem, egy hihetetlen, váratlan fordulat, és a győztesnek hitt Wawrinka adogatását Federer elnyerte, és máris fogadhatta barátja és olimpiai bajnok páros partnere gratulációját. A csoda egyik fele megvalósult, Federer döntős lett. Egy nappal később, egy nem feledhető, rendkívül magas színvonalú teniszpárbajra került sor Dimitrov és Nadal között.

A bolgár mögött egy 10 mérkőzésből álló veretlenségi sorozat állt, ami között volt egy Nadal elleni meccs is. A spanyol vezetett 1:0-ra és 2:1-re, de a 25 éves Dimitrov, akit a játéka miatt kis Federernek becéznek, nem alaptalanul, mindkétszer egyenlített. Aztán a döntőt mégis behúzta a küzdőszellem és az akarat bajnoka, Nadal.

Így megvalósult a vágyott álomdöntő. Az általános és a szakmai vélekedés, valamint az oddszok egyértelmű Nadal-sikert prognosztizáltak. A két ikon eddigi egymás elleni mérlege: 23 Nadal- és 11 Federer-győzelem. Másfelől tudott volt, hogy Federer nem tudja jól kezelni Rafa 4000-es fordulatszámú, magasra felpörgetett balkezes labdáit. Ezért is ez a szomorú mérleg Roger számára. Így aztán sok Federer-szurkoló egy tisztes vereséggel is megbékült volna. Ám a jó formában levő Federer mégiscsak hozta a mindig fontos első játszmát 6:4-re, és egy vesztett második után a harmadikat kitűnő játékkal 6:1-re. Némileg váratlanul a negyedik elején azonnal adogatást vesztett a svájci, és hamar 2:2-re állt az ütközet. A döntő szett elején Federer ismét elvesztette az adogató játékát, és már szinte láttuk, miként fogja a 17-szeres Grand Slam-győztes kicsit piros szemekkel, de nagy tisztelettel és elismeréssel veregetni a nagy küzdő spanyol vállát.

Federer 2012-ben, közel öt éve, Wimbledonban nyert utoljára GS-trófeát. Azóta 15 Grand Slam-tornán indult, négyszer volt elődöntős és háromszor döntős, de győzni nem tudott.  Már régóta nem hitt senki abban, hogy fog ő még trófeát emelni a feje fölé. Főleg abban nem, hogy Rafa ellen győzhet. Arra pedig gondolni sem mert senki, hogy két ötszettes után, és főleg abban nem, hogy a spanyol ellen ötödik, döntő szettben, breakhátrányból. Mégis, miként a svéd szakkommentátor, Mats Wilander mondta: „Federer az Federer”. A korára csak a tapasztalatából következtethettünk, a mozgása mint egy fiatal párducé.

S hogy mivel nyert? Két kulcsfontosságú gémet sikerült megnyernie. Először a harmadik szett első adogató gémjénél három breaklabdát hárított, majd az ötödik, döntő szettben 1:3-nál, mikor a spanyol már az ötödik breaklabdáját is hárította, de Federer kiharcolta a hatodikat, amit a spanyol már nem tudott hárítani. Federer visszajött a meccsbe, és ellenállhatatlanná vált. Öt gémet, közte két fogadót nyert sorozatban, épp sokat szidott fonákjával, ami még soha nem volt ilyen jó, mint most, közelítve a 36. születésnapjához. Egy csodálatos fonák rövidkereszt nyerővel breakelte a nagy harcost. Majd a végén még jött egy feszültségfokozó – pedig már így is pattanásig feszültek az idegek – sólyomszemkontroll, amiből végül kiderült, hogy Roger Federer már 18-szoros Grand Slam-bajnok. Háromszor láthattuk őt sírni, először mikor 2009-ben veszített Rafa ellen itt, Melbourne-ben, majd ugyancsak 2009-ben, amikor megnyerte a hiányzó Roland Garrost, és most a 18. Grand Slam-győzelmét követően. Ez érthető lenne akkor is, ha csak azt néznénk, hogy tíz év óta először győzött GS-mérkőzésen Rafa ellen.

 

FEDERER REKODRJAI

Roger Federer nevéhez közel 50 rekord tartozik, ezek közül néhány jelentős:
Az első teniszező:
– aki három GS-tornát is ötször vagy többször is megnyert,
– aki egymást követő négy évben megnyerte, Wimbledont és az azt követő US Opent,
– aki 10 egymást követő GS-döntő résztvevője volt,
– aki 23 egymást követő GS-elődöntő résztvevője volt,
– aki három évben is mind a négy GS-torna döntőjének résztvevője volt.
18-szoros Grand Slam-bajnok (az utána következő Pete Sampras és Rafa Nadal 14-szeres).
28-szoros döntős (21 Djokovic, Nadal).
41-szeres elődöntős (31 Connors, Djokovic).
89 tornát nyert (77 McEnroe, 69 Nadal, 67 Djokovic).
302 héten át vezette a világranglistát (286 Pete Sampras, 223 Djokovic).
237 héten át megszakítás nélkül vezette a világranglistát (160 Jimmy Connors).
Az open era legidősebb Grand Slam-bajnoka 35 év 174 nappal.
1087 győzelmet aratott eddig a profi pályafutása során.

 

Díjak:

— 15 éve övé a férfi teniszezők sportszerűségi díja;
— a tenisz és a sport karitatív képviselője;
— az UNICEF nagykövete 2006 óta;
— a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta.

 

ÍGY LÁTTÁK A LEGENDÁK

Hogy micsoda két sportemberről van szó, azt egy-egy mondat tükrözi a meccs utáni nyilatkozatukból:
Rafa NadaL: „Nem én veszítettem, Roger nyert, egy fantasztikus teniszező ellen játszottam egy emlékezetes meccset.”
Roger Federer: „A tenisz kemény sport, nincs döntetlen, ha lenne, a trófeát megosztanám Rafaval, mert elképesztő teniszt nyújtott. Rafa egy különleges ember a karrieremben. Mindig inspirált, hogy jobb legyek.”
Pete Sampras 14-szeres GS-gyŐztes: „Minden elismerésem Rogernek, fantasztikus a teljesítménye, lenyűgöző sportember.”
John McEnroe 7-szeres GS-gyŐztes: „Egyértelmű, ő a legnagyobb.”
Chris Evert 18-szoros nŐi GS-gyŐztes: „Szerencsés vagyok, hogy megölelhettem.”
Andy Roddick US Open-gyŐztes: „Boldog vagyok, hogy láthattam őket.”
Barbora Strycova: „Megkönnyeztem a sikerét, ő a mi sportágunk legendája, csodálatos sportember vagy Roger.”
Angelique Kerber Ausztrál Open-gyŐztes: „Nagyon boldog vagyok, elismerésem a hősies sikerednek, Roger”
Ivan Ljubicsics olimpiai bronz-érmes, Federer edzŐje és barátja: „Azt hiszem, idegesebb voltam nála, ezért ő nyugtatott engem, hogy nyerni fog. Tisztességes, becsületes ember, betartotta a szavát.”
 

A mi kis federerünk

A média csak most kezdi felfedezni, hogy újra van egy kis aranyrögünk! Piros Zsombor 2016-ban 16 évesen felnőtt országos bajnokságot nyert. 2017-ben döntőbe került az Australian Open felvezető viadalán, majd néhány nappal később 15. kiemeltként az Australian Open junior bajnoka lett.
Zsombi édesapja, Piros Attila fiát ötéves kora óta nemcsak apaként neveli, hanem menedzserként terelgeti teniszkarrierjét. Egy korábbi, vele folytatott beszélgetésből kiderült, mennyire képes kezelni egyszerre a két státust. A felkészült szakmai és nevelési elvek mentén fejlődő gyermek időben és jó korán váltotta be eredményre, amit kapott apjától és környezetétől.
Jól látható, hogy a mi sokszor szidott közösségünk is képes teremteni egy olyan műhelyt, ahol képesek lehetünk a gyémánt csiszolására is. Piros Zsombor tehetséges, szerény, és rendelkezik a nagy eredményekhez szükséges alázattal, ami a siker feltétele. Egykezes a fonákja, mint példaképének, Roger Federernek, és célja öt éven belül a top 50-be kerülni.

 

Olvasson tovább: