Kereső toggle

Kereszt az aszfaltdzsungelben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Április végén hunyt el 80 éves korában David Wilkerson amerikai evangélista, a tinédzserek megmentője. A függőségektől szenvedő fiatalok rehabilitálására széles körben elismert, rendkívül hatásos módszert dolgozott ki.

„Az egész furcsa kaland egy éjjelen vette kezdetét, amikor leültem a dolgozószobámban, hogy a Life magazint olvassam. Lapoztam egyet, de első ránézésre úgy tűnt, hogy nincs semmi érdekes. Az oldalon egy New Yorkban, vagyis a Pennsylvaniában lévő vidéki házamtól 350 mérföldre játszódó perről készült ceruzarajz volt látható. Soha nem voltam még New Yorkban, soha nem is akartam odamenni, kivéve talán, hogy megnézzem a Szabadság-szobrot.

Elkezdtem tovább lapozni, de valami megragadta a tekintetemet. A rajzon szereplő egyik alak szeme: egy fiúé. A hét fiú egyike volt, akiket gyilkosságért állítottak bíróság elé. Közelebb tartottam a magazint, hogy jobban lássam. A művész megörökítette a zavarodottság, a gyűlölet és a kétségbeesés tekintetét a fiú arcvonásaiban. Hirtelen sírni kezdtem.

»Mi bajom van?« - kérdeztem, miközben türelmetlenül morzsoltam a könnyem. Aztán jobban megnéztem a képet. Mindegyik fiú tinédzser volt. A Sárkányok nevű banda tagjai voltak. A kép alatt volt található a cikk arról, hogyan támadták és gyilkolták meg brutálisan a gyermekbénulásban szenvedő, 15 éves Michael Farmert a New York-i Highbridge Parkban.

A cikk felháborított. Szó szerint felfordult a gyomrom. A mi kis szerencsés hegyvidéki városkánkban az ilyesfajta dolgok hihetetlennek tűntek. Mégis megdöbbentem attól a gondolattól, amely az eszembe ötlött. Teljesen kifejtve érkezett hozzám, mintha valahonnan máshonnan jött volna: »Menj New Yorkba, és segíts azoknak a fiúknak!«"

Így számolt be az 1958-as „furcsa kalandról" maga David Wilkerson evangélista, aki addig kisebb pennsylvaniai gyülekezeteket pásztorolt, de együttérzéstől indíttatva, feleségével együtt felkerekedett, hogy segítsen a New York-i utcagyerekeken. Akkoriban sokan őrültnek vélték, amiért az amerikai nagyváros drogfüggő tinédzsereinek az evangéliumot hirdette. Évekkel később viszont, amikor a Teen Challange (Tinédzserkihívás) nevű szolgálatának az Egyesült Államokban 173 bentlakásos intézménye lett, 77 másik országban pedig 241 fiókja, már senki nem kérdőjelezte meg a sikerét.

Az utazás örökre megváltoztatta az életét. Először a Staten Islanden nyitottak egy kis irodát, Wilkerson pedig a bandák „otthonában", az utcán hirdette az evangéliumot. Sok-sok bandavezér és bandatag is megtért. 1960-ban Brooklynba költöztek egy nagy házba, ahová be tudtak fogadni kábítószerfüggő gyerekeket, bandatagokat és olyanokat, akik bajba jutottak, illetve nem volt otthonuk. A Teen Challange szolgálat segítségével számtalan drogos, alkoholista, bandatag, prostituált és más függőségben szenvedő fiatal élete változott meg pozitív irányban. Sokan közülük lelkészek, illetve misszionáriusok lettek.

Wilkerson első öt New York-i évéből bestseller könyvet írt The Cross and the Switchblade (Kereszt az aszfaltdzsungelben) címmel. 15 millió példányt adtak el, és több mint 30 nyelvre fordították le. A főszereplő egy bandatag tinédzser, akinek életét Krisztus teljesen megváltoztatta. 1969-ben mozifilm készült a könyvből Pat Boone és Erik Estrada főszereplésével. A kritikusok unalmasnak találták, a film azonban óriási siker lett: 150 országban mintegy 50 millió ember látta, és sokakat Jézus Krisztushoz vezetett.

A Teen Challange és a könyv, illetve a film sikere után az egész országból érkeztek felkérések: Wilkerson ifjúsági gyűlések egyik kedvenc szónoka lett. A média is sokat szerepeltette. Így indult el a Youth Crusades (Ifjúsági Evangelizációk) nevű evangéliumi szolgálat, melynek keretében igyekeztek közvetlenül elérni a leginkább rászorulókat, anyagi és lelki segélyt nyújtva. Széles körben elismerték a szolgálatot, amelynek bibliai alapokon működő rehabilitációs programja az egyik leghatékonyabb a maga nemében.

Nem kellett hozzá sok idő, hogy Wilkerson rájöjjön: nem egyedül a gettók fiatalságának vannak súlyos problémái. 1964-től kezdett el szolgálni a „goodnik" tinédzserek, vagyis a középosztálybeli szülők unatkozó gyerekei felé. „Nem tartok nekik nagy szónoklatokat a pokolról és az ítéletről, mert már most sokan közülük pokolban élnek. Elmondom nekik, hogy Jézus megérti a gondjaikat, és hogy a vele fenntartott személyes kapcsolat be fogja tölteni az életükben lévő űrt" - mondta Wilkerson.

Az evangélista 1971-ben Texasba helyezte át szolgálatának központját, ahol megalapította a World Challange (Világkihívás) szervezetet azzal a céllal, hogy a keresztény hittételeket nyilvános tanításokon keresztül terjesszék. Wilkerson ennek égisze alatt szervezte, illetve végezte az evangelizációt, a konferenciákat, a könyvkiadást, a filmkészítést, a továbbképzést, az utcai evangelizációt, a megtérési istentiszteleteket, az egyházalapítást és sok más karitatív szolgálatot.

Wilkerson 1986-ban tért vissza New Yorkba. Megdöbbentette, amit látott: minden sarkon kokaint árultak 9-10-11 éves gyerekeknek. „Felzokogtam, amikor mindezt megláttam. Imádkoztam: Istenem, bizonyságot kell küldened erre a pokoli helyre! Olyan, mintha az ördög New York városában alapította volna meg a királyságát. A válasz nem éppen az volt, amit hallani szerettem volna: David, te ismered a várost. Te itt voltál. Te tedd meg!"

1988-ban tehát feleségével együtt visszatértek a nagyvárosba, és megalapították a Times Square Gyülekezetet. Először egy bérelt helyen tartották istentiszteleteiket, majd 1989-ben megvették a legendás Mark Hellinger Színház épületét. A gyülekezet kezdettől fogva felekezetek feletti nemzetközi csoport volt. Ma több mint 8000 főt számlál tagsága, amely mintegy 100 országból származik. A gyülekezet nagy hangsúlyt fektet az elveszettek, a függőségekben szenvedők megnyerésére.

Wilkerson idén áprilisban hunyt el közúti balesetben. Feleségével együtt autózott Texasban, amikor gépkocsijával sávot váltott, és frontálisan összeütközött egy pótkocsis traktorral. Az evangélista, akinek biztonsági öve nem volt bekapcsolva, a helyszínen meghalt. Felesége használta az övet, ő sérülésekkel túlélte a szerencsétlenséget. Wilkerson ezt a bejegyzést tette utoljára internetes naplójában:

„Azok, akik a halál árnyékának völgyén mentek keresztül, halljátok meg ezeket a szavakat: A sírás tartani fog néhány sötét, borzalmas éjszakán át, de a sötétségben hamarosan meghalljátok az Atya halk hangját: Én veletek vagyok. Még nem mondhatom el, miért pont most, de egy napon mindez értelmet nyer. Meglátjátok, hogy tervem egy része volt."

Wilkerson látomása

David Wilkerson 1974-ben adta ki A látomás címŐ könyvét, amelyben pontokba szedte az Amerika és a világ jövjével kapcsolatos próféciákat. Ezeket a kijelentéseket a szerz látomásokban és képekben kapta imádkozás közben. Az elrejelzések közül különösen az Egyesült Államok jövbeli morális állapotára vonatkozó megállapítások bizonyultak helytállónak. Wilkerson leírta, hogy hamarosan elfogadottá válik a nyílt meztelenség bemutatása a televízióban, ami a hetvenes években elképzelhetetlen volt. Elre jelezte a homoszexualitás elfogadtatásáért folytatott kampányt, és megjövendölte, hogy forgalomba hoznak olyan gyógyszert, ami megsokszorozza a szexuális vágyat és képességet, de írt arról is, hogy lesznek neves televíziós prédikátorok, akik megszégyenít bukást élnek majd át.

Olvasson tovább: